Siirry suoraan sisältöön

Tasan 40 vuotta Kärppien noususta huipulle – vuonna 1981 ensimmäisen kerran mestariksi

22.3.2021

Tänään tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun Oulun Kärpät juhli ensimmäistä Suomen mestaruuttaan. Riemu Oulussa oli tietysti valtava, mutta voitolla oli myös laajempi merkitys. Se antoi aimoannoksen itsetuntoa koko oululaiselle ja pohjoiselle väestölle.

Vuoden 1981 mestaruus oli myös ensimmäinen kerta, kun jääkiekkokuninkuus voitettiin Tampere-Pori -linjan pohjoispuolelle. Sen jälkeen aluevaltaus on ollut selvä.

Voitokkaassa joukkueessa oli myös mukana Juha Huikari, pakki, joka tässä jutussa muistelee 40 vuoden takaisia tunnelmia. Huikari on myös Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun opettaja sekä tehnyt pitkän rupeaman luottamustehtävissä, muun muassa Oulun kaupunginhallituksessa.

Makoisa voitto vieraissa

Vuoden 1981 pudotuspeleihin selviytyi kuusi parasta joukkuetta. Kärpät voitti puolivälierissä Ilveksen ja kohtasi TPS:n välierissä. Sarja ratkesi vasta viidennen pelin jatkoajalla Kärppien eduksi Juha Tuohimaan jatkoaikamaalilla.

Loppuotteluissa vastassa oli runkosarjan ykkönen Tappara. Finaalipelit etenivät viidenteen peliin asti aina peli kerrallaan kotijoukkueen komennossa, mutta asetelma kääntyi ratkaisupelin toisessa erässä Tampereen Hakametsässä.

Kerrotaan, että Tapparan peli meni Kärppien vauhdista sekaisin. Ensin Kai Suikkanen kavensi ja pian Kari Suoraniemi tasoitti. Johtomaalin viimeisteli erän lopussa vielä Suoraniemi. Kolmannessa erässä Kärpät vielä kaunisteli lukuja ja voitti 5–2.

“Koko sen kauden finaalisarja oli kaksijakoinen ja molemmat, Kärpät ja Tappara, dominoivat omia kotipelejään suvereenisti. Viimeinen peli voitettiin sitten vieraissa”, kehaisee Huikari.

Huikarin kädet ylös maalin merkiksi finaaliottelussa.

Nuoruus ja yhteispeli olivat valttia

Nuorella joukkueella ei ollut mitään hävittävää. Kukaan ei tuntunut uskovan voittoon.

”Joukkueessa oli vain 20 pelaajaa ja silloin kaikki olivat tärkeitä joukkueen menestymisen kannalta. Toki superstaroja olivat tuolloin jo Reksa Ruotsalainen ja Mikko Leinonen. Muu porukka oli vasta nuoruuttaan nousussa uralla”, muistelee Huikari.

”Oma roolini oli hoitaa puolustuspeli, jotta pakkipari eli Reksa sai tehdä tuhoja vastustajan päässä. Tietysti uskottiin voittoon, vaikka oltiin niin sanottu koulupoikajoukkue, eikä kukaan sitä odottanut tosissaan”, hän lisää. 

Työ tuotti tulosta ja mestaruus avasi Huikarillekin tien miesten maajoukkueeseen.

Juhlat ehkä ensi syksynä

Hakametsän finaalista alkoi Kärppien voitokas tulevaisuus, josta koko Oulu sai buustia ja henkistä nostetta itsetunnolleen. Oma halli ja uskollinen yleisö olivat tosi asia.

”Totta. Koulupoikaporukka kasvoi tuon voiton myötä miesjoukkueeksi ja voittavaksi tiimiksi. Eli siinä mielessä oli käänteentekevä hetki. Se oli urheilun juhlaa parhaimmillaan ja meillä oli bussilasteittain oululaisia faneja mukana juhlimassa voittoa Tampereella”, Huikari kertoo.

Merkkipaalun kunniaksi kärppäläisten piti tänä keväänä juhlia 40 vuoden taikaisia tapahtumia. Pandemia tietysti muutti suunnitelmia. Muutoinkin Juha Huikari kertoo, että kyseisessä joukkueessa pidetään yhteyksiä aina silloin tällöin.

”Osaan on yhteyksiä ja toisiin vähemmän. Niin se taitaa olla kaikissa joukkueissa. Mutta katsotaan saadaanko tulevana syksynä pidettyä yhteiset juhlat merkkivuoden kunniaksi”, hän sanoo.

Kärppien pukukopissa oli voitonjuhlat 1981.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kärppien voittoisa joukkue vuonna 1981. Monelle pienelle pojalle, ja miksei tytöllekin, nämä rivit olivat täynnä suuria esikuvia. Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta