Siirry suoraan sisältöön

Tartuntojen määrissä varovainen käänne parempaan – suosituksia jatketaan Pohjois-Pohjanmaalla tammikuun 18. päivään saakka

16.12.2020

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi tiistaina 15. joulukuuta pidetyssä kokouksessaan, että alueella voimassa olevia suosituksia jatketaan maanantaihin 18. tammikuuta 2021 saakka. Vaikka suunta on oikea, ei vielä ole aika huokaista helpotuksesta. Erityisesti joulun ja vuodenvaihteen viettoon toivotaan koronaturvallista juhlamieltä.

Koronatartuntojen määrät ovat Pohjois-Pohjanmaalla olleet kuluneen viikon aikana hienoisessa laskussa. Tartuntoja todetaan kuitenkin edelleen ja tartuntaketjuja havaitaan yhä enemmän eri puolilla maakuntaa. Tartunnat eivät enää keskity vain Oulun kaupungin alueelle.

”Vaikka suositukset ja rajoitukset jatkuvat, haluamme välittää myönteisen viestin alueen asukkaille siitä, että tehdyt toimet ovat selvästi vaikuttaneet. Vielä tarvitaan jaksamista, että tilanne säilyy hyvänä eikä joulun tai vuodenvaihteen juhlinnoista lähde uusia tartuntaketjuja”, Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen muistuttaa.

Tartuntoja on tapahtunut nyt erityisesti perhepiirissä, työpaikoilla ja erilaisissa kaveriporukoiden illanvietoissa. Ennen joululomille suuntaamista esimerkiksi työpaikoilla tulisikin vielä jaksaa kiinnittää huomiota maskin käyttöön ja muihin korona-ajan hygieniaohjeisiin. Näin varmistetaan mukavammat joulunpyhät sekä itselle että työkavereille.

Hyvinvointia koronaturvallisesti

Joulua kannattaa viettää pienellä porukalla, vain läheisimpien ihmisten kesken. Lisäksi on tärkeää noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja huolehtia turvaväleistä. Erityisesti riskiryhmien suojelemiseen tulee kiinnittää huomiota.

Uudenvuoden juhlallisuuksia suunniteltaessa tulisi huomioida, että Aluehallintoviraston päätös yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä koskee myös ilotulitustapahtumien järjestämistä.

Nykyisellään rajoitus on voimassa 18.12. saakka, mutta Aluehallintovirasto valmistelee rajoituksen jatkamista 18. tammikuuta saakka. Yksityishenkilönä raketteja voi ampua, mutta tällöinkin vain esimerkiksi perheen kesken, sillä yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettävän.

”Vaikka osa palveluista on suljettuna rajoitusten vuoksi, kannattaa tulevalle vuodelle kerätä voimia sellaisen tekemisen kautta, mikä tässä tilanteessa on mahdollista. Esimerkiksi lenkkipoluilta, hiihtoladuilta tai läheisimpien ihmisten seurasta”, Korpelainen summaa.

Oulun kaupungin hallinnoimissa tiloissa rajoitukset koskevat:

- uimahallit, sisäliikuntatilat, nuorisotilat, amoin liikuntatiloihin liittyvät pukukopit. Sulku ei koske yksilöharjoittelua ulkoliikuntatiloissa ja -paikoilla, kuten hiihtoa, luistelua
- museot, Musiikkikeskus ja Tietomaa ovat suljettuina
- yleisötilaisuuksiin tarkoitetut tilat Oulun kaupungin toimipaikoissa suljetaan.
- Kirjaston toiminnassa rajoitukset jatkuvat nykyisellään
- lasten, nuorten ja aikuisten ryhmäharrastetoiminta sisä- ja ulkoliikunnan osalta keskeytetään
- maskisuositus jatkuu yläkoulujen osalta 18.1.2021 saakka
- lukiot jatkavat etäopetuksessa 18.1.2021 saakka, samoin vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetus

Pohjois-Pohjanmaan suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta oyskorona.fi sekä ouka.fi/korona

Vaikka suunta Pohjois-Pohjanmaalla on oikea, ei vielä ole aika huokaista helpotuksesta. Erityisesti joulun ja vuodenvaihteen viettoon toivotaan koronaturvallista juhlamieltä. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta