Siirry suoraan sisältöön

Tartuntojen määrä voimakkaassa kasvussa Oulussa

26.11.2020

Oulussa tartuntojen määrä on voimakkaassa kasvussa. Pelkästään eilen keskiviikkona todettiin 40 koronatapausta. Oulu on siirtynyt selkeästi epidemiatason kiihtymisvaiheeseen.

Eilen keskiviikkona 25. marraskuuta Oulussa todettiin iltapäivään mennessä 40 uutta koronatartuntaa. Määrä on todella paljon ja suurin päivittäinen tartuntamäärä Oulussa tähän asti koko epidemian aikana. Tartunnoista noin kolmannes liittyy laajaan tartuntaryppääseen työpaikalla.

Oulussa tuli eilen ilmi kolme uutta joukkoaltistumista, jotka ovat tapahtuneet kouluissa. Muun muassa Oulun steinerkoulussa, Madetojan musiikkilukiossa ja Pohjankartanon koulussa on ihmisiä asetettu karanteeniin.

Ilmaantuvuus yli Suomen keskiarvon

Kokonaisuudessaan kuluneella viikolla on Oulussa todettu keskiviikkoon klo 16 mennessä 57 uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on selvästi enemmän kuin viime viikolla samaan aikaan.

Koronan kahden viikon alueellinen ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on noussut 80,5:een. Ilmaantuvuus Oulussa on lähes kaksinkertaistunut viikossa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on noussut 41,1:een. Suomen ilmaantuvuusluku on 75,4.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä Oulun yliopistollisessa sairaalassa alle viisi henkilöä. Oulun kaupunginsairaalassa ei ole koronapotilaita hoidossa.

Testaaminen Oulun kaupungin näytteenottopaikoilla on ollut vilkasta myös eilen tiistaina, jolloin otettiin noin 800 koronanäytettä. Tällä viikolla on otettu jo 1700 näytettä, mikä on enemmän kuin lähiviikkoina tähän aikaan viikkoa.

Testaus toimii sujuvasti ajanvarauksella. Lievilläkin oireilla tulee aina hakeutua testiin. Testiin mennessä ja sieltä palattaessa tulee käyttää kasvomaskia ja koronatestin tulokset täytyy odottaa kotona.

Oulun kaupungin näytteenottopaikat sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä, Oritkarin drive-in-testauspisteellä ja koronavastaanotoilla.

Lisäksi näytteitä otetaan yhteispäivystyksessä, yksityisillä lääkäriasemilla sekä työterveyshuolloissa.

Oulussa uudet suositukset torstaista 26. marraskuuta alkaen:

- Suositellaan, että kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti

- Suositellaan siirtymistä mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa
- Suositellaan maskin käyttöä toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa sekä työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista
- Suositellaan, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä

Aiemmin Oulussa annetut suositukset

Maskisuositus (koskee yli 15-vuotiaita):
- Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa
- Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
- Koronavirustestiin matkalla ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
- Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä, mikäli turvavälit eivät toteudu.
- Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita. Sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä suositus henkilökunnan suunenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo aiemmin ja jatkuu entisenlaisena
- Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
-Suositellaan noudattamaan ryhmämuotoiseen harrastamiseen annettuja tarkennettuja turvallisuusohjeita
- Suositellaan välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistukselle (esimerkiksi yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravitsemusliike.)

Oulun kaupungin koronasivut: www.ouka.fi/korona

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Näytteenottokapasiteetti on Oulussa 2500 näytettä viikossa, mutta se voidaan tarvittaessa nostaa noin 4500:een. Kuva: Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta