Siirry suoraan sisältöön

Tarjolla koulutusta edistämään lasten oikeuksia – myös Oulu aktiivisesti mukana lasten asialla

21.2.2023

Lapsiystävällisessä Oulussa rohkaistaan kaikkia aikuisia ja lasten arkeen vaikuttavia ammattilaisia perehtymään lapsen oikeuksiin kansallisen lapsistrategian juuri julkaiseman koulutuskokonaisuuden avulla. Tarkoituksena on lisätä tietoisuutta lapsen oikeuksista ja rakentamaan asteen verran lapsellisempaa Oulua.

Lapsen oikeudet tehdään todeksi arjessa ja jokaisessa kohtaamisessa. Siksi kaikkien aikuisten ja ammattilaisten osaaminen lapsen oikeuksista on tärkeää.

Suomeen valmistui ensimmäinen kansallinen lapsistrategia kaksi vuotta sitten, ja tällä hallituskaudella lapsen oikeuksia on viety eteenpäin hallituksen ensimmäisen toimeenpanosuunnitelman muodossa. Toimeenpanosuunnitelman suurin toimenpide, lapsen oikeuksien maksuton 10-osainen verkkokoulutuskokonaisuus, on nyt julkaistu.  

Kaikille avoimen koulutuskokonaisuuden ensimmäinen osa Johdatus lapsen oikeuksiin on tarkoitettu kaikille aikuisille. Se toimii johdantona koulutuskokonaisuuden muille osille, jotka on suunnattu eri ammattiryhmille ja joissa lapsen oikeuksia tarkastellaan teemoittain. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa lasten osallisuus, väkivallaton lapsuus, lapsivaikutusten arviointi ja syrjinnälle alttiit lapsiryhmät.

"Koulutuskokonaisuus on lapsistrategian toimeenpanon suurin yksittäinen hanke ja se on tehty kaikille lasten arkeen vaikuttaville ammattilaisille. Kun kaikki opimme lisää, olemme samalla sivulla ja muutamme yhdessä Suomea kaikkien lasten Suomeksi", kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari kuvaa.

 Tietoa ja työkaluja henkilöstölle

Oulu edistää lapsen oikeuksia olemalla Unicefin Lapsiystävällinen kunta. Keskeistä on lapsen oikeuksiin liittyvän osaamisen vahvistaminen. Jatkossa koulutuskokonaisuuden johdatusosio pyritään viemään uuden henkilöstön perehdytysmateriaaliin ja täydennyskoulutuksiin. 

"Koulutuksesta erityisesti lasten ja nuorten kanssa työskentelevät, mutta myös kaikki aikuiset saavat tietoa ja työkaluja lapsen oikeuksien edistämiseen. On tärkeää, että lapsen oikeuksien varmistamiseen ovat sitoutuneet kaikki kunnan eri tasot ja tekijät. Tämä on kaikkien lasten kanssa toimivien ja lasten arkeen vaikuttavien aikuisten yhteinen tehtävä. Siksi on tärkeää, että lapsen oikeudet tunnetaan, ja myös hyvinvointialueet on tärkeä saada tähän mukaan”, Oulun kaupungin Lapsiystävällinen kunta –koordinaattori Arttu Kuivala korostaa.

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallin tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Oulu on saanut Unicefin myöntämän Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahdesti, vuosina 2017 ja 2020. Seuraavan kerran tunnustus voidaan myöntää vuoden 2024 alussa. 

Tutustu Lapsen oikeudet -verkkokoulutuksiin

Lue lisää Oulun Lapsiystävällinen kunta -työstä 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Lapsen oikeuksien edistämiseksi on juuri julkaistu maksuton, 10-osainen verkkokoulutuskokonaisuus, johon linkki on tämän jutun lopussa. Kuvituskuva/ Unsplash

Lue myös

Lue lisää aiheesta