Siirry suoraan sisältöön

Tapahtumia tehdään kutsumuksesta

17.4.2020

Kun yleisö ei pääse artistin kanssa samaan tilaan, tulee nykytekniikka avuksi. Elävästä musiikista voi nyt nauttia muun muassa ravintola 45 Specialin Stayin’ Alive -livestriimeissä, jotka toteutetaan pitkälti paikallisten osaajien yhteistyönä.

Kun kokoontumiskielto astui voimaan, ravintoloitsija Roope Sulkalan mielessä oli päällimmäisenä halu yhä tehdä jotain ihmisten iloksi. Onneksi yhteistyökumppanit Saha Prod Oy ja Livepaletti Oy oli lähipiiristä helppo poimia.

”Kyllä nämä toimijat tulivat automaattisesti mieleen, kun laadukkaasta AV-tuotannosta puhutaan”, Sulkala toteaa.

Syntyi pikaisesti webcasting-konsepti, jonka kautta 45 Special saavuttaa nyt isoimmat liveyleisönsä ikinä. Jukka Takalon ja Kaarle Viikatteen keikkaa 4. huhtikuuta seurasi yhtä aikaa parhaimmillaan liki 1200 katsojaa ja kaikkiaan se on tavoittanut jo yli 30 000 ihmistä.

”Parasta on, että keikkoja pääsee katsomaan kuka vain. Ehkä saamme myös innostettua uusia ihmisiä elävän musiikin pariin”, Sulkala miettii.

Ensimmäinen ponnistus oli Kalevan sivujen kautta lähetetty Olli PA:n keikka lauantaina 28. maaliskuuta. Sittemmin Facebookiin siirrettyjä striimauksia on tarkoitus jatkaa niin pitkään kuin kokoontumiskielto jatkuu. Konsepti elää, eikä koskaan tiedä mitä seuraavana viikonloppuna tapahtuu. Paikallisuus on yksi keskeinen elementti.

”Ei ole järkeä tuoda artisteja Helsingistä tekemään puoli-ilmaiseksi striimikeikkaa Ouluun. Keikkoja striimataan sielläkin. Haluamme omalta osaltamme tarjota viihdyttäviä iltoja Oulusta”, Sulkala linjaa.

Maksavien ravintola-asiakkaiden puuttuessa täytyy ansaintaa miettiä uusiksi, sillä loputtomiin ei voi tuotantotiimiäkään pitää töissä talkoilla. Keikoille on nyttemmin otettu vastaan vapaaehtoisia pääsymaksuja MobilePayn kautta.

”Innokkaita artisteja riittää, ja osa on sanonut tulevansa esiintymään vaikkapa ilmaiseksi. Totta kai haluamme maksaa korvauksen ja satsata laadukkaaseen ohjelmaan. Sen turvaamiseksi olemme myös hakeneet valtakunnalliselta taholta tukea projektille”, Sulkala kertoo.

Hyvää mieltä ruudun molemmin puolin

Tapahtumien siirtyessä yhä enemmän verkkoon riittää AV-tuotantojen ammattilaisilla hommia. Saha Prod Oy:llä on vientiä eri puolille Suomea. Vaikka ansaintalogiikka on tällä hetkellä haavoittuvainen, ei into työn tekemiseen hiivu.

”Tavallaan olemme pisteessä, josta kaikki Sahalla aikoinaan alkoi, kun saamme tehdä Jyrki-ohjelman tyyppistä webcastingia”, iloitsee toimitusjohtaja Mikko Pohjola ohjatessaan lähetystä ulkotuotantoautossa 45 Specialin takapihalla.

Mikko Pohjola pitää Saha Prodin livelähetykset näpeissään ulkotuotantoautossa. 

Kiire vie Pohjolaa tiimeineen keikalta toiselle, mutta onneksi kapasiteettia riittää vaikkapa kymmeniin striimeihin viikossa. Saha Prod aikoo olla tekemässä 45 Specialin lähetyksiä siihen asti, kunnes yleisötapahtumia saa taas järjestää.

”Mielenkiintoisille sisällöille on linjojen päässä tarjolla stadionluokan yleisöt. Kymmenen päivän aikana striimeillämme on ollut yli 120 000 katsojaa. Tärkeintä on kuitenkin, että saamme tehdä sitä, mitä osaamme”, Pohjola iloitsee.

”Taistelemme passivoitumista ja masennusta vastaan. Tiedotusvälineet ruokkivat pelkoa ja ahdistusta, mutta me emme halua märistä tai surkutella. Olemmekin saaneet lähetyksistä tuhansia ja tuhansia positiivisia palautteita”, hän jatkaa.

Muuttunut tilanne saa ideoimaan uudenlaisia ansaintakanavia, jotta kameramiehille ja artisteille voidaan maksaa työstään jotain. Tästäkin syystä jo lähetettyjen Stayin’ Alive -keikkojen tallenteet siirretään jatkossa verkkokauppaan, josta niille voi lunastaa pysyvän katseluoikeuden nimellistä korvausta vastaan.

”Myös MobilePay-pääsymaksujen kautta on hienoa huomata se, miten ihmiset omaehtoisesti haluavat tukea tapahtumien ja kulttuurin tekemistä tällä hetkellä”, Pohjola kiittelee.

Trubaduurit näköradiossa

Jukka Takalolla oli meneillään jo neljäs yhteiskiertue Kaarle Viikatteen kanssa, kunnes se kokoontumiskiellon myötä keskeytyi. Stayin’ Alive -klubin kautta avautui mahdollisuus heittää keikka verkossa, ja homma etenee etänäkin leppoisasti. Biisilistaakaan ei tarvita, kun miehet haastavat toisiaan niin verbaalisesti kuin musiikillisesti.

Oulun keikkaa edeltävänä viikonloppuna Takalo esiintyi jo Ylen Kaikki kotona -lähetyksessä Tampereelta, mutta striimaus on tuttua paljon kauempaa.

”Olemme järjestäneet Oulussa yksityisen livestriimin kautta nettitelkkaripikkujouluja jo 2000-luvun alkupuolella. Ihmiset ovat saaneet osallistua keskusteluun chatin kautta, ja livemusan lisäksi lähetyksissä on tapahtunut kaikenlaista interaktiivista ja yllättävää”, Takalo kertoilee.

Facebook-live palvelee iltamia Takalon mielestä erinomaisesti. Vuorovaikutteisuus on keskeistä, ja yleisö voi chatin välityksellä kommunikoida keskenään sekä studion kanssa. Takalo nimittää ilmiötä nykyaikaiseksi näköradioksi, jossa laadukas ääniraita on tärkeässä roolissa.

Yhteiskeikoillaan Takalo ja Viikate heittelevät mielellään verbaalista palloa toisilleen. 

Kalenteri täyttyy yllättävillä asioilla

Lukemattomien muiden muusikoiden lailla Takalo koki keikkakalenterin tyhjenemisen konkreettisesti. Hän ei kuitenkaan jää surkuttelemaan asiaa, vaan näkee tilanteen mahdollisuutena luoda ja liikkua.

”Kyllähän keikkoja peruttiin ainakin kolmen kuukausipalkan verran. Mutta nyt minulla on aikaa tehdä biisejä – hiihtoammattilaisuuden ohessa. Olen tosin onnistunut kehittämään itselleni kiireenkin”, hän ihmettelee.

Liikunnallinen kuplettimies julkaisi 22. maaliskuuta uuden, ajankohtaisen Hajurako-kappaleensa, jonka musiikkivideossa hän suihkii suksilla Perämeren jäällä Martinniemessä. Parissa viikossa video oli katsottu YouTubessa yli 100 000 kertaa.

Musiikin tekemisen lisäksi Takaloa työllistävät eristysaikana muun muassa etänä pidettävä lauluntekokurssi sekä Oulun lukiolaisille suunnattu Academia Karanterium -luentosarja. Ilmastonmuutos lukioihin! -hankkeen järjestämällä kurssilla Takalon erityisaiheena ovat kestävät laulut. Muina etäopettajina kurssilla toimivat muiden muassa Kärppä-kapteeni Lasse Kukkonen sekä koomikko Iikka Kivi.

Tulevia Stayin’ Alive -keikkoja:

18.4. Maustetytöt

25.4. Esiintyjä varmistuu myöhemmin

30.4. Vappuspesiaali: Skuugi Darlings, Money & Gravy

9.5. Temple Balls

Seuraa tapahtumia myös Valveelta ValveLiven kautta! Tulevaa ohjelmistoa:

17.4. ValveLive: Piisejä ja Porinaa

18.4. OMVF & ValveLive soittolista – Tommi Saha

22.4. Peltokurki

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Yli kolmekymmentä kimppakeikkaa tehneet Jukka Takalo ja Kaarle Viikate pääsivät ensimmäistä kertaa yhdessä nettiin. Kuvaaja: Marko Pyhähuhta

Liittyvät sisällöt

Lue myös