Siirry suoraan sisältöön

Tapahtumat yhä halukkaampia lisäämään ympäristövastuutaan – urheilutapahtumat toivovat nyt innovaatioita

16.12.2020

Tapahtumat etsivät uusia toimintamalleja paitsi koronakriisissä myös ilmastokriisissä, sillä yleisötapahtumat kuormittavat luontoa ja ilmastoa.

Pohjois-Pohjanmaan tapahtumien ympäristövastuullisuutta lisätään Oulun kaupungin vetämässä Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeessa, joka testaa ympäristöystävällisiä keksintöjä yleisötapahtumissa, kun sellaisia taas järjestetään.

Kahdeksan tapahtumaa antoi omat haasteensa innovaatio-organisaatioiden ratkaistavaksi ennen korona-aikaa, mutta tapahtumien peruuntumisen vuoksi testaamaan ei päästy vielä tänä vuonna.

Nyt haasteita ovat antaneet myös Kuusamossa toukokuussa järjestettävä polkujuoksutapahtuma NUTS Karhunkierros ja Äimäraution ravirata, joka haluaa pienentää ravitapahtumien hiilijalanjälkeä.

Pallo heitetään myös yleisölle

NUTS Karhunkierros haluaa löytää ratkaisuja ruokahävikin hyödyntämiseen ja kannustaa yleisöä käyttämään joukkoliikennettä. 

Äimäraution ravitapahtumissa halutaan kannustaa yleisöä kierrättämään jätteensä. Lisäksi toivotaan digiratkaisuja paperisten esitteiden sijaan. Kolmas raviradan haaste on saada hevosenlanta hyötykäyttöön eikä kuskata sitä kaatopaikalle.

Haasteita ovat jo aiemmin antaneet verkkopelitapahtuma Vectorama, Art Ii Biennaali, Solstice Festival Kuusamossa, Bättre Folk Hailuodossa, Haapavesi Folk Music Festival, Titta på Tuira, Oulun musiikkivideofestivaalit ja Qstock.

Yleisimmin tapahtumien haasteet liittyvät jätteiden lajitteluun, ruokatarjoilujen aiheuttamiin päästöihin ja yksityisautoilun vähentämiseen.

Toiveena on, että hiilijalanjälkeä pienentäviä keksintöjä päästäisiin testaamaan tapahtumissa tulevana vuonna, mikäli pandemiatilanne antaa myöten.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke testaa ympäristöystävällisiä keksintöjä yleisötapahtumissa, kun sellaisia taas järjestetään.

Lue myös

Lue lisää aiheesta