Siirry suoraan sisältöön

Tänä kesänä kesälomakohteet ovat lähempänä kuin koskaan

12.7.2020

Koronavirus laittoi matkailualan kevään aikana totaaliseen pysähdystilaan. Kesäkuussa rajoituksia nostettiin ja niiden mukana myös kotimaan matkailu lähti nousuun. Pitkät lomamatkat ulkomaille ovat vaihtuneet lyhyempiin reissuihin ympäri Suomen tai irtiottoihin oman kaupungin sisällä.

VisitOulun toimitusjohtaja Päivi Penttilän mukaan kotimaan matkailusta on tämän vuoden aikana tullut eräänlainen ilmiö. Korona-ajan jälkeen ulkomaille matkustus on ollut hyvin rajoitettua, jonka takia ihmiset ovat innostuneet etsimään matkakohteita Suomen sisältä. 

VisitOulun pääsääntöisenä tehtävänä on markkinoida Oulua ja Oulun seutua matkakohteena. Kun koronavirus iski Suomeen ja matkustukselle tuli stoppi, pakottivat rajoitukset myös VisitOulun tiimiä miettimään uusia tapoja jatkaa työtään.

”Meidän tavoitteemme on kutsua ihmisiä käymään Oulussa”, Penttilä kertoo. ”Yhtäkkiä emme voineet enää tehdä sitä, koska matkustaminen ei ollut sallittua. Meidän piti miettiä, että millä tavalla markkinoimme Oulua tänä erityisenä aikana.”

Markkinointia oli jatkettava, mutta se muutti muotoaan. Penttilän mukaan he keskittyivät siihen, että Oulu ei unohdu.

”Halusimme pitää Oulun ihmisten mielessä. Jatkoimme aktiivista viestintää koko kevään ajan ja halusimme kertoa Oulusta hienoilla kuvilla ja kokemuksilla”, sanoo Penttilä. ”Pyysimme ihmisiä myös jakamaan omia kuviaan ja kokemuksiaan Oulusta, jotta he pääsisivät kotisohvilta eristyksestä osallistumaan.”

Penttilä sanoo, että erityisesti luontokohteiden ja luontokuvien jakaminen olivat sellaisia asioita, joihin ihmiset tarttuivat.

”Tarkoituksena oli tuottaa positiivista ja ilahduttavaa sisältöä poikkeusaikana.”

Kauniina kesäpäivänä voi Oulussa suunnata vaikkapa kauppatorille.

Oulussa matkailu on monipuolista

Koronarajoitusten purkautumisen jälkeen Penttilä kokee ihmisten lähteneen liikkeelle ja matkaajia on tullut ympäri Suomen, sekä Pohjois-Norjasta ja jopa Baltian maista asti. Kesälomamatkailu on selkeästi muuttanut Penttilän mukaan muotoaan.

”Ihmiset tekevät useampia matkoja lähelle, sen sijaan että tehtäisiin yksi pitkä matka ulkomaille”, hän sanoo. ”Olen kuullut myös sitä, että ihan omasta kaupungista saatetaan varata yö hotellissa ja käydään oman kaupungin elämyskohteissa ja käyttäydytään kuin turistit. Se on selkeästi tämän kesän ilmiö.”

Matkailuala kärsi kevään aikana, mutta Penttilä toivoo Oulun matkailutoimijoilla olevan hyvät mahdollisuudet päästä takaisin jaloilleen. Hänen mielestään yrittäjät ja yritykset tarvitsevat nyt kaiken mahdollisen tuen.

”Koko kevään ajan matkailutoimijat ja -yritykset valmistautuivat siihen, että rajoitukset puretaan”, Penttilä kertoo. ”Meille kaikille on ollut tärkeää painottaa sitä, että Oulu on turvallinen kaupunki ja tänne on turvallista tulla.”

Oulun vahvuudeksi Penttilä mainitsee sen, että Oulun lentoasema on Suomen toiseksi vilkkain ja junallakin Ouluun pääsee joka puolelta Suomea.

”Hienoa on myös se, että matkailu tänne on monipuolista, on työ-, vapaa-ajan- ja koulutusmatkailua. Ja matkailu tänne on ympärivuotista, se on ehdottomasti Oulun vahvuus matkailukohteena”, Penttilä sanoo. ”Nämä ovat kaikki sellaisia tukijalkoja, joista alan toipuminen lähtee kunnolla liikkeelle.”

Keskustan alueeltakin löytyy monenlaista tekemistä.

Nallikarissa kesä sujuu hyvin

Sirpa Walter, Nallikari Seaside Oy:n toimitusjohtaja kertoo Nallikarin lomakylässä riittävän vilskettä. Hän kuvailee lomalaisia olevan tänä kesänä jopa ennätyksellisen paljon.

”Kesäkuussa kävijöitä tuntui olevan paremmin kuin edeltävinä vuosina”, hän sanoo. ”Myös heinäkuulle ja elokuulle varauksia on runsaasti. Loppukesä näyttää hyvältä.”

Walter kertoo, ettei hän edes uskaltanut toivoa kesän olevan näin kiireinen. Koronavirus ja sen mukanaan tuomat rajoitukset vaikuttivat huomattavasti kevään kävijämääriin.

”Kevät on meillä yleensä kohtuullisen vilkas. Tänä keväänä kaikki vapaa-ajan matkustus pysähtyi”, Walter selittää. ”Työmatkalaisia kuitenkin kävi ja yöpymisiä oli sen verran, että ei tarvinnut miettiä paikan sulkemista.”

Vaikka korona-aika rokottikin kävijöitä, kokee Walter lomakylän olevan onnekkaassa tilanteessa moneen muuhun matkailualan yritykseen verrattuna. Vahvasti käyntiin lähtenyt alkuvuosi sekä kiireinen kesä tukevat kevään menetyksiä.

Koko matkailualan suhteen Walter toivoo, ettei uutta aaltoa enää tule ja ala alkaa pikkuhiljaa elpymään.

Merenrantakaupunkina Oulu tarjoaa monenlaista tekemistä lomalaisille.

Poikkeuksellinen majoitusmuoto houkuttelee turisteja

Kun rajoituksia purettiin kesän alussa ja liikkuminen ympäri Suomen oli taas vapaampaa, alkoivat lomakylän puhelimet soida ja varauksia tulvia sisään.

”Ihmiset olivat selkeästi suunnitelleet kevään aikana, että heti kun pääsee, niin lähdetään reissuun.”

Kotimaan matkailijoita on tänä kesänä selkeästi enemmän kuin aikaisempina vuosina. Ensikertalaisia on Walterin mukaan paljon, erityisesti karavaanareissa. Ulkomaan turisteja on tullut lähinnä vain Norjasta, mutta melko runsain määrin.

Walter tuumailee kävijämäärien runsauden johtuvan erityisesti siitä, että lomakylässä majoittuminen on itsenäisempää kuin vaikkapa hotellissa.

”Majoitusmuoto on sellainen, joka tukee tällaista aikaa. On helpompi tulla majoittumaan omaan mökkiin tai asuntovaunupaikalle, kuin hotelliin, jossa on paljon yhteisiä tiloja”, hän selittää.

Lomakylän majoituksessa ei tarvitse kohdata muita ihmisiä edes respassa, kun oman majoituksen voi varata ja maksaa netissä. Avaimiakaan ei tarvitse hakea, kun mökkeihin pääsee kulkukoodeilla.

Mun Oulun toimituksen vinkit lomapäivän viettoon Oulussa:

VisitOulu on koonnut Elämysten Olohuoneen, josta löytyy valmiita paketteja alueen lomapäivän viettoon.

 

 

Kuva Oulun rotuaarilta kesäpäivänä.
Tänä vuonna kesä on monella tapaa poikkeuksellinen. Lomamatkalle voi kuitenkin lähteä vaikka oman kaupungin sisällä. Kuvat: Martta Häyrynen

Lue myös

Lue lisää aiheesta