Siirry suoraan sisältöön

Talvipyöräilybuumille on juurensa: Kansainvälinen verkosto imee voimaa suoraan oululaisuuden ytimestä

11.2.2021

Euronews, Le Parisien, The Guardian ja niin edelleen. Satojatuhansia googlehittejä hakusanoilla Winter Cycling Oulu Finland. Miljoonia lukijoita. Jo viime vuonna suurta kansainvälistä huomiota saanut oululainen talvipyöräily on asettumassa asemaan, joka sille kuuluu. Tyhjästä buumi ei ole noussut.

”Ainahan se menee niin, että tunnustus pitää tulla ulkopuolelta, ennen kuin itse osataan arvostaa”, naurahtaa kansainvälisen Talvipyöräily-yhdistyksen, Winter Cycling Federation eli WCF:n oululainen presidentti Timo Perälä.

Hän yhdessä alanharrastaja ja työkaverinsa Pekka Tahkolan kanssa ovat vuosien varrella asian eteen tehneet paljon. Muun muassa perustaneet vuonna 2013 yllä mainitun yhdistyksen, jolla on jäseniä ympäri maapallon.

”Pidimme ensimmäisen konferenssin Oulussa ja siitä lähtien yhdistys on kokoontunut joka vuosi, kongressin merkissä, jossakin päin maailmaa. Nyt taas jälleen tänä vuonna Oulussa, pandemian antamien raamien sisällä”, hän kertoo ja tarkoittaa tänään torstaina alkavaa tapahtumaa, jonka alkusanat ja video, lähetetään Oulusta kello 16 alkaen.

”Siinä minä ja Pekka lähetämme terveiset täältä talvisesta Oulusta, ihan kännykän välityksellä. Jäätymättömien yhteyksien avulla teemme puolen tunnin live-kierroksen Oulussa, laskevan päivänvalon aikaan”, hän tarkentaa.

Nyt kyseinen kaksipäiväinen konferenssi e-Global Winter Cycling Congress järjestetään siis virtuaalisena 11.-12. helmikuuta. Mukaan pääsevät rekisteröityneet jäsenet tai kaikki halukkaat, pienen osallistumismaksun turvin.

Talvipyöräilyaktiiveja Kalliovuorilla. Pekka Tahkola (vas.), Matti Hirvonen sekä Timo Perälä (oik.).

Oulussa edetään nyt rohkeasti

Oulussa on pyöräilystä puhuttu aktiivisemmin, ja tehty systemaattista työtä jo 1960-luvun lopulta lähtien.

”Oikeastaan asia tarvitsee vain yhden puolestapuhujan oikealla paikalla. 1960-90-luvuilla Oulun kaupungilla oli töissä insinööri Mauri Myllylä, joka sai paljon hyvää aikaan. Sitten hän jäi eläkkeelle ja oli vähän aikaa hiljaista. Nyt meillä on kaupungilla Harri Vaarala, jonka kanssa asiat ovat edenneet hurjasti”, Perälä kiittelee.

Ajatellaanpa vaikka, että pyörällä pääsee turvallisesti, kaunista reittiä pitkin, lentokentältä Koitelinkoskelle ja Natura-alueille. Aivan huikeaa!

”Nyt Oulussa tehdään oikeita asioita ja rohkeasti”, hän lisää.

”Oulu on kaupunkirakenteeltaan ja suunnittelultaan todella vaikea pyöräilykaupunki. Meitä ei siis sinällään voi verrata Euroopan helppoihin pikkukaupunkeihin. Hyvinä verrokkeina ovat samanlaiset haulikolla ammutut kaupungit Venäjällä tai Kanadassa.”

”Ja silti! Oulussa on tehty vaikeista lähtökohdista huolimatta hurjasti asioita pyöräilyn eteen. Ajatellaanpa vaikka, että pyörällä pääsee turvallisesti, kaunista reittiä pitkin, lentokentältä Koitelinkoskelle ja Natura-alueille. Aivan huikeaa”, hän nostattaa.

”Näitä asioita pitäisi tuoda esille, vaikkapa Oulun kulttuuripääkaupunkihaussa. Ja hyödyntää Oulun imagossa ja matkailussa nykyistä paljon enemmän.”

Mikä Oulussa normaalia, on utopiaa muille

Metsokangas on ollut viime aikoina oululaisen koululaispyöräilyn mallikohde; 1200 oppilasta talvipyöräilee 17 asteen pakkasessa. Pariisilainen verkkomedia teki aiheesta juttua vastikään, Euronewsin ja monien muiden ohella.

”Jo viime vuonna Metsokankaalla lappasi kansainvälisiä medioita. Koululta tehdyt twitter- ja somevideot levisivät kulovalkean lailla.”

”Se, mikä Oulussa on normaalia, näyttäytyy vaikkapa ranskalaisille utopiana. Koululaiset saavat itse kulkea, pyörällä, turvallisesti koulumatkat. Se ei todellakaan ole arkipäivää monessakaan kaupungissa Euroopassa”, Perälä lisää.

Vaikka Oulussa ollaan pyöräilykaupunkina jo vahvalla pohjalla, Perälä näkee paljon kehitettävää.

”Esimerkiksi pyöräpysäköintiä ja kiinteistöjen säilytystiloja kauttaaltaan tulisi parantaa. Pyöräilijöille suunnattuja palveluja tulisi kehittää ja kokonaisuudessaan miettiä uudelleen liikennejärjestelmää matkaketjuineen, ottaen huomioon raideliikenne ja niin edelleen”, hän luettelee.

”Nyt ollaan hyvällä tiellä ja kun kaupungin suuri laiva kääntyy, niin onneksi se usein kääntyy hyvään suuntaan”, Perälä tiivistää.

Winter Cycling Federationin sivulle pääset tästä linkistä

Talvipyöräilyä Pekka Tahkolan Youtube-kanavalla

Viimeaikaisesta oululaisesta talvipyöräilystä muualla: Euronews-juttu
Le Parisien -juttu

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Pekka Tahkola on ollut osaltaan vaikuttamassa oululaisen talvipyöräilyn kansainväliseen maineeseen. Kuva: kaupungin kuva-arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta