Siirry suoraan sisältöön

Talvinen taidepolku tuo iloa ja ihmetystä Varjakkaan

4.2.2021

Warjakan talvinen taidepolku kutsuu kävijät tutustumaan Varjakan Lintulenkin metsäpolkuun ja sen varrelta löytyvään taiteeseen.

Warjakan talvinen taidepolku avataan ensi lauantaina. Sen on määrä olla avoinna maaliskuun loppupuolelle saakka. Warjakan talvisella taidepolulla yhdistyvät paikallinen luonto, ulkoilu ja taide.

Polku kulkee Varjakan maastossa metsäistä luontopolkua pitkin Varjakan satamasta Varjakan kartanon ja männyn kautta takasin satamaan. Polku on merkitty heijastimilla ja heijastinkankaasta tehdyillä taideteoksilla.

Polun varrella paljon koettavaa

Talvisen taidepolun varrelta löytyy monenlaista nähtävää ja tehtävää, kuten runoja, yhteisö- ja äänitaidetta sekä tähtikuvioiden ja metsäneläinten jälkien tunnistamista. Varjakan satamasta löytyy myös heijastavia taidesieppareita sekä heijastintiipii, josta voi ottaa, jättää tai vaihtaa heijastimensa uuteen.

Warjakan talvinen taidepolku on taiteilija Mirjami Mäkelän luoma osallistava taideprojekti, joka toteutetaan yhteistyössä paikallisen Ervastinkylän kyläyhdistyksen kanssa. Määrärahoitusta projekti on saanut Oulun kaupungin osallistuvasta budjetoinnista 2020.

Inspiraationa luonto

Talvinen taidepolku on jatkoa kesän 2020 Warjakan taidepolulle, jonka Mäkelä toteutti osana kaupunginosataiteilija-hanketta TaikaBox Ry:n kautta.

Reitti kulki myös tuolloin Varjakan Lintulenkkiä pitkin, tosin kesäisissä maisemissa. Mäkelä oli pitkään herätellyt ajatusta, voisiko metsäpolun varrelle laittaa taidetta piristämään ihmisiä.

“Itse haluan tuoda iloa, inspiraatiota ja ihmetystä ihmisille. Laittaa taidetta esille metsään ja luontoon, missä sitä ei yleensä näe”, Mäkelä kertoo.

Tavoitteena projektilla on herätellä ihmisiä tekemään taidetta uusilla materiaaleilla, tarkkailemaan ympäristöä sekä tuoda Varjakan aluetta tunnetuksi.

Ylimääräistä ei jää metsään

Taidepolulla käytetään paljon kierrätys- ja luonnonmateriaaleja. Mäkelä pitää itse huolta, että rikkoutuneet taideteokset tulee siivottua pois metsästä eikä mitään ylimääräistä jää metsään.

“Luonnossa kaikki materiaalit ovat saatavilla eivätkä ne luo ylimääräistä jätettä maailmaan.”

Innokkaat kävijät voivat tutustua polkuun jo etukäteen, sillä Lintulenkin varrelle rakennettu Heijastinpolku on jo auki. Heijastintaideteokset ovat syntyneet Mäkelän vetämissä yhteisöllisissä etätyöpajoissa, joissa pajalaiset ovat päässeet luomaan taidetta ilmaisten materiaalipussien ja ohjevideoiden avulla.

Warjakan talvinen taidepolku, avoinna 7.2.–28.3.2021 osoitteessa Varjakantie 223, 90470 Varjakka

Lisätietoja: Kulttuuritalo Valve

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Warjakan talvinen taidepolku on taiteilija Mirjami Mäkelän luoma osallistava taideprojekti. Kuva: Tommi Maronen

Lue myös

Lue lisää aiheesta