Siirry suoraan sisältöön

Joukkoliikenne siirtyi talviaikaan, bussilinjojen käyttöä ja tehokkuutta seurataan

6.9.2020

Aikatauluista tulee eniten palautetta Oulun joukkoliikenteelle. Lähtökohtana on, että reittejä tai aikatauluja ei muuteta tarpeettomasti.

Jos aikatauluja muutetaan, se perustuu muun muassa asiakaspalautteisiin. Niitä joukkoliikenteeseen tulee puhelimitse ja palautekanavasta.

”Jotkut vuorot tai jopa linjat joudutaan joskus lakkauttamaan, kun matkustajia niissä on niin vähän, ettei enää voi puhua joukkoliikenteestä. Joukkoliikennepalvelut maksetaan lipputuloista ja alijäämää kustannetaan verorahoilla. Tämän takia Oulun joukkoliikenne seuraa myös linjojen käyttöä ja kokonaisuuden tehokkuutta”, kertoo joukkoliikennepäällikkö Edwin ’t Lam.

Toisille helpotus, toisille heikennys

Eniten palautetta tulee bussien aikatauluista.

”Yleensä toivotaan tietyn lähdön aikaistamista tai siirtämistä myöhäisemmäksi. Aikaistamisella voi varmistaa bussien vaihtamiset, myöhäistäminen auttaa, jos jää liikaa odotusaikaa esimerkiksi koulun tai työpäivän jälkeen. Muutokset helpottavat joitakin matkustajia, mutta saattavat heikentää palvelua joillekin muille”, selventää ’t Lam.

Muutoksia tehdään myös joukkoliikenteen kehittämissuunnitelmien perusteella. Sellaisia ovat Oulun seudun joukkoliikennestrategia 2030 sekä palvelutaso- ja linjastosuunnitelma.

Talvella enemmän vuoroja kuin kesällä, ja siksi myös muutoksia

Kaikki Oulun joukkoliikenteeseen tulleet palautteet säilytetään ja arvioidaan suunnittelutyössä.

”Kuitenkaan ei ole olemassa sääntöä siitä miten paljon palautetta yhdestä muutosehdotuksesta pitäisi tulla ennen toimenpiteitä”, huomauttaa ’t Lam.

Syksyllä aikatauluja muutetaan enemmän kuin keväällä.

”Talvikaudella on paljon enemmän aikataulutettuja vuoroja kuin kesällä. Luonnollisesti on sitten myös enemmän muutoksia kuin keväällä, kun kesäaikataulut astuvat voimaan.”

Joukkoliikennesuunnittelijan tehtävä on punnita vaihtoehtoja ja valmistella muutosehdotukset joukkoliikennejaostolle. Joukkoliikennejaosto on Oulun joukkoliikenteelle poliittinen elin, joka tekee päätökset seudun joukkoliikenteestä.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulussa on yhteensä 30 joukkoliikennereittiä seutuaikataulut mukaan lukien. Kuva: Ellamari Koutonen

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta