Siirry suoraan sisältöön

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset käyttöön Pohjois-Pohjanmaalla

26.10.2020

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset talvikaudella 2020–21 otetaan käyttöön koko maassa viimeistään tällä viikolla. Pohjois-Pohjanmaalla rajoitusten ja merkkien vaihdot aloitettiin jo viime viikolla.

Pohjois-Pohjanmaalla nopeusrajoitus alenee 80 kilometrin tuntivauhtiin yhteensä noin 1 700 tiekilometrillä talvikauden ajaksi. Maanteille jää talviajaksi noin 500 kilometriä 100 km/h nopeusrajoituksia.

Lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla on tulevalla talvikaudella yhteensä 180 kilometriä alennettua 70 kilometrin tuntinopeusrajoitusta kapeilla ja suhteellisen paljon raskasta liikennettä välittävillä maanteillä, joilla on myös tienvarsiasutuksesta johtuvaa kevyttä liikennettä.

Talvirajoitukset vähentävät onnettomuuksia

Tutkimusten mukaan talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten alaisilla maanteillä henkilövahinko-onnettomuudet vähenevät, liikenteen melu ja päällysteen kuluminen vähenevät, samoin pakokaasupäästöt.

Talvirajoituksilla on myös huomattava merkitys hirvionnettomuuksien määrän vähentämiseen, koska ajonopeuden alentaminen pienentää riskiä joutua hirvionnettomuuteen. Nopeuksien alentamisella vaikutetaan myös hirvikolareiden seurausten lieventämiseen.

Alennettujen nopeusrajoitusten arvioidaan vähentävän 15 prosenttia henkilövahinkoon johtavia onnettomuuksista ja 29 prosenttia liikennekuolemia niillä teillä, joiden rajoituksia lasketaan.

Vähenemä tarkoittaa vuosittain lähes 40 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta, joissa vältetään noin kymmenen kuolemantapausta.

Tulosten perusteella talviajan nopeusrajoituksia suositellaan käytettäväksi edelleen, jotta vakavien tieliikenneonnettomuuksien lukumäärä ei kasvaisi.

Kesän huristelut on nyt huristeltu. Talvirajoitukset astuvat voimaan tällä viikolla. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta