Siirry suoraan sisältöön

Taimenten palautus Hupisaarten puroihin onnistui – hanke päättyy

9.12.2021

Luonnonvarakeskuksen eli Luke:n toteuttama Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena -hanke päättyy tämän vuoden lopussa. Hankkeessa kehitettiin luontokasvatuksen ja matkailun mahdollisuuksia Hupisaarilla sekä avointa tiedonvälitystä. Esimerkiksi Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma järjestettiin hankkeen puitteissa. Luken:n osalta tapahtumien järjestäminen päättyy hankkeen päättyessä.

Luke:n toteuttama Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena -hanke päättyy tämän vuoden lopussa. Hanketta esitellyt päätöswebinaari järjestettiin keskiviikkona 8. joulukuuta 2021, jolloin hanketta johtanut Luke:n erikoistutkija Pauliina Louhi avasi tilaisuuden. Hän myös esitteli hankkeen tuloksia webinaarissa.

Louhen mukaan taimenen palautus Hupisaarten vesistöön on onnistunut hyvin.

”Puroissa ei ole ollut minkäänlaista kalastoa ennen niiden kunnostamista ja ympärivuotisen vesityksen järjestämistä”, hän kertoo.

Sukukypsiä, aikuisia taimenia on siirretty Hupisaarten puroihin ja ensimmäiset taimenen mädit oli laskettu purojen soraikkojen sisälle syksyllä 2018. Kuoriutumisensa jälkeen poikaset pysyttelevät puroissa parin ensimmäisen vuoden ajan. Ensimmäiset poikaset lähtivät merelle syönnösvaellukselleen tänä keväällä, minkä jälkeen niistä tulee täysikasvuisia. Louhen mukaan nyt odotetaan syksyä 2023, jolloin nähdään, että palaavatko taimenet takaisin puroihin lisääntymään.

Hupisaarten puroista löytyi nollikkaita sähkökalastuksen yhteydessä kesäkuussa. Kuva: Juha Näppä

Lokakuun alussa järjestettiin Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma, mitä Louhi pitää onnistuneena. Puiston alueella järjestettyyn tapahtumaan osallistui yli 2 000 kävijää silloin. Oululaiset ovat kysyneet, että järjestetäänkö tapahtuma myös ensi vuonna. Louhen mukaan tapahtumalla täytyy olla toinen järjestäjä, koska hanke päättyy tämän vuoden lopussa.

”Luken osalta kalastotyöt jatkuvat. Tapahtumien järjestely päättyy tämän hankkeen osalta. Meidän taholtamme ei ole jatkohanketta suunniteltu”, hän kertoo.

Jatkuvia toimenpiteitä toivotaan

Pauliina Louhi kertoi Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena -hankkeen päätöswebinaarissa toimenpiteistä, joiden avulla taimenet on palautettu Hupisaarten puroihin. Kaiken perusta oli ollut purojen kunnostushanke. Puroissa täytyy olla virtaavaa, hapekasta vettä.

Oulun Hupisaarten taimenkamera on kuvannut virtuaalisen taimenretken. Kuva: Hupisaarten taimen Oulussa. YouTube

Louhi korosti webinaarissa sitä, että taimenien pysyminen Hupisaarten puroissa edellyttää jatkuvia toimenpiteitä. Purot täytyy puhdistaa kiintoaineista ja roskista, minkä lisäksi lisääntymisalueita puhdistava lyhytaikainen keväthuuhtelu olisi taimenen kannalta tarpeellinen. Hän piti positiivisena sitä, että Hupisaarille on saatu kalastuskielto. Minkkejä täytyy pyytää tältä alueelta jatkossakin, koska ne käyttävät taimenten poikasia ravinnokseen.

Hupisaarissa nähdään kehittämisen tarvetta

Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena -hankkeen päätöswebinaarin ohjelmassa oli myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen puhe, jonka aiheena oli ympäristön merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Hänen jälkeensä kaupunginjohtaja Päivi Laajala esitti Oulun kaupungin tervehdyksen korostaen sitä, kuinka tärkeä paikka Hupisaaret on oululaisille ja Oulussa vieraileville.

Webinaarissa puheenvuorot esittivät myös erityisasiantuntija Jouni Tammi maa- ja metsätalousministeriöstä, Luke:n tutkijat Panu Orell, Pia Smeds ja Mikko Jokinen, ravintoloitsija Anne Mikkola Ravintolakorttelista, matkailupalveluyrittäjä Jarkko Auno Finnaction OY:sta ja Jyrki Kemppainen BusinessOulusta.

Hupisaarten puisto on viihtyisä ajanviettopaikka, mutta webinaarissa nostettiin esille se, että alueessa on kehittämisen tarvetta. Näitä toiveita on saatu selville yrityshaastatteluissa ja työpajahaastatteluissa ja webinaarissa näitä tuotiin esille. Hupisaarille on toivottu parempia opasteita, minkä lisäksi sinne on toivottu lisää harrastusmahdollisuuksia sekä kesän että talven ajaksi.

Luke oli toteuttanut Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena -hankkeen, johon oli saatu rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen myöntämänä. Oulun kaupunki oli kyseisessä hankkeessa osarahoittajana. Hanke alkoi 2. toukokuuta 2018 ja se päättyy 31. joulukuuta 2021.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat sähkökalastivat Hupisaarten puroissa 21. kesäkuuta. Kuva: Juha Näppä

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta