Siirry suoraan sisältöön

Taideroskiksia ympäri kaupunkia – Oulussa roskiskin voi olla taidetta

15.12.2021

Ympäri Oulua sijoitetaan 23 Oulun Taiteilijaseuran jäsenten maalaamaa taideroskista – yksi jokaiselle suuralueelle. Taideroskikset asennetaan paikalleen 15. joulukuuta alkaen. Maalaukset ovat osa Oulun osallistavan budjetoinnin toteutuksia.

Oulun Taiteilijaseuran jäsen Jorma Styng ehdotti roskisten maalaamista Oulun kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestykseen viime keväänä. Projekti sai oululaiset äänestäjät puolelleen ja Oulun Taiteilijaseura on toteuttanut sen kaupungin rahoituksella. Oulussa roskiskin voi olla taidetta.

Taideroskisten ajatuksena on, että roskat päätyisivät yhä useammin kadunvarsien sijaan roskikseen. Projekti on saanut innoituksensa Roska päivässä -liikkeeltä. Liikkeen ajatusmaailman mukaisesti taideroskikset viestivät positiivisuutta ja kiittävät roskansa roskikseen laittanutta ohikulkijaa.

Taideroskiksia maalasivat paikalliset ammattikuvataiteilijat Oulun Taiteilijaseuran jäsenistöstä. Seuran puheenjohtaja Johanna Pöykkö valitsi jäsenten ehdotusten pohjalta toteutettavat aiheet.

”Ehdotuksissa toistui yleinen luontoteema. Päädyin valinnassani niihin ehdotuksiin, joissa aihetta oli työstetty hieman pidemmälle ja taiteellisesti kiinnostavammaksi. Toinen erottuva ryhmä olivat tekstiä sisältävät roskikset, joissa oli ilahduttavasti mietitty Kiitos-tekstin roolia ja sen ottamista voimakkaasti osaksi roskiksen visuaalista ilmettä tai sanomaa", Johanna Pöykkö kertoo.

"Kolmas ryhmä ovat työstettyä pintaa ja abstraktia ilmaisua sisältävät roskikset. Niissäkin pinta on mietitympi ja kokeilevampi kuin summittainen vapaa värinkäyttö. Neljäs ryhmä ovat omaa taiteellista linjaa jatkavat pienet taideteokset. Roskikset sisältävät viitteitä taiteilijan aiempaan tuotantoon ja avaavat ikkunoita laajempiin tarinoihin”, hän lisää.

Taideroskisten sijainnit löytää Oulun kaupungin karttapalvelusta: https://kartta.ouka.fi/ims. Roskikset saa näkyviin kartalle, kun valitsee ruudun vasemman yläkulma valikosta ”Valitse kartalla näkyvät tiedot” -> ”Kadut ja puistot” -> ”Varusteet” -> ”Taideroska-astiat”.

Taideroskiksen toteuttavat taiteilijat ja taideroskisten sijainnit:

Anni Arffman, Myllyoja, Parkkisenkankaantie

Kaisu Heikkilä, Haukipudas, Revontie

Saara Heinonen, Kaijonharju, Yliopistonkatu

Pia Hentunen, Pateniemi, Koisopuisto

Hanna Holopainen, Korvensuora, Talvikankaantie

Jussi Hukkanen, Maikkula, Maikkulantori

Mari Jäälinoja, Oulunsuu, Värtön uimaranta

Maija Kantanen, Nuottasaari, Liminganpuisto

Ilona Kivijärvi, Hiukkavaara, Hiukkavaarankatu

Riikka Kontio, Tuira, Pikisaari

Raine Körkkö, Yli-Ii, Yli-Iin tori

Maria Maanvalo, Kaukovainio, Hiirihaukantie

Sanna Manninen, Kaakkuri, Kaakkurintori

Mervi Niemitalo, Koskela, Toppilansalmenpuisto

Anna Parkkonen, Höyhtyä, Karjasillanpuisto

Johanna Pétursdóttir, Kiiminki, Isoahontie

Aini Pihlajaniemi, Sanginsuu, Sanginsuun koulun piha

Taru-Carita Pullinen, Kello, Kylätie

Heidi Stålnacke, Ylikiiminki, Ylikiimingin tori

Reeta Suvanto, Keskusta, Otto Karhin Puisto

Jyrki Tammi, Jääli, Jäälintie

Tiina Vehkaperä, Puolivälinkangas, Paulaharjuntie

Sanna Vihanto, Oulunsalo, Kauppiaantie

 

Muita Oulun osallistuvan budjetoinnin toteutuksia:

•Nuotiopaikka Hiukkavaaran alueelle 

Nuotiopaikka sijaitsee Hiukkavaarassa Aallikkokankaalta lähtevän kuntoreitin lähistöllä. Kuva tarkemmasta sijainnista löytyy Osallistu Oulu -sivustolta ehdotuksen toteutuksen sivulta. Nuotiopaikalla ei ole puuhuoltoa. Nuotiopaikka toteutettiin yhteistyössä Kestävän kehityksen keskuksen kanssa.

•Lainattavia pelejä ja ulkopelivälineitä kirjastoille 

Summalla hankittiin kirjastoille eri pelejä ja ulkopelivälineitä useampia kappaleita. Peleinä esimerkiksi rantalentopallo, pesäpallo ja kroketti. Pelit jaetaan kirjastoihin eri puolille kaupunkia, mistä asukkaat voivat niitä lainata.

•Kaijon kamut -vertaiskahvila 

Kaijon kamut -vertaiskahvilan toiminta erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille alkoi 1.11. Kahvila toteutettiin yhteistyössä Rauhankasvatusinstituutin kanssa. Ajatuksena on jatkaa kahvilan toimintaa nuorisopalveluiden omana toimintana ensi vuonna. 

•Nuotiopaikka Metsokankaalle 

Nuotiopaikka sijoittuu Oulun ja Kempeleen rajalle Iinatti-Linnakangas -kuntoreitin varteen Savikorven pellolle. Kuva tarkemmasta sijainnista löytyy Osallistu Oulu -sivustolta ehdotuksen toteutuksen sivulta. Nuotiopaikalla ei ole puuhuoltoa. Nuotiopaikka toteutettiin yhteistyössä Kestävän kehityksen keskuksen kanssa.

•Puistonpenkkejä yleisille alueille 

Puistonpenkkejä sijoitettiin kaupungin yleisille paikoille tulleiden palautteiden ja osallistuvan budjetoinnin ideoiden perusteelle. Uusia penkkejä laitettiin Haukiputaalle, Metsokankaalle, Tuiraan ja Kaukovainiolle. 

•Hiirosen jalkapallokentälle uusia maaleja

Uudet maalit vietiin syyskuussa paikoilleen Hiirosen jalkapallokentälle.

• Skeittaukseen ja scoottaukseen ramppeja, hyppyreitä, boxeja ja kurbeja Kaakkurin liikuntamaahan

Skeittaukseen ja scoottaukseen tilattiin kaksi elementtiä. Elementit ovat talven ajan käytössä Ouluhallilla Action-toiminnassa. Elementit asennetaan Kaakkurin liikuntamaahan heti keväällä, kun kelit sen sallivat. Jatkossa elementit ovat talvisin käytössä Ouluhallilla. Ehdotuksen toteutus ei mahtunut osallistuvan budjetoinnin 50 000 euroon kokonaisuudessaan: budjetti riitti toisen elementin hankintaan. Kaupungin liikuntapalvelut hankki toisen elementin.

Osallistuva budjetointi käynnistyy Oulussa jälleen ensi vuonna ideoiden haulla. Vuoden 2022 osallistuvan budjetoinnin ideointivaihe alkaa maanantaina 31. tammikuuta ja kestää kaksi viikkoa 13. helmikuuta asti.  Ensi vuodelle ideoiden toteuttamiseen varattu summa nousee 70 000 euroon.

Lisätietoja Osallistu Oulu -sivustolta.  

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kuvassa yksi roskiksia taiteillut taiteilija eli kuvataiteilija Anni Arffman. Kuva: Sanna Autio

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta