Siirry suoraan sisältöön

Taidelainaamosta saa taidetta kotiin pienelläkin budjetilla

9.6.2020

Jo parin vuosikymmenen ajan toiminnassa ollut taidelainaamo ja -myymälä ARTo tarjoaa matalan kynnyksen taidekauppaa kaikille taiteen ystäville.

Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n ylläpitämä ARTo sijaitsee kauniissa vanhassa puutalossa, jonka suurista ikkunoista kesäinen auringonvalo tulvii sisään. Seinät ovat täynnä seuran jäsenten luomia teoksia, joita halukkaat voivat lainata tai ostaa. Maalauksien lisäksi esillä on erilaisia veistoksia sekä vedoksia kehystettäväksi.

ARTon tilat ovat täynnä taideteoksia lainattavaksi tai ostettavaksi. 

”Taidelainaamon idea on lyhykäisyydessään se, että ihminen voi lainata teoksen ja osamaksuna maksaa sen pienissä erissä”, selittää taidelainaamohoitaja Sanja-Kaisa Nuortimo. ”Jos kesken lainan ajattelee, ettei teos vastaakaan odotuksia, sen voi palauttaa takaisin ilman sen suurempia selityksiä.”

Palautuksia tulee Nuortimon mukaan kuitenkin vain vähän.

”Ihmiset lainaavat yleensä sellaisella ajatuksella, että tämä teos on sellainen, jota haluaisin katsella pidempäänkin tai jonka haluaisin omistaakin joskus.”

Taidelainaamohoitaja Sanja-Kaisa Nuortimo esittelee kesäistä teosta ARTon valikoimista.

Kaikille avoimet ovet

Nuortimo kertoo taidelainaamon olevan avoin aivan kaikille, eikä taiteesta tarvitse välttämättä tietää juuri mitään. Iso osa asiakaskunnasta koostuu ihmisistä, jotka kaipaavat uuden kodin seinille täytettä. Teoksen saa mukaansa pienellä summalla rahaa.

”Ihmiset voivat tulla tänne ihan vain katselemaan taidetta, eikä tarvitse pelätä, että tietääkö minkälaista on hyvä taide. Kaikki täällä on hyvää taidetta”, Nuortimo naurahtaa. ”Mutta me neuvomme mielellämme, jos joku kaipaa lisätietoa.”

Taidetta löytyy monessa eri tyylissä. 

Nuortimo on itse toiminut taidelainaamohoitajana jo viitisen vuotta ja on oppinut sinä aikana tuntemaan eri taiteilijoiden tyylejä ja työskentelytapoja laajasti.

”Kun asiakas tietää edes vähän minkä väristä tai tyylistä kaipaa, niin osaamme neuvoa heille sopivan valikoimasta”, hän kehuu.

Taidetta läheltä

Kaikki teokset ovat Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n jäsenten luomia. Nuortimo kertoo ARTon pääasiallisen tarkoituksen olevankin se, että taiteilijaseuran jäsenet saavat palvelun, jonka kautta he pystyvät myymään ja lainaamaan omia töitään. Ammattitaiteilijoita on seurassa Kainuusta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Oulun seudulta.

”Meiltä lainaamalla tai suoraan ostamalla tukee paikallista taidetta ja paikallisia taiteilijoita”, Nuortimo mainitsee.

ARTon tiloihin voi tulla ihastelemaan taidetta, vaikkei ostaisikaan mitään. 

Nuortimo muistuttaa kuitenkin, että ARTo on avoinna myös taiteen pelkkään katseluun, eikä vierailijoiden ole pakko ostaa tai lainata mitään. Tiloissa järjestetään joka kuukausi vaihtuva näyttely, jossa esitellään jonkun taiteilijaseuran jäsenen töitä.

”Lisäksi tämä tila on todella mukava. Aina kun olemme auki, saa tänne tulla ihailemaan taidetta”, Nuortimo kertoo. ”Jos töissä tai kotona ahdistaa joku, tänne voi aina tulla rentoutumaan.”

Taidelainaamo ja -myymälä ARTo:

  • Hallituskatu 5, 90100, Oulu
  • Sijaitsee samassa tilassa kuin Galleria 5 ja ARTtila

Kesän aukiolot:

  • Avoinna 2.6.-18.6.
  • Tiistaista torstaihin 12.00-18.00

ARTo on Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n ylläpitämä. Oulun Taiteilijaseura -63 ry on Oulun alueella toimiva kuvataiteilijoiden ammatillinen yhdistys.

 

Taidelainaamo- ja myymälä ARTon kyltti näkyy kesäisellä Oulun kadulla.
Taidelainaamo ja -myymälä ARTosta voi lainata ja ostaa paikallisten taiteilijoiden teoksia. Kuvat: Martta Häyrynen

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta