Siirry suoraan sisältöön

Syyskuun PikiTalkissa ihmetellään, miksi hyvät ihmiset törkeilevät somessa – suora lähetys jälleen nähtävissä Mun Oulussa

27.9.2022

Tulevana perjantaina 30. syyskuuta PikiTalkissa keskustellaan keskustelukulttuurin muutoksesta otsikolla Pahasti sanottu! Miksi hyvät ihmiset perseilevät somessa? Keskustelemassa ovat somepersoona Sanni Inget, Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen, poliitikko Lauri Nikula ja Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio. Keskustelua voi seurata Mun Oulun sivulla tai paikan päällä Pikisalissa kello 17 alkaen.

Viime vuosina keskustelutavat erityisesti sosiaalisessa mediassa ovat muuttuneet yhä kiivaammiksi ja kärkkäämmiksi. Usein keskustelukumppania ei kuunnella eikä toisen näkökulmia haluta ymmärtää, kun oman mielipiteen koetaan olevan ainoa oikea.

”Meillä on perjantaina upea kattaus taatusti ajankohtaisesta teemasta. Ennen kaikkea mua kiinnostaa yleisön ja keskustelijoiden ajatukset siitä, miksi hyvät ihmiset vaikenevat somessa ja hullut huutavat kaikenlaista törkyä”, Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi toteaa.

PikiTalkissa perjantaina 30. syyskuuta Oulun teatterin Pikisalissa keskustellaankin siitä, puhummeko somessa nykyään kuin 80-luvun kaivoskaupungissa. Samoin kuin Billy Elliotia yritettiin saada muuttumaan, teemme sitä samaa somessa. Illan aikana nähdään otteita Billy Elliot –musikaalista. 

”Billy Elliot on kasvutarina, jossa lapsen toiveet poljetaan aikuisten vihan ja näköalattomuuden alle. Muistammeko ajatella, millaisen kuvan annamme maailmasta lapsille ja nuorille omalla somekäyttäytymisellämme?”, Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen pohtii.

PikiTalkeissa illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen. Syyskuun PikiTalk on osa Ylen Hyvin sanottu -keskustelufestivaalia, joka järjestetään Hämeenlinnassa 30.9.–1.10. ja jonka tarkoituksena on lisätä rohkeutta osallistua keskusteluihin, syventää ymmärrystä toisistamme ja vahvistaa kokemusta siitä, että kaikkien äänellä on merkitys.

Kärjistäminen ja yksinkertaistaminen

PikiTalkissa keskustelemassa ovat somepersoona Sanni Inget, Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen, poliitikko Lauri Nikula ja Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio

Sanni Inget on muusikko, toimittaja ja somevaikuttaja. Ingetin intohimo on heittäytyä kaikenlaiseen esiintymiseen. Luovat alat vaativat ihmiseltä paljon itsetutkiskelua ja kommunikaatiotaitoja, jotka hän myös kokee tärkeiksi.

Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen näkee sosiaalisen median mahdollisuutena olla pöljä ja taas toisaalta jakaa näkökulmia asioihin, joita usein somessa katsotaan vain yhdestä näkökulmasta. Tänä syksynä Mikkosen voi nähdä näyttämöllä Yksi askel eteenpäin -teoksessa ja marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Peter Pan menee pieleen -komediassa.

Lauri Nikula on Oulun kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja. Sosiaalisessa mediassa aktiivinen Nikula ei pelkää sanoa mielipidettään, vaikka se poikkeaisi oletetusta ajattelusta. Somesta Nikula ajattelee, että pahalle ei pidä antaa valtaa siellä. Päivätyönsä Nikula tekee vanhempana rikoskonstaapelina ja nettipoliisina.

Veli-Markus Tapio on taustaltaan muusikko, ryhtyi sittemmin juristiksi ja toimii nykyään Suomen Kulttuurirahastossa kaikkien alojen erityisasiantuntijana. Tapion mukaan somekeskustelua leimaa kärjistäminen ja yksinkertaistaminen, jolloin harmaa muuttuu mustaksi tai valkoiseksi, kompleksinen latteaksi. 

”Koska meillä ihmisillä on taipumusta hakeutua samanmielisten joukkoon, vahvistaa some oman ajattelumme vinoutumia sekä uskoa omien tunteittemme legitimiteettiin. Valta on tulevaisuudessakin niillä, jotka pystyvät lukemaan kokonaisia kirjoja”, Veli-Markus Tapio toteaa.

PikiTalk-keskustelu:

Mitä: PikiTalk on yhteiskunnallista keskustelua after work -tyylillä

Missä: Oulun teatterin Pikisalissa ja striimi Mun Oulun verkkosivulla ja Facebook-sivulla

Milloin: Perjantaina 30.9.: PikiTalk käynnistyy kello 16 dj Avaruusshampanjan musiikilla ja Pikisalin bistron after work -tarjouksilla. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17.

Huom: Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. PikiTalk on anniskelun vuoksi K–18. 

PikiTalk järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin viestinnän kanssa.

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Pikitalkin juontavat jälleen teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi. Kuva: Anu-Maija Kärjä

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta