Siirry suoraan sisältöön

Sirpa Tarkkinen: Suvi ei sovi suomalaisille

17.6.2022

Näkökulma-kolumnissaan Sirpa Tarkkinen väittää, että meille sopii sittenkin marraskuu heinäkuuta paremmin.

Tietoisena vastalauseiden myrskystä olen vältellyt kertomasta näkemystäni ääneen. Tiedostan, että mielipiteeni ei ole hyvin suosittu. Täytän kuitenkin tänä syksynä jo niin monta vuotta, että minulla on enää hyvin vähän mitään pidäkkeitä.

Väitän, että kesä ei sovi suomalaisille. Suvi on suomalaiselle aivan liian lyhyt pyhäpäivä, jonka aikana synti on sallittua ellei jopa oletettua.

Varsinkaan kaikkein konservatiivisimpana kesäajanjaksona heinäkuussa ei tunnisteta mitään rajoituksia turvaväleistä puhumattakaan. Kysykää vaikka kiikeliläisiltä.

Luotettavimpana indikaattorina pidän ambulanssin ääntä. Sitä kuulen kaupunginosassani hyvin harvoin paitsi kesäkuukausina usein.

Ja kaikki tämä tapahtui myös niinä ammoisina vuosina, kun kesäfestivaaleja vielä vietettiin verkossa.  

Muita käytännön tekoja väitteeni tueksi näyttävät olevan malttinsa menettäneet perheet, pahvi- ja tölkkikeskittymät sekä nurmi- että asfalttialueilla, pidäkkeetön kailottaminen ja äänekäs kiroilu, maahan kaatunut maito, joka itkettää sekä luonnollisten tarpeiden täyttäminen näyttävästi julkisilla paikoilla.

Ja kaikki tämä tapahtui myös niinä ammoisina vuosina, kun kesäfestivaaleja vielä vietettiin verkossa.  

Johtopäätöksenä sopisi väittää, että suomalaiselle sopii marraskuu, koska vallaton ulkoilmaelämä alkutalven yössä ei käy edes suomalaiselle.
Mutta eivät ne asiat etene ihan niinkään.

Eräänä marraskuisena perjantaina olin osallisena melkein kolmessa liikenneonnettomuudessa ilman omaa aktiivisuuttani. Jalkani päälle melkein peruutettiin ja seuraavaksi seurasin kyytiläisenä miten melkein ajettiin jalankulkijan päälle. Neljän jälkeen iltapäivällä vauhdikas henkilöauto ei pysähtynyt suojatien eteen, jonne minä onneksi pysähdyin. Kyseessä oli siis ensimmäinen pikkujouluperjantai.   

On kesässä silti jotain hyvääkin.

Uimarannoilla kukoistaa sosialidemokratia: ne ovat kaikille avoimia maksuttomia alueita missä sallitaan erityyppiset vartalomuodot, vapaamuotoiset asut ja kirjallisuuden alalajit. Vesijettejä mulkoillaan mikä todistaa, että maailmassa on vielä joku roti, vaikka turvavälejä ei enää olisikaan. Uimarannoilla yleensä on.

Elokuussa alkavat avioerot, joihin ei vaikuta koronavirus, mutta kylläkin mennyt kesä.

Syksyn tullen saapuu suomalaisen rakastama konsensus. Sähköpotkulautojen ääni hiljenee ennen kuin vaikenee kokonaan. Vähäksi aikaa kaupungin ainoasta relevantista rantakadusta tulee taas väljä ja turvallinen kevyen liikenteen kulkuväylä.
 

Vaaleatukkainen nainen mustavalkoisessa kuvioasussa
Sirpa Tarkkinen on Mun Oulun toimittaja ja syksyn lapsi. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta