Siirry suoraan sisältöön

Suuri Luetaan! -lukukilpailu kannustaa päiväkotilapsia ja koululaisia lukemaan

8.5.2021

Tänä keväänä päiväkoteja ja kouluja on innostanut lukemaan suuri Luetaan! -lukukilpailu, jossa kilpaillaan, mistä löytyvät ahkerimmat lukijat. Yhteensä kilpailuun osallistujat ovat lukeneet jo 6 miljoonaa sivua.

Maaliskuusta toukokuulle kestävään kilpailuun on ilmoittautunut 168 ryhmää Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueen kuntien päiväkodeissa ja kouluissa. Kilpailuaikana eniten sivuja lukenut ryhmä voittaa itselleen kirjallisuus aiheisia palkintoja.

Oulun päiväkodeista ja kouluista mukana kisassa on useampia joukkueita.

Luetaan! -lukukilpailun tarkoitus on kannustaa lukemiseen matalalla kynnyksellä. Lukea voi yksin ja yhdessä. Osallistujat voivat lukea esimerkiksi kaunokirjallisuutta, sarjakuvia tai tietokirjoja. Väliä ei ole silläkään ovatko kirjat paperisia vai sähköisiä, kaikki lasketaan ja pienetkin lukumäärät kasvattavat yhteistä pottia.

Lukumittari innostaa osallistujia lukemaan

Kilpailua varten kirjastossa kehitettiin lukumittari, jossa kilpailutilanne on verkkosivuilla ajan tasaisesti seurattavissa. Lukumittari onkin saanut suuren suosion.

Sampolan päiväkodin Untamoisten ryhmä on yksi kisaan osallistuvista joukkueista. Untamoisissa on 16 innokasta 3–5 -vuotiasta lukijaa. Kisainnostus on näkynyt päiväkotiarjessa.

“Alussa kirjoja luettiin vauhdilla sivumäärien kasvattamiseksi, kisan edetessä on kuitenkin opittu myös nauttimaan kirjojen sisällöstä ja ihmettelemään tarinoita yhdessä aikuisten kanssa”, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Paula Salmijärvi.

“Untamoiset ovat tottuneet lukemaan päiväkodissa päivän aikana ja nauttivat kirjoista. Lapset ovat lukeneet erittäin ahkerasti myös kotona huoltajien kanssa. Kisaan osallistuminen on tuonut selvästi lisäinnostusta lukemiseen ja varsinkin sivujen laskemiseen lukemisen jälkeen.”

Untamoiset laskevat luetut sivut yhteen joka perjantai ja tarkistavat joukkueensa tilanteen lukumittarista.

Metsokankaan koulua kisassa edustaa 4F luokka. Lukumittari on heilläkin ahkerassa tarkkailussa ja luetut sivut lasketaan ja merkataan päivittäin. Luokan opettaja Susanna Sihvonen on ilahtunut kilpailun aikaan saamasta lukuinnosta.

“Osa oppilaista kertoo lukevansa paljon enemmän kuin tavallisesti. Lukemisen maine luokallamme on selvästi parantunut kilpailun myötä.”

Sihvonen kiittelee kirjastoa riittävän pitkästä kilpailuajasta.

“Usein lukemisen aloittaminen tuntuu työläältä ja hauskuuden huomaa vasta kun on tovin lukenut. Erityisen ilahduttavaa on, että kisaan sisältyvät myös sarjakuvat ja äänikirjat.”

Lukemisen edistäminen osa kirjastojen työtä

Erilaiset lukukampanjat ja -haasteet ovat tärkeä osa Oulun kaupunginkirjaston yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa. Suuri Luetaan! -lukukilpailu on ensimmäinen suurempi alueellinen lukukilpailu, jota Oulun kaupunginkirjasto on ollut järjestämässä.

Kirjaston tunnetuin lukukampanja on Jäälin koulun oppilaiden ideoiman 300 minuutin lukuhaaste. Ideana siinä on lukea kerralla 10 minuutin ajan samalla suorittaen erilaisia tehtäviä, kuten lue “uimalasit päässä” tai “istuen jonkun sylissä”. Suosittu haaste on levinnyt laajalle myös muualle Suomeen ja jäänyt pysyväksi lukemaan innostamisen työvälineeksi.

Oulun kirjastot ja koulut ovat järjestäneet myös Oulu lukee -kampanjan, joka elää esimerkiksi somessa edelleen #oululukee.

Oulun kaupunginkirjaston lukemisen edistämistiimiin kuuluva Elina Kauppila kertoo lukukilpailujen ja haasteiden näkyvän kirjastojen arjessa.

“Lukuhaasteisiin ja kampanjoihin osallistumista ei ole tilastoitu tai seurattu kirjastossa, mutta esimerkiksi Oulu lukee -kampanja siivitti lasten ja nuorten aineistojen lainauksen kasvuun. Muutenkin koulujen lukukampanjat näkyvät kirjastoissa, myös kirjallisuusdiplomi on sellainen kirjaston ja koulun yhteistyön muoto, joka innostaa lukemaan ja tuo perheitäkin kirjastoon.”

Loppukiri menossa

Metsokankaalla haaveillaan palkinnoille sijoittumisesta. Neuvottelut loppukirin käymisestä ovat meneillään.

“Olemme päättäneet ainakin yrittää päästä palkinnoille, vaikka sarjamme ykkösen kiinni saaminen vaatisi tällä hetkellä noin 100 000 sivun lukemista”, valottaa Sihvonen.

“Luokan mielestä tärkeintä on kuitenkin, että lukeminen tuntuisi kaikista kivalta.”

Jokaisen sarja paras luokka tai päiväkotiryhmä palkitaan kassillisella kirjoja sekä yllätyslaatikolla, jossa on kivaa puuhaa koko porukalle. Luetaan! -lukukilpailun palkinnot jaetaan 26. toukokuuta Luetaan! ja Toivon Agenda -tapahtumien yhteydessä Oulussa. Tilaisuutta voi seurata verkossa osoitteessa www.supervoimia.fi.

Seuraa kilpailutilannetta lukumittarista.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Suuri Luetaan! -lukukilpailu on ensimmäinen suurempi alueellinen lukukilpailu, jota Oulun kaupunginkirjasto on ollut järjestämässä.

Lue myös

Lue lisää aiheesta