Siirry suoraan sisältöön

Suomen ainoa Monologikilpailu porskuttaa taas, tänä vuonna verkossa

4.2.2021

Valtakunnallinen Monologikilpailu järjestetään 24. kerran ja kulttuuritalo Valveelta neljännen kerran. Tänä vuonna esitetään kuitenkin verkossa. Kilpailuun haki 49 esiintyjää ja monologia. Mukaan valittiin 20.

Valinnan teki tapahtuman perustaja ja Teatteri Akseli Klonkin johtaja Janne Kuustie.

”Kiinnostus kertoo siitä, että monologi voi hyvin ja se on kehittynyt. Mukana on nykyisin enemmän isoja työryhmiä, ohjaaja, lavastaja, puvustaja”, kertoo Kuustie.

Tänä vuonna on mukana kilpailijoita freelancereiden lisäksi laitosteattereista ja Kansallisteatterista sekä yksi harrastajanäyttelijä.

Palkintojenjako menee YouTubeen

Ilmaisohjelmaakin on. YouTube-kanavalle tulee kisastudio ja esiintyjien haastatteluja. Kanavan osoite ei ole vielä tiedossa, sen voi tarkistaa lähempänä tapahtuman ajankohtaa Akseli Klonkin verkkosivuilta.

Monologikilpailun tuomaristoon kuuluvat Janne Kuustie, kulttuuritoimittaja Eeva Kauppinen, kriitikko Matti Tuomela, teatteriohjaaja Juha Vuorinen, teatteriohjaaja Heta Haanperä, teatterikouluttaja Anna-Mari Laulumaa ja teatteriaktiivi Annikki Saha.

Myös palkintojenjako lähetetään YouTubessa 14.2. klo 20.30. Voittaja saa 3 000 euron stipendin.

Kilpailun luoja arvostaa teatterimaista esittämistä

Kuustie sanoo, että monologi on teatterintekijöiden kuninkuuslaji.

”Minun tavoitteeni on alun perin ollut tutkia, kehittää ja edistää monologiteatteritaidetta. Monologihan ei ole sitä, että joku puhuu tekstin vaan se voi olla muutakin kuten liikettä, tanssia ja musiikkia ja mukana voi olla useampikin henkilö kuin vain yksi. Haluan tuoda esiin monologia monipuolisesti, tosin ei siinäkään ole mitään vikaa, jos puhuu yksin, mahtavaahan se on.”

Kuusitien mielestä Suomesta löytyy paljon hyviä monologin tekijöitä. Kuuluisin taitaa olla Martti Suosalo ja myös Vesa Vierikko viljelee runsaasti monologia.

”Itse tykkään, että lähdetään teatterin näkökulmasta eli mitä näytelmä voi monologin tekemiselle tarjota olipa lavalla yksi tai 20 ihmistä”, Kuustie sanoo.

Monologikilpailu on ainoa lajissaan Suomessa. Kuustie perusti sen 25 vuotta sitten Pieksämäellä. Tapahtumalla on ollut kaksi välivuotta. Tänä vuonna sen järjestää Akseli Klonk yhteistyössä kulttuuritalo Valveen, Karanteeniteatterin, Original Sokos Hotel Arinan, Tiketin ja Sunkorun kanssa.

Valtakunnallinen Monologikilpailu verkossa livestriiminä 12. – 14.2. Yksittäiset liput tai tapahtumapassin kaikkiin esityksiin voi ostaa Tiketin kautta.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Vuonna 2020 Valtakunnallisen Monologikilpailun voitti Miiko Toiviainen monologilla Kepeä elämäni. Hän sai samana vuonna monologista Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnon.Kuva: Timo Suutarinen

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta