Siirry suoraan sisältöön

Suden hetki – katkelmia melankoliasta esillä Raatin nuorisotalolla

27.11.2021

Aava Ensemblen Suden hetki – katkelmia melankoliasta on fyysistä teatteria, musiikkia ja spoken word -tyyliä yhdistävä kokonaisuus, jossa melankoliaan suhtaudutaan sallivasti ja uteliaasti. Ainutkertainen esitys nähdään Raatin nuorisotalolla sunnuntaina 28. marraskuuta.

Aava Ensemble on esittävän taiteen kollektiivi, joka toteuttaa teatteria monitaiteellisesta näkökulmasta. Ensemblen ensimmäinen projekti oli Satakieli (2016), jossa olivat mukana Aino Häli, Johannes Häli, Tuomas Häli, Jennifer Markin ja Anni Paalanen. Aava Ensemblen toisena projektina nähdään Suden hetki – katkelmia melankoliasta, jota ovat työstämässä Markin ja Paalanen.

Suden hetki – katkelmia melankoliasta on fyysistä teatteria, musiikkia ja spoken word -tyyliä yhdistävä kokonaisuus, jossa melankoliaan suhtaudutaan sallivasti ja uteliaasti. Esitys tutkii aihetta kannustaen yleisöään näkemään melankolian rikkaana ja tärkeänä osana ihmiselämän moninaista tunteiden kirjoa.

Nykykielessä sana melankolia mielletään depressioksi, suruksi, maniaksi tai nostalgiseksi ikäväksi. Paalanen ja Markin näkevät melankolian vastakohtana suorituskeskeisyydelle, joka on leimallista ajallemme.

“Melankolia on luonnollinen tila, eräänlainen symmetriapaussi, eli pysähdys, jonka tarvitsemme voidaksemme jälleen toimia kokonaisvaltaisemmin”, Paalanen täsmentää.

Melankolia luovuuden lähteenä

Suden hetki on käännekohta, jolloin ihminen valmistautuu uuteen ja luopuu entisestä. Esityksen lähtökohtana on uskomus, että melankolian tuntemusten kohtaaminen voi tuottaa syvempää ymmärrystä elämän ainutkertaisuudesta, toimia luovuuden lähteenä, ja tuottaa uudenlaisia näkökulmia surun ja kivun tuntemuksiin sekä auttaa hyväksymään niitä.

“Esityksen tavoitteena on myös antaa vastakaikua surulle, jota käynnissä oleva pandemia monelle  aiheuttaa”, kuvailee Markin.

Nuorille aikuisille ja aikuisille suunnattu näytelmä sai ensi-iltansa valtakunnallisen mielenterveysviikon kynnyksellä ja kaikille avoimet esitykset ovat nähtävillä sekä Kokkolassa, että Oulussa. Projektissa mukana olevat yhteistyötahot ovat Mieli ry., Mielenvireys ry., Hyvän mielen talo, Kulmakartano ja OLKA Kokkola.

“Halusimme tarjota esitystä mielenterveyden ja hyvinvoinnin parissa työskenteleville tahoille, joiden asiakkaille järjestämme ilmaisesitykset sekä Kokkolassa että Oulussa”, kertoo Paalanen.

Esitystä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahaston keskusrahasto, Taiteen edistämiskeskus, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto sekä Kokkolan kaupunki.

Suden hetki -esitys Raatin nuorisotalolla Oulussa su 28.11. klo 15.

Mielen syvyyksiin voi sukeltaa tulevana sunnuntaina Raatin nuorisotalolla. Kuva: Ulla Nikula

Lue myös

Lue lisää aiheesta