Siirry suoraan sisältöön

Stora Enson tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila: Yritämme saada hajuhaitat korjattua mahdollisimman nopeasti

1.3.2021

Stora Enson Oulun tehtaalla on käynnistetty pakkauskartonkia valmistava uusi laitos, ja oululaiset ovat huomanneet tämän kaupungille levinneenä hajuhaittana. Tehtaalta ei osata kertoa, milloin hajuhaitat saadaan korjattua.

Stora Enso varoitteli jo tammikuun alussa, että käynnistyksen yhteydessä voi lähiympäristöön aiheutua hajuhaittaa, kunnes uusittu prosessi on saatu täysin käyntiin. Stora Enson tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila pahoittelee lähiympäristölle aiheutuvia hajuja.

Mistä johtuvat kaupungille leviävät hajuhaitat, Juha Mäkimattila?

“Stora Enson Oulun tehdas on muunnettu pakkauskartongin valmistukseen ja tehdas on käynnistynyt. Tehtaan käynnistyksen yhteydessä ennakoitiin tilapäisiä hajuhaittoja, jotka liittyvät tehtaan käynnistämiseen ja ohjausparametrien säätämiseen.”

“Hajuhaitat ovat kuitenkin jatkuneet käynnistyksen jälkeenkin odotettua pidempään, sillä valitettavasti hajukaasua on ajoittain päässyt keräilyjärjestelmien ohi. Sellutehtaan hajukaasuissa on rikkiä sisältäviä yhdisteitä, joissa on epämiellyttävä ja jo pienissä pitoisuuksissa havaittava haju. Olemme pahoillamme hajuhaitasta ja teemme korjaavia toimenpiteitä asian ratkaisemiseksi mahdollisimman pian.”

Ovatko ongelmat suurempia kun tehtaalla ennakoitiin?

”Hajuhaitan taustalla ei ole yksittäistä tekijää. Kokonaisuudessaan tehtaan muuntaminen oli monimutkainen prosessi ja tehdasta myös ajetaan eri tavalla kuin aiemmin. Tällä hetkellä tehtaan tuotantovauhti on tavanomaista hitaampi.”

“Kun tuotantovauhtia nostetaan ja koko tuotantoprosessi on täysimääräisesti käytössä, hajuhaittojen arvioidaan vähenevän. Tuotantoa optimoidaan koko ajan. Korjaustoimenpiteitä on toteutettu ja niitä on jatkuvasti meneillään niiltä osin, kuin ne voidaan toteuttaa turvallisesti tuotannon ollessa käynnissä.”

Milloin haitta saadaan poistettua?

”Hajupäästöä on valitettavasti useasta kohteesta emmekä voi luvata sen välittömästi loppuvan. Jatkamme työtä, jotta hajuhaitat saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti. Osa korjauksista voidaan tehdä tehtaan ollessa käynnissä ja osa vaatii huoltoseisokin. Huoltoseisokki on tässä vaiheessa aikataulutettu huhtikuulle.”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Stora Enson Oulun tehtaalla on tehty muutostöitä kartonginvalmistuksen käynnistämiseksi. Uusi tekniikka aiheuttaa hajuhaittoja, joiden poistamiseksi tehdas tekee parhaillaan töitä. Kuva: Stora Enso

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta