Stadionin nurmea kasvatetaan huolellisesti AC Oulun Veikkausliigan otteluihin ja muihin matseihin Raatissa

Liikuntapaikanhoitaja Jari Karinkanta tarkisti tyytyväisenä harson alla kasvavan nurmen kuntoa viime viikolla. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Jos kotipuutarhurikin saa kulutettua lukemattomia työtunteja kauniin, virheettömän nurmikon kasvattamiseen, niin stadioninkokoisen edustusnurmen kasvattaminen se vasta vaatiikin aikaa, taitoa ja huolellisuutta.

Liikuntapaikanhoitaja Jari Karinkanta tuntee onneksi nurmenhoidon ja -kasvatuksen niksit jo vuosien työkokemuksella. Raatin nurmea hän huolsi ensimmäisen kerran jo 1995. Tiiviisti Karinkanta on ollut stadionnurmen kanssa tekemisissä Raatin liikuntakeskuksen perusparannuksesta asti eli kymmenisen vuotta.

”Olen minä tuossa jonkun verran häärännyt, mutta enempi jääpuolella”, toteaa Karinkanta vaatimattomasti.

Jääpuoli tulee yllättäen esille Raatin nurmen huollossa lähes heti. Ei kuitenkaan jäähallien tai luistelukenttien muodossa, vaan nurmen talvehtimisen näkökulmasta.

”Nyt nurmi oli talvehtinut yllättävän hyvin. Lumikerros suojasi nurmea, kun lumi ei välillä sulanut. Joskus on voinut olla 10 senttiäkin jäätä päällä, niin se tekee hallaa. Nyt jäätä ei ollut ollenkaan”, kertoo Karinkanta.

Lämmöt päälle

Normaalisti Raatin stadionin nurmen lämmitys aloitetaan maaliskuun puolivälissä, mutta tänä vuonna kevättöihin lähdettiin jo pari viikkoa tavallista aiemmin.

”1. maaliskuuta on lämmöt laitettu päälle. Oli siinä luntakin, parhaimmillaan 75 senttiä, kun mittasin.”

Raatin nurmen normaalia varhaisempaan herättelyyn syynä on Raattia kotistadioninaan pitävän jalkapallojoukkue AC Oulun nousu Veikkausliigaan. Liigassa pelit alkavat hiukan aiemmin kuin Ykkösessä, jossa joukkue aiemmin pelasi.

Lumen sulattaminen ja nurmen lämmittäminen aloitetaan ensin pienellä lämmöllä, ja lämpötilaa nostetaan sen jälkeen vähitellen. Kun nurmi on saanut peruslämmön, lämmitystä säädetään automaatilla ilmojen mukaan.

”Keskiarvo maan lämpötilalle on noin 14–15 astetta” arvioi Karinkanta.

Lannoitusta, harsotusta, sadetusta…

Kun lumi, tai jonakin vuonna se viheliäinen jää, on saatu nurmen päältä sulatettua, seuraa kevään ensimmäinen lannoitus. Tai ei edes pelkkä lannoitus, vaan myös harjaus, lannoitus ja siemennys.

Siemeniä laitetaan stadionille kahta erilaista laatua.

”Siemenlaatuja on vaihdettu vuosien aikana pari kolme kertaa. Yksi siemen on pysynyt koko ajan, mutta toinen on vaihtunut.”

Lannoitteet ovat Karinkannan mukaan kehittyneet vuosien varrella melko paljonkin. Raatissa on käytössä sekä raelannoitus että nestemäinen lannoitus.

”Raelannoitetta saatetaan laittaa 9 säkkiä. Sitten meillä on nestelannoitus erikseen. Se laitetaan suihkeena.”

”Nurmea lannoitetaan pitkin kesää. Ennen me käveltiin lannoittimen kanssa, mutta viime vuonna saatiin kone, kun me ollaan jo niin vanhoja miehiä”, kertoo Karinkanta naureskellen.

Myös nurmikon ilmaus kuuluu nurmenhoidon perusteisiin. Kaikkien kevättoimien jälkeen nurmen päälle levitetään noin 7000 neliömetriä valkoista harsoa suojaamaan hallalta ja edistämään kasvua. Harsotettua nurmea kastellaan säännöllisesti 12 sadettimen avulla ja maan kosteutta arvioidaan näytteiden avulla.

”Varsinkin keväällä, kun tuulee ja aurinko paistaa, niin nurmi äkkiä kuivaa.”

…ja vihdoin myös leikkausta

Jännittävä ja varmasti hiukan juhlavakin hetki koittaa joka kevät silloin, kun harso otetaan pois ja vihreä, elävä nurmi paljastuu kaikessa kauneudessaan. Harson poistamisen jälkeen alkaa leikkaus – jos on mitä leikata. Jonakin vuonna nurmi taas on ehtinyt venähtää niin pitkäksi, ettei normaaleilla välineillä leikkaus ole onnistunut.

Joitakin oululaisia on jännittänyt, onko Raatin nurmi pelattavassa kunnossa maanantaina 3. toukokuuta, kun AC Oulu kohtaa ensimmäisessä Veikkausliigan ottelussaan tamperelaisen Ilveksen.

”Urheiluruutua kun katsoo, niin monesti näkee melko huonossa kunnossa olevia kenttiä. Joissakin ei ole lämmityksiä, niin niitä ei saa kuntoon heti keväällä. Nurmen kunto on myös ilmoista kiinni.”

Nykyisellä järjestelmällä Raatin nurmi on ollut Karinkannan mukaan aina hyvässä kunnossa.

”Kyllähän siinä pelataan aivan varmasti!”

Viime viikolla harson alta näkyi jo vahvaa vihreää kasvua. Veikkausliigan peleihin nurmi pitää leikata 22 millimetrin korkuiseksi.

Lue myös