Siirry suoraan sisältöön

Sote-palvelujen jatkuvuutta varmistetaan – aluevaltuusto päättää maanantaina hyvinvointialueen suunnitelmasta

14.10.2022

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen kunnilta uudelle hyvinvointialueelle vuodenvaihteessa on vaatinut suuren valmistelutyön. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus kävi tällä viikolla läpi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämissuunnitelman ja teki viilauksia palveluiden resurssointiin maakunnassa, mutta Oulua koskevia merkittäviä muutoksia ei tehty. Suunnitelma etenee maanantaina aluevaltuuston päätettäväksi.

Aluehallitus keskusteli tiistaina pitkään sote-järjestämissuunnitelmasta. Esillä olivat muun muassa asiakkaiden, asukkaiden ja henkilöstön asema uudistuksessa, suunnitelman mittarit sekä tilakysymysket

Suunnitelmassa keskeistä on, ettei sosiaali- ja terveyspalveluihin tule keskeytyksiä, kun sote-palvelujen järjestämisen vastuu siirtyy vuoden vaihtuessa kaupungeilta ja kunnilta uudelle hyvinvointialueelle.

”Palveluiden jatkuvuuden turvaaminen on tärkeää: palvelut eivät lakkaa ennen kuin korvaava palvelu, kuten kotikuntoutus tai kotisairaala on toiminnassa”, järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto kommentoi hyvinvointialueen tiedotteessa.

"Palveluiden jatkuvuuden turvaaminen on tärkeää: palvelut eivät lakkaa ennen kuin korvaava palvelu, kuten kotikuntoutus tai kotisairaala on toiminnassa.”

Aluehallituksen kokouksessa tehtiin järjestämissuunnitelmaan monia muutoksia ja tarkennuksia esimerkiksi palveluiden alueelliseen sijoittumiseen liittyen. Muutokset koskivat pääsääntöisesti muita kuntia kuin Oulua.

Muutoksilla pyrittiin huomioimaan vahvemmin alueiden erityispiirteet ja palveluiden tasapuolinen saatavuus mutta myös talouden tasapainottamiseen liittyvät haasteet.

Muutosten jälkeen aluehallitus hyväksyi osaltaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelman ja lähetti sen edelleen aluevaltuustolle hyväksyttäväksi ensi maanantain kokoukseen.

”Kävimme jälleen aluehallituksessa äärimmäisen tärkeää ja rakentavaa keskustelua. On hienoa, että tahtotila muutoksen tekemiseen on yhä vahva. Saimme yhteistyöllä valtuustolle aikaan ehdotuksen, joka sekä mahdollistaa palvelujen kehittämisen ja uudistaa palvelurakennetta että samalla mahdollistaa talouden tasapainon. Järjestämissuunnitelma rakentaa nyt palvelujen verkostoa, joka huomioi alueelliset rajat ylittävät palvelut ”, sanoo hyvinvointialueen johtaja Ilkka Luoma.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa ensi vuoden alusta lähtien hyvinvointialue Pohde. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta