Siirry suoraan sisältöön

Somevartteja lasten ja nuorten vanhemmille toukokuussa - neuvoja ja vinkkejä vaaranpaikkojen ylittämiseen

7.5.2021

Jo hyvin pienet lapset törmäävät sosiaalisessa mediassa ja netissä ikäviin ilmiöihin, kuten ikätasolle haitallisiin sisältöihin, kiusaamiseen, häirintään ja houkutteluun. Lasten ja nuorten vanhemmat tarvitsevat enemmän tietoa sosiaalisen median sovelluksista, niihin liittyvistä ilmiöistä ja vaaranpaikoista. Tätä ajatellen Turvallinen Oulu -hanke järjestää yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa viisi lyhyttä matalankynnyksen Sua varten somessa -somevarttia toukokuussa.

Vanhemmille tarjotaan tukea aiheeseen, jotta voidaan paremmin ehkäistä lapsia ja nuoria joutumasta esimerkiksi seksuaalirikoksen kohteeksi. Moni vanhempi ei hallitse lasten ja nuorten suosimia sovelluksia tai tiedä niihin liittyvistä ilmiöistä ja vaaranpaikoista. Usein ei myöskään tiedetä, millaiset asiat täyttävät rikoksen tunnusmerkit. 

Esimerkiksi grooming eli seksuaalisiin tekoihin houkuttelu on arkipäivää monelle alaikäiselle. Pelastakaa Lapset ry:n tuoreen selvityksen mukaan iso osa 11-17 -vuotiaista kohtaa netissä groomingia. Järjestön teettämään kyselyyn vastanneista lähes yhdeksän kymmenestä on joskus saanut aikuiselta seksuaalissävytteisiä viestejä. 

“Somehäirinnän ilmiöitä, joihin Sua varten somessa -toiminnassa paljon törmätään ovat alastonkuvien vastaanottaminen, pyytely ja levittäminen, ilkeä tai häiritsevä kommentointi sekä vakavampana ilmiönä grooming. Groomingista puhuessa on kyseessä aina rikos, mutta toisinaan myös nudejen ja häiritsevän kommentoinnin kohdalla saattavat rikoksen tunnusmerkit täyttyä. Tätä seikkaa ei näiden lasten ja nuorten keskuudessa normalisoituvien ilmiöiden kohdalla usein hoksata”, kertoo Sua varten somessa -toiminnan hankepäällikkö Maria Talvitie

Tavoitteena madaltaa juttelukynnystä

Somevarteilla käsitellään lasten ja nuorten sosiaalisen median maailmaa ja suosituimpia sovelluksia sekä ilmiöitä, joita suurin osa lapsista ja nuorista kohtaa sosiaalisessa mediassa. Lisäksi annetaan tietoja somen vaaroista, seksuaalirikoksista somessa ja niiden ennaltaehkäisystä sekä vastataan vanhempia askarruttaviin kysymyksiin.  

Etätilaisuuksien avulla pyritään antamaan vanhemmille parempia edellytyksiä luoda avointa keskustelukulttuuria lapsen ja nuoren kanssa, joka voi madaltaa kynnystä puhua myös ikävistä, hämmentävistä ja pelottavista ilmiöistä. 

"Pelastakaa Lapset ry:n tekemän uusimman selvityksen mukaan vain yli puolet kertoi grooming-kokemuksistaan jollekin. Näistä 93 prosenttia kertoivat kokemuksistaan ystävälle ja vain vajaa 10-20 prosenttia vanhemmilleen. Vielä harvemmin viranomaisille. Lasten viesti meille aikuisille on, että groomingista pitäisi puhua avoimesti ja tarpeeksi varhaisessa vaiheessa", kertoo Turvallinen Oulu -hankkeen projektikoordinaattori Hanna Poijula.

“Vanhemmille tarjotaan ennen kaikkea käytännön vinkkejä turvallisen somen käytön tukemiseen ja joskus vaikealta tuntuvien asioiden puheeksi ottoon”, jatkaa Maria Talvitie.

Turvataitojen opettaminen vanhempien tehtävä

Somevartit on suunnattu kaiken ikäisten lasten ja nuorten vanhemmille, jotka haluavat oppia lisää somesta ja saada keinoja edistää lasten ja nuorten turvallista median käyttöä. 

Somevartit ovat osa Turvallinen Oulu-hankkeen 1. toimenpidettä eli lasten ja nuorten turvataitokasvatuksen edistämistä. 

“Turvataitojen opettaminen on kaikkien lasten ja nuorten kasvuympäristössä toimivien aikuisten tehtävä, siksi haluamme lisätä niin ammattilaisten kuin vanhempienkin osaamista tässä asiassa", kiteyttää Poijula.

Somevarttien teemat ja aikataulu: 

Somevartit alkavat aina klo 18:00.

Ma 10.5. - Tiktok   

Ke 12.5. - Snapchat  

Ma 17.5. - Omegle, Kik, OmeTV ym.  

Ke 19.5. - Seksuaalirikokset somessa 

To 20.5. - Vanhempi, kysy somesta - Q&A!  Vanhemmat voivat lähettää viimeiselle kerralle etukäteen kysymyksiä tästä linkistä.  

Lisätietoja: Somevartit: www.ouka.fi/turvataitokasvatus

Turvallinen Oulu-hanke: www.ouka.fi/turvallinenoulu

Sua varten somessa myös Instagramissa, Twitterissä ja Tiktokissa tunnisteella /suavarten_official/

 

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Turvallinen Oulu -hanke järjestää netissä tietoiskuja ja neuvontaa ehkäisemään somehäirintää. Vartit ovat tarkoitettu kaikille kiinnostuneille, erityisesti lasten vanhemmille.

Lue myös

Lue lisää aiheesta