Siirry suoraan sisältöön

Soivan Siilin joulukonsertti kuuluu jouluperinteisiin – koronasta huolimatta lastenmusiikkiverkosto pääsi vauhtiin

2.12.2021

Oulu on ollut, koronasta huolimatta, tänä vuonna lastenmusiikin pääkaupunki, ja nimityksen siivittämänä on perustettu Oulun lastenmusiikin verkosto. Vuoden aikana on myös järjestetty 44 lastenmusiikkikonserttia 30 oululaisessa koulussa.

Lastenmusiikki ry valitsi viime vuoden lopussa Oulun lastenmusiikin pääkaupungiksi vuodeksi 2021.

”Kaupungissamme on useita pitkän linjan lastenmusiikin tekijöitä, ja lasten musiikkikasvatus on täällä korkealaatuista. Oulussa on esimerkiksi vahva musiikkiluokkaperinne”, sanoo Oulun kaupungin lastenkulttuuripäällikkö Katri Tenetz.

Oulussa on vuoden aikana panostettu lastenmusiikin näkyvyyteen, verkostoitumiseen ja koulukonsertteihin.

”Perustimme Ouluun avoimen lastenmusiikin verkoston, johon on tullut mukaan oululaisia muusikoita, musiikinopettajia, varhaiskasvatuksen työntekijöitä ja muita alan toimijoita. Yhteistyössä olemme pohtineet sekä lasten, opettajien että lastenmusiikin tekijöiden tarpeita. Päätimme panostaa koulukonsertteihin ja viisi vuotta sitten kehittämäämme Konsertti joka kouluun -malliin yhdessä Konserttikeskuksen kanssa. Tuemme myös koulun ja varhaiskasvatuksen musiikkiopetusta. Olemme onnistuneet lisäämään keskustelua lastenmusiikista ja sen merkityksestä”, Tenetz kertoo.

Kolme paikallista lastenmusiikkiyhtyettä on esittänyt vuoden aikana kukin kymmenen konserttia, joita ovat käyneet kuuntelemassa 1.–3.-luokkalaiset lapset 30 koulussa. Yhtyeet ovat Soiva Siili, Liikkuva laulureppu ja Pentti Punkin Syntymäpäivät. Lisäksi Oulu Sinfonian pienryhmät ovat esittäneet 14 koulukonserttia. Loppuvuodesta yleisöksi pääsevät kuudesluokkalaiset.

”Konsertteja järjestetään lisää myös ensi vuonna. Seuraava askel on kansainvälinen yhteistyö, jossa toivomme saavamme esiintyjiä Ouluun ulkomailta ja vastavuoroisesti oululaiset lastenmusiikkiyhtyeet voisivat saada työmahdollisuuksia Suomen rajojen ulkopuolella. Tätä kulttuurivaihtoa kehitämme myös osana Oulu2026-hanketta”, Tenetz toteaa.

Soivan Siilin joulukonsertti kuuluu perinteisiin

Soiva Siili on Markus Lampelan ja Kyösti Salmijärven vuonna 1995 perustama lastenmusiikkiyhtye, joka on saanut muun muassa lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Lampelan mukaan koulukonserteista on ollut iso apu muusikoille koronarajoitusten jälkeen.

”Emme päässeet kouluihin esiintymään pitkään aikaan, ja se todella kirpaisi. Oulun lastenmusiikin verkosto tekee näkyväksi sen, että lastenmusiikin tekijät puhaltavat täällä yhteen hiileen. Seuraavaksi voimme laajentaa verkostoa myös ympäröiviin kuntiin. Tekemämme kymmenet koulukonsertit ovat antaneet nostetta lastenmusiikille, tehneet sitä tunnetuksi ja tuoneet konkreettista työtä meille muusikoille”, Lampela toteaa.

Perinteisiä Soivan Siilin joulukonsertteja järjestetään tänäkin vuonna, tällä kertaa Valvesalissa 5.12. ainakin kello 14 ja 16.

”Joulukonserttimme ovat tosi suosittuja, ja niistä on tullut osa monen perheen jouluperinteitä. Soitto on akustista ja jopa kansanmusiikkihenkistä. Esiinnymme viiden hengen orkesterina, ja meillä on joka vuosi eri vierailija mukana. Tänä vuonna lavalle kanssamme nousee Harriet Urponen. Joka vuosi esitämme sekä Soivan Siilin joululauluja että vierailijan mukanaan tuomia kappaleita”, Lampela lupaa.

Soivan Siilin Joulu – koko perheen joulukonsertti, 5.12.2021 klo 14, 16. Valvesali, kulttuuritalo Valve. Liput: 9e Valveen lippumyymälä ja Ticketmaster.fi

Konsertissa on käytössä koronapassi. Koronapassia edellytetään kaikilta 16-vuotiailta tai sitä vanhemmilta osallistujilta. Varauduthan todistamaan henkilöllisyytesi kuvallisella henkilöllisyystodistuksella koronapassin tarkastuksen yhteydessä. Saavuthan konserttiin ajoissa.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulu -printtilehdessä 18.11.2021.

 

Soivan Siilin perinteiseen joulukonserttiin voi osallistua Valveella koronapassin kanssa. Kuva: JP Manninen

Lue myös

Lue lisää aiheesta