Siirry suoraan sisältöön

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä – koulujen avaamista on odotettu

12.5.2020

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän mukaan Oulun kouluja ollaan avaamassa hyvillä mielin. Kouluissa otettiin mahtava digiloikka parissa päivässä koronakriisin myötä. Etäopetusjakso on kuitenkin ollut myös haastava oppilaille, vanhemmille henkilökunnalle. ”Kouluun pääsemistä vielä ennen kesälomia on kaivattu”, Penttilä toteaa.

Koulujen avaamista perustellaan muun muassa perheiden hyvinvoinnin edistämisellä. Osa lapsista on pudonnut etäopetuksen myötä kyydistä eikä kaikkiin ole saatu yhteyttä. Myös Oulussa kannetaan huolta lapsista ja nuorista sekä oppimisen että hyvinvoinnin osalta. ”Haluamme näiden 14 lähiopetuspäivän aikana kiinnittää sosiaaliseen hyvinvointiin erityistä huomiota”, Penttilä korostaa. 

Huolta terveydestä

Koulujen avaaminen herättää myös huolta, erityisesti terveyden näkökulmasta. Etäopetukseen siirtyminen oli hieno osoitus koulujen kyvystä siirtyä nopeasti uuteen toimintatapaan, mutta paluu normaaliin on aiheuttanut paljon keskustelua.

”Etäopetukseen siirtyminen tapahtui erinomaisesti, ja haluankin kiittää siitä meidän opettajakuntaamme sekä oppilaita ja huoltajia. Paluussa huolettavat tietenkin terveyteen liittyvät asiat, erityisesti riskiryhmäläisten osalta”, kertoo Penttilä.

Hoitava lääkäri tai työterveys arvioi, voiko riskiryhmään kuuluva tulla kouluun. Näiden lisäksi on paljon sellaisia, jotka eivät kuulu kriteerien mukaisiin riskiryhmiin, mutta kokevat epävarmuutta kouluuntulosta. Heidän kanssaan käydään Penttilän mukaan keskusteluja tilanteen mukaan. Lisäksi lievästikään ylähengitystieoireiset eivät saa tulla kouluun.

”On selvää, että tässä tilanteessa on paljon pelkoja. Haluamme yhdessä terveysviranomaisten kanssa myös hälventää niitä. Luotamme tässä kaikkinensa terveysviranomaisiin”, Penttilä sanoo.

Liikuntapaikat auki kesäkuussa

Koulujen salit aukeavat iltakäyttöön kesäkuun alussa. Samalla aukeavat myös muut kaupungin sisäliikuntapaikat.

”Myös uimahallit aukeavat kesäkuun alussa. Odotamme vielä tarkempia ohjeita aluehallintoviranomaisilta, miten voimme avaamisen turvallisesti ja terveellisesti toteuttaa”, Penttilä kertoo.

Kirjastojen osalta lainaustoiminta on jo pääkirjaston ja kolmen aluekirjaston osalta avattu. Kesäkuun alusta kirjastot aukeavat aika lailla normaalisti. Kulttuurilaitokset harjoittelevat syksyn esityskautta varten.

”Syksyllä käynnistyvät esimerkiksi teatteriesitykset ja sinfoniakonsertit. Emme vielä tiedä, miten esimerkiksi yleisömääriä siinä vaiheessa mahdollisesti rajataan, mutta suunnittelu tähtää syksyyn”, Penttilä sanoo.

Sivistysjohtaja käyttää itsekin aktiivisesti toimialansa palveluita. ”Haluan ensimmäiseksi käydä kirjastossa täydentämässä lukemistoa ja uimaankin olisi mukana päästä”, suunnittelee Penttilä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös

Lue lisää aiheesta