Siirry suoraan sisältöön

Sirpa Tarkkinen: Matkailun mielihyvä piilee pöytälampussa

7.9.2021

Näkökulma-kolumnissa toimittaja Sirpa Tarkkinen tarkastelee matkailun uutta normaalia koronan jälkeen.

Luulin tänä kesänä pääseväni vähintään Osloon, mutta pääsinkin Ouluhalliin, Helsinkiin ja Suomen ulkomaille Turkuun.

Lisäksi jouduin Italiaan, mutta kotisohvalle opintopisteitä keräämään. Haparoin kohti Viroa, mutta haluamisen hetkellä maassa elettiin hätätilaa. Samaan aikaan kehotettiin välttämään matkustamista Kajaaniin. Uniikissa Uudessakaupungissa oli kuitenkin väljää kävellä rantabulevardilla ja pyöräillä merenlahtea viikkoa ennen Crusell-viikkoa.

Kuten kaikkina kesinä ennen koronaa, matkustin myös tänä vuonna kotimaassa. Yksityinen junahytti teki siitä lähes luksusta, kunnes Oulun aseman sumppu tehokkaasti karkotti tämän tunteen. Tiiviissä rykelmässä pingviinikävelyä töpöttivät asemalaiturilla ja kapeassa portaikossa Helsingistä tulijat ja Rovaniemelle haluavat.

Matkailu on muuttunut jokaisen katastrofin jälkeen. Lentomatkailijat pussittavat nesteitä edelleen. Ennustan, että ulkomaan matkailuun jäävät maahantulolomakkeet, testaukset sekä maskit lennoilla. Matkapäätöksestä yhä vahvemmin vastaa jatkossa jokainen itse eli huolehtii siitä hetkestä, jolloin on sopivaa lähteä kansainvälistymään.

Ilmastoahdistuneiden matkasuunnitelmat vaikeutuvat enemmän. Realisti tietää, että Kanarialle ei viikon talvilomalla ennätä laivalla, josta siitäkin pääsee päästöjä. Junaa saarille ei kulje.

Koin tänä kesänä palvelualan henkilökuntapulan koko hysteerisen kirjon. Allekirjoitan helpottuneena aiheesta lukemani kohu-uutiset: en siis ollutkaan kokemuksineni yksin enkä huonolla matkailijakarmalla sivallettu.

Paha mieli ja hyvä mieli asuvat yksityiskohdissa.

Aamiaishuoneesta jää paha maku suuhun, jos puurolautasia on oikein odoteltava ja puurokin loppuu tuntia ennen tarjoilun virallista päättymistä. Kädet jäävät pesemättä, kun saippua-annostelijaa ei ole täytetty. Iltasatu jää lukematta, kun lamppu on – aina - unohtunut vaihtaa toimivaan. Jos television saa päälle, kielitaito kohentuu entisestään, sillä televisiosarjasta puuttuvat tekstitykset.

Paha mieli ja hyvä mieli asuvat yksityiskohdissa, vaikka työelämän kirjoittamattomien lakien mukaan kaikki parhaansa tekevätkin.

Tässä kohdassa on tarpeellista nousta varpailleen myös Oulun seudulla. Matkailu- ja palvelualan osaajille pitää tarjota sitä kuuluisaa pitovoimaa, kun turismi kulttuuripääkaupunkivalinnan myötä kiihtyy ennen kokemattomaan volyymiin.

Vaikka meillä olisi tornihotelli merinäköalalla ja siinä vieressä hyvin brändätty ulkouima-allasalue, ratkaisevimmat hetket edelleen koetaan ihmisten välisissä kohtaamisissa, tarjoilijoiden kohteliaisuusfraaseissa sekä siivotussa ravintolan pöydässä.

Kun hain vuorotteluvapaata vuosi sitten, kukaan ei osannut visioida muunnosten koronakesää. Kaiken maailman kolumnisteille korona on kuitenkin tarjonnut paljon: mahdollisuuksia ennustuksiin, neuvoihin, uhkakuvien maalailuun ja toivolla päähän taputteluun.

Tämän kirjoittamisen hetkellä kansallisen lentoyhtiön henkilökuntaa kutsutaan lomautuksilta töihin.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kirjoittaja on Mun Oulun toimittaja ja toistaiseksi vuorotteluvapaalla.

Lue myös