Siirry suoraan sisältöön

Sirpa sai uutta puhtia liikkumiseen – ODL:n hanke auttaa yli 45-vuotiaita naisia ylläpitämään ja parantamaan hyvinvointiaan

2.11.2021

Oululainen Sirpa Luukkonen, 50, huomasi netissä ilmoituksen ODL Liikuntaklinikan Nainen 45+ -hankkeesta. Nyt Luukkosella on takanaan ennätyksellinen pyöräilykesä ja edessä toivon mukaan uusia lajeja kuten ulkokuntosalitreenejä ja frisbeegolfausta. Terveyden puolesta hän kokee olevansa valmis työelämään.

Keski-ikäistyminen tuo mukanaan haasteita. Töistä ja liikkumisesta palautumiseen tarvitsee esimerkiksi aiempaa enemmän aikaa ja elämäntilanteet voivat muuttua suurestikin vaikkapa lasten kasvamisen myötä. Naisilla keski-iän haasteet ovat usein miehiä suurempia muun muassa hormonaalisten muutosten vuoksi.

”Jos keski-ikäinen nainen jää työttömäksi, eikä ole enää työterveyshuollon piirissä, ennaltaehkäisevää tukea ei välttämättä saa mistään”, kertoo projektityöntekijä Saija Tiiro-Tulppo ODL Liikuntaklinikan Nainen 45+ -hankkeesta.

Viime syksynä alkaneessa projektissa halutaan antaa työelämän ulkopuolella oleville 45–64-vuotiaille oululaisnaisille tukea ravitsemukseen, liikuntaan, hyvään uneen sekä arjen rytmiin. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sekä Oulun kaupungin liikuntapalvelut.

”Tavoitteena on, että kun nainen saa meiltä tukea, hän voisi paremmin ja sitten työn hakeminenkin onnistuu aiempaa paremmin”, sanoo Tiiro-Tulppo. Hankkeen tunnuslause onkin ”Voimaantuneena kohti työtä!”.

Kolmivuotisen hankkeen aikana on tarkoitus tavoittaa 200 naista, jotka ovat työttömiä, lomautettuja tai tekevät osa-aikatyötä, vaikka haluaisivat työskennellä kokoaikaisesti. Hankkeessa pyritään kehittämään malli, jonka avulla vastaavanlaisessa tilanteessa olevia naisia voitaisiin jatkossakin auttaa.

”Tämä ei ole työllistämishanke, vaan hyvinvointi- ja kehittämishanke. Tavoitteena on löytää keinoja, jotka parhaiten auttavat näitä naisia”, kertoo projektityöntekijä Milan Kolarovic.

Pyöräilyn rinnalle ulkokuntosali- ja porrastreeniä

Oululainen Sirpa Luukkonen,50, huomasi maininnan hankkeesta netissä viime keväänä, ja otti yhteyttä hanketyöntekijöihin nettisivuilla olevan yhteydenottolomakkeen kautta. Työuraa Luukkosella on takanaan yli 20 vuotta ja viimeisin työsuhde päättyi vuosi sitten. Hankkeessa hän osallistui liikuntapainotteiseen elintapavalmennuksen ryhmään.

”Pidimme ruokapäiväkirjaa ja saimme käydä ravitsemusterapeutin luona. Kokeilimme frisbeegolfia, Nallikarissa sauvakävelyä ja pyöräilyä myrskyssä. Onneksi päästiin myrskyltä sisätiloihin suojaan”, kertoo Luukkonen nauraen.

Luukkonen kokee, että ryhmän aikana ja sen jälkeen hän on liikkunut ja pyöräillyt aiempaa tavoitteellisemmin. Ryhmässä tutustui myös uusiin ihmisiin ja sai uudenlaista sisältöä päiviin.

”Nykyään olen aika monta tuntia ulkona päivittäin. Pyöräilen aika paljon ja joskus käyn kävelemässä. Keväällä laitoin itselleni tavoitteeksi, että 3000 kilometriä pitää saada kesällä poljettua. 61 kilometriä siitä uupuu”, kertoo Luukkonen haastatteluhetkellä lokakuun lopulla.

Ennen korona-aikaa Luukkonen kävi kuntosalilla ”säännöllisen epäsäännöllisesti”. Hankeryhmän kanssa he tutustuivat Hiirosen ulkokuntoilupuistoon, josta innostuneena Luukkonen on käynyt testaamassa myös myöhemmin valmistuneen Heinäpään ulkokuntoilupuiston.

”Aiemmin olen vain ajanut pyörällä ulkokuntoilupuistojen ohi. Jos ei oltaisi käyty ryhmänä kokeilemassa jossain puistossa, niin en tiedä olisinko Heinäpään puistoakaan käynyt kokeilemassa vielä. Muutaman kerran olen käynyt myös portaat nousemassa. Tälle syksylle tavoitteena on, että kävisin enemmänkin niitä nousemassa, useamman kierroksen”, suunnittelee Luukkonen.

Myös frisbee-kiekot on tullut hankittua ryhmän frisbeegolf-kokeilun innostamana. Samoin työttömien liikuntapassi on hankittu tulevia uintikertoja silmällä pitäen.

Projektityöntekijät Tiiro-Tulppo ja Kolarovic kuuntelevat kiinnostuneina Luukkosen suunnitelmia liikkumisen monipuolistamiseksi.

”Keski-ikäiset naiset saattavat kävellä paljonkin. Me kannustamme myös monipuolistamaan liikkumista. Keski-iän hormonaalisten muutosten myötä lihakset alkavat vähentyä ja rasvaa kertyy herkemmin, joten lihasten harjoittaminen on hirveän tärkeää. Olisi oikein hyvä tehdä sitä porrastreeniä ja välillä käydä laitteissakin treenaamassa”, kannustaa Tiiro-Tulppo.

Yhteyttä voi ottaa matalalla kynnyksellä

Nainen 45+ -hanke järjestää monenlaisia ryhmiä, esimerkiksi elintapaohjaukseen, painonpudotukseen, luontoliikuntaan ja lajikokeiluihin liittyen. Hankkeen piiriin voi tulla myös yksilöohjaukseen tai pyytää hanketyöntekijöitä kaveriksi liikkumaan, jos yksin ei tule lähdettyä vaikkapa uimaan tai kuntosalille.

”Ensi vuodelle tulee myös etäryhmiä. Haluaisimme tavoittaa kauempana Oulun keskustasta asuvia naisia. Monelle kulkemiskustannukset keskustaan voivat olla kynnyskysymys osallistua ryhmiin”, kertoo Tiiro-Tulppo.

Yhteyttä työntekijöihin voi ottaa sähköpostilla, puhelimella, nettisivujen yhteydenottolomakkeen kautta tai hankkeen some-kanavista, joita löytyy Facebookista, Instagramista ja YouTubesta.

”Meihin saa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä”, kannustaa Tiiro-Tulppo.

”Eikä tarvitse olla mikään ammattiliikkuja tai liikkua lainkaan. Tärkeintä on, että on kiinnostunut omasta hyvinvoinnistaan. Haluamme saada sen pienen kipinän kasvamaan roihuksi”, jatkaa Kolarovic.

Teemaryhmien ja yksilötapaamisten lisäksi hanke järjestää myös pop up -tapahtumia. Tapahtumatyyppisesti on järjestetty esimerkiksi porrastreenit Heinäpään ulkokuntoiluportaissa sekä vesijuoksuopastus Oulun uimahallissa yhteistyössä liikuntapalveluiden kanssa. Hankkeen ryhmät, tapaamiset ja tapahtumat ovat maksuttomia.

”Ja projektin ohjaajat ovat tosi mukavia”, lisää Luukkonen, joka on kokenut työkykynsä parantuneen entisestään hankkeeseen osallistumisen myötä.

Saija Tiiro-Tulppo ja Milan Kolarovic.
Projektityöntekijät Saija Tiiro-Tulppo ja Milan Kolarovic toivottavat tervetulleiksi hankkeeseen ja hankkeen tapahtumiin kaikki oululaiset kohderyhmään kuuluvat naiset. Kuva: Hanna Sankala-Sivula
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Luontoliikunta on yksi Nainen 45+ -hankkeen teemoista. Elintapaohjauksen ryhmä, johon Sirpa Luukkonen myös kuului, kävi syksyllä retkeilemässä Pilpasuolla. Kuva: Milan Kolarovic

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta