Siirry suoraan sisältöön

Made in Oulu, osa 1: Silmu-Keramiikan eläinnaamiot sulattivat oululaisten sydämet

29.8.2021

Raku-keramiikan kiehtova tekniikka ja salaperäisyys veivät aikoinaan Silja Mustaparran mukanaan. Entisestä puutarhurista tuli keraamikko, jonka tuotteita oululaiset rakastavat niin paljon, että ne voittivat Proton ry:n järjestämän Made in Oulu -kisan yleisöäänestyksen kirkkaalla enemmistöllä. Karjasillalla asuvan ja työskentelevän Siljan käsissä kukoistavat nykyään niin kasvit kuin keramiikkakin.

Proto – Pohjois-Suomen muotoilijat ry järjesti kesällä Made in Oulu -kilpailun, jossa etsittiin Oulun seudun parhaita tekijöitä ja paikallisia tuotteita. Kilpailu huipentui voittajien julkistukseen elokuussa Designtorilla. Oululaisen yleisön suosikkituotteeksi nousivat Silmu-Keramiikan kauniit ja yksilölliset eläinnaamiot huimalla 30 prosentin ääniosuudella.

Silmu-Keramiikan yrittäjä Silja Mustaparta kertoo, että voitto oli yllätys. ”Mutta ihanaltahan se tuntuu”, hän lisää.

Yleisöäänet keränneen kettunaamion lisäksi Silmu-Keramiikan tuotteistosta löytyy muitakin eläinhahmoja kuten pupu, karhu ja villisika. Naamiot ovat persoonallisia ja suorastaan huokuvat tarinoita.

Valmiita jääkarhunaamioita tulossa rakupoltosta.
Aluksi Silja Mustaparta keskittyi vain suomalaisiin metsäneläimiin, mutta sitten joukkoon nousi myös ilmastonmuutoksen symboli ja pohjoisen sankari jääkarhu.

Silja Mustaparta kertoo projisoivansa eläinhahmoihin myös ihmisen luonteita ja persoonallisuustyyppejä.

”Aivan kuten kansansaduissa. Eiväthän ne sadutkaan kerro oikeasti ketuista”, hän naurahtaa.

”Ketussa, kuten varmaan kaikissa näissä hahmoissa on paitsi metsäneläintä, myös myyttisyyttä ja sadunhohtoisuutta. Ja sitten kun tuo värikin on arvaamaton, niin se sopii satuun. Salaperäinen on varmaan se oikea sana”, luonnehtii keraamikko hahmoja.

Raku-poltto tekee esineestä ainutlaatuisen

Silja Mustaparran käyttämä, Japanista alkujaan lähtöisin oleva raku-tekniikka on elävä prosessi, jonka tuloksena jokaisesta naamiosta tulee muotoineen ja väreineen oma uniikki yksilönsä. Tuloksena on puhuttelevaa taidekäsityötä.

Mustaparta työskentelee keramiikan parissa Karjasillalla sijaitsevassa kodissaan, jonka lisärakennuksessa hänellä on valoisa työhuone. Vehreän pihapiirin perältä löytyy myös raku-huone, jossa sijaitsevat raku-uuni sekä muut keramiikan polttamiseen tarvittavat välineet.

Silja Mustaparta raku-uunin äärellä.
Esineiden valmistusprosessi on monivaiheinen ja hyvin fyysinen. Naamiota valmistuu rauhalliseen tahtiin muutamia kymmeniä viikossa.

”Kaikki lähtee rautaverkkopalasta. Ensin alan muotoilemaan sitä eläinhahmoon ja sitten levitän siihen saven”, Mustaparta kertoo työprosessin alkuvaiheista.

”Seuraavaksi hahmo pääsee raakapolttoon, eli se poltetaan keramiikkauunissa noin 900 asteen lämpötilaan. Sitten pintaan sivellään lasite eli väriaine”, Mustaparta jatkaa.

”Sen jälkeen on rakupolton vuoro. Kuumennan naamiot nopeasti raku-uunissa 800–900-asteisiksi. Nostan naamiot pois uunista, kun uuni on kuumimmillaan. Esineet ovat siellä punahehkuisina.”

Kuumat naamiot laitetaan puruja ja olkia sisältävään astiaan, jonka päälle tulee kansi. Astiasta palaa pois happi, mikä vaikuttaa värien syntymiseen. Kohdat, joissa ei ole lasitetta muuttuvat savun vaikutuksesta mustaksi.

”Värien kanssa pitää olla tavattoman tarkka siinä, miten kauan esineet saavat olla oljissa ja puruissa. Värit elävät vielä naamioiden jäähtyessä. Sitten naamiot kastetaan veteen, jolloin ne sammuvat lopullisesti. Se väri niihin sitten jää”, kertoo Mustaparta.

Intohimona kolmiulotteisen kuvan tekeminen

Kaikenlainen muovailu ja muotoilu on ollut läsnä Silja Mustaparran elämässä lapsesta saakka.

”Olen aina ollut saven kanssa tekemisissä. Tai jos savea ei ole ollut, niin sitten muovailuvahan tai sinitarran. Tarve kolmiulotteisen kuvan tekemiseen on ollut aina.”

Mustaparta on kolmen lapsen äiti ja koulutukseltaan puutarhuri. Äitiysloman jälkeen hän alkoi miettiä, että mitä tekisin seuraavaksi. Veto savea kohtaan oli kova, ja Mustaparta kouluttautui erilaisilla kursseilla keramiikan tekijäksi.

”Ja sitten olen harjoitellut hurjasti”, hän lisää hymyillen. Työn ytimessä on kokeilu ja löytäminen.

Silmu-Keramiikan Silja Mustaparran työhuone
”Juuri tämä värikäs lasite on sellainen, jota ei pysty täysin hallitsemaan tai oppimaan. Se on niin kiehtovaa, että sitä jaksaa. Työ ei ole liian helppoa, vaan tarjoaa epäonnistumiakin, mutta myös ihania lopputuloksia”, Mustaparta kuvailee.

Inspiraatiota työlle antaa kiehtovan valmistusprosessin lisäksi luonto.

”Luonnossa on muotoja, värejä, maisemia ja pintoja, kaikkea kiehtovaa. Luonto ja luonnossa oleminen on minulle erittäin tärkeää. Koen myös, että keramiikan tekeminen on samalla tavalla inspiroivaa, kuin luonnon kasvun seuraaminen. Minä olen tässä mukana, mutta en pysty täysin päättämään lopputulosta. Yllätys on mukana tekemisessä”, avaa Mustaparta

Naamioita löytää museokauppa Ainoasta ja AittaPuttiikista

Silmu-Keramiikka on toiminut Oulussa vuodesta 2004 saakka. Aluksi sen valikoimaan kuuluivat astiat, sitten raku-tekniikalla tehty shakkipeli. Myös naamiot tulivat mukaan melko varhaisessa vaiheessa. Nyt Silja Mustaparta keskittyy naamioiden valmistamiseen.

Silmu-Keramiikan tuotteita voi ostaa Oulun taidemuseon museokauppa Ainoasta sekä torinrannassa sijaitsevasta, paikallisiin käsitöihin erikoistuneesta AittaPuttiikista.

Tulevaisuuteen Silja Mustaparta katselee rauhallisin mielin. ”Toivottavasti nyt koronan jälkeen saataisiin jälleen joulumyynnit käyntiin”, hän miettii. ”Keramiikan teossa minulla ei mitään pitkän tähtäimen suunnitelmia ole, annan tekemisen viedä, menen minne se johtaa.”

Made in Oulu

Oulun seudulta löytyy osaavia tekijöitä ja paikallisia tuotteita. Pohjois-Suomen muotoilijat Proto ry järjesti osana vuoden 2021 Kotiseutupäiviä Made in Oulu -kilpailun, jonka finaalissa nähtiin yhdeksän yleisön valitsemaa osaajaa.

Mun Oulu esittelee nyt juttusarjassaan näitä yrittäjiä, suunnittelijoita ja käsityöläisiä – heidän tuoreimpia kuulumisiaan sekä tarinoita tuotteiden takaa!

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Silja Mustaparta ja voittoisa kettunaamio Karjasillan työhuoneella.
Oululainen yleisö ilmoitti kettunaamion Made in Oulu -äänestykseen ja äänesti sen myös voittoon saakka. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta