Siirry suoraan sisältöön

Senaatti-kiinteistöt on myynyt Oulun Tuirassa sijaitsevan entisen koulukiinteistön

26.9.2022

Valtion kiinteistöyhtiö Senaatti on myynyt Tuiran Lossikuja 6:ssa sijaitsevan entisen koulukiinteistön kahdelle perheyhtiölle. Kauppahintaa ei ole julkistettu. Ostajina olivat Y-K Oy Finland sekä Hongisto Oy.

Y-K Oy on perheomisteinen kiinteistökehitys yhtiö, joka on erikoistunut vanhojen rakennusten kunnostamiseen ja kehittämiseen. Hongisto Oy on oululainen vuonna 1954 perustettu perheyritys, jonka päätoimialana on nostopalvelut, ajoneuvonosturien vuokraus ja erikoiskuljetus-palvelut.

Koulu on valmistunut vuonna 1906 kuuromykkäin kouluksi ja viimeksi kiinteistössä toimi ohjaus- ja oppimiskeskus Valteri. Kohde myytiin voimassa olevalla asemakaavalla, jossa se on merkitty opetus- ja sosiaalista toimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi ja määritelty Oulujoen suistoalueen historialliseksi kokonaisuudeksi. Rakennukset on suojeltu ja kohteessa tehtävät toimenpiteet tulee siten suunnitella yhteistyössä suojeluviranomaisten kanssa.

”Tämä kiinteistökauppa edustaa samaa linjaa, jota Y-K Oy Finland on jo pitkään noudattanut. Arvostamme vanhoja kiinteistöjä ja niiden ainutlaatuista henkeä. Haluamme varmistaa rakennusten säilymisen yhdistämällä perinteiset puitteet ja tämän päivän tarpeet luovalla tavalla”, toteaa toimitusjohtaja Petri Yrjö-Koskinen.

"Yhteiseen haluun säilyttää historiaa yhdistyvät myös vahvat oululaiset juuret Hongisto Oy:n kautta. Aluetta tullaan kehittämään kokonaisvaltaisesti yhteistyössä kaupungin, museoviraston ja kokeneiden arkkitehtien kanssa. Ekologisin rakennushan on jo kertaalleen rakennettu", hän lisää.

Historialliset arvot huomioon

Tontin pinta-ala on noin 10 000 neliötä ja sillä sijaitsevien rakennusten yhteenlaskettu pinta-ala on noin 4 600 bruttoalaa.

”Tämä upealla paikalla sijaitseva historiallinen kiinteistö herätti markkinassa mukavasti kiinnostusta, mutta kiinteistön mittavat korjaustarpeet ja epävarmuus mahdollisten uusien käyttötarkoitusten suhteen vaikuttivat myyntiprosessiin. Olemme erittäin tyytyväisiä, että valtiolle tarpeettomaksi jäänyt kiinteistö sai nyt uuden omistajan, jolla on kokemusta erityisesti vanhojen ja suojeltujen rakennusten kehittämisestä”, sanoo Senaatin kiinteistökehityspäällikkö Emmi Sihvonen.

Viimeksi ohjaus- ja oppimiskeskus Valterin käytössä olleeseen kiinteistökokonaisuuteen kuuluvat koulu- ja asuntolarakennukset sekä alun perin johtajan asuntona toiminut rakennus. 1900-luvun alussa valmistuneet rakennukset suunnitteli arkkitehti Theodor Granstedt.

Valteri-koulun siirryttyä pois kohteesta, kiinteistölle ei ollut enää valtiolle käyttöä ja siitä päätettiin luopua. Myyjän tavoitteena oli, että uuden omistuksen myötä tonttikokonaisuuteen saadaan uutta elämää ja että ostajalla on edellytykset vastata kohteen tarvitsemista korjauksista sen historialliset arvot huomioon ottaen ja niitä vaalien.

 

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Hieno koulu rakennuksineen on suojeltu. Vuonna 1906 valmistunut koulu on arkkitehti Theodor Granstedtin käsialaa. Kuva: Mikko Törmänen

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta