Siirry suoraan sisältöön

Sateet muuttaneet ennusteita – Pohjois-Pohjanmaan jokivarsilla asukkaiden on syytä varautua kevättulviin

26.4.2023

Pohjois-Pohjanmaan tulvaennuste on muuttunut merkittävästi säätilan muutoksen vuoksi. Tällä viikolla sää lämpiää nopeasti, jonka myötä vesistön varsilla olevat lumet tulevat sulamaan. Lisäksi torstain ja perjantain aikana laaja sadealue kulkee Pohjois-Pohjanmaan ylitse.

Sääennusteessa viikon sadekertymä vaihtelee sisämaan 15 millimetristä rannikon 50 millimetriin saakka. Mikäli sateet toteutuvat ennusteen yläpään mukaisesti, tulvahuipusta tulee monessa vesistössä keskimääräistä suurempi.

Ely-keskus kehottaa jokivarsien asukkaita ja kiinteistön omistajia seuraamaan tulvatilannetta ja varautumaan siihen tarpeen mukaan. Irtotavara kannattaa kerätä pois tulvan tieltä ja alavilla paikoilla kannattaa mahdollisesti myös varautua rakennusten suojaamiseen.

Tähän mennessä jäät ovat liikkuneet ja osittain lähteneet Kala-, Pyhä- ja Siikajoen vesistöissä. Aiemmin suoritettujen jäämittausten perusteella jäljellä olevat jokijäät ovat heikkoja. Jääruuhkien ja jääpatojen muodostuminen on kuitenkin vielä mahdollista muun muassa Kiiminkijoella.

Oulun jokialueiden vesitilanteisiin ja tulvaennusteisiin voi tutustua vesi.fi-palvelussa:

Oulujoki, jäätön. Virtaamahuippu huhtikuun lopussa.

Kiiminkijoki, tulvahuippu toukokuun alussa. Keskimääräinen tulva.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Mikäli sateet toteutuvat ennusteen yläpään mukaisesti, tulvahuipusta tulee monessa vesistössä keskimääräistä suurempi. Kuva: Ely

Lue myös

Lue lisää aiheesta