Siirry suoraan sisältöön

Sarjakuvantekijä ja käsikirjoittaja Aapo Kukon matkassa - oululainen kulttuurihistoria kiehtoviksi videotarinoiksi

21.3.2021

Pohjoinen kulttuurivirta jatkaa oululaisen kulttuurin näkyväksi tekemistä. Tällä kertaa pureudutaan historiaan ja oululaistunut sarjakuvatekijä Aapo Kukko kuljettaa katsojat mielenkiintoisista paikoista toiseen. Ensimmäinen jakso vie Lyseon kulmille Franzénin puistoon. Sarjan myöhemmät jaksot ilmestyvät Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalle sekä Mun Ouluun.

Pohjoinen kulttuurivirta -kanava tuottaa Aapo Kukon johdolla kulttuurihistoriallisen sarjan, joka lähtee liikkeelle kevätaurinkoisen Lyseon kulmilta.

”Olinhan siellä paikalla minäkin, kun Martti Ahtisaaren Nobel-laattaa julkistettiin”, sanoo Kukko.

Aapo Kukko vie kuulijan uuden Kulttuurikiekaus-sarjansa mukana oululaisen kulttuurihistorian kiehtoviin tapahtumiin.

Aapo Kukko kulkee aurinkoisen Franzénin puiston kulmilla kevättalvella 2021. Samassa miljöössä ovat jyllänneet niin sodan kuin rauhankin voimat Kumpi voittaa, sota vai rauha?
Mutta kuka on Aapo Kukko?

”Olen vuonna 1991 Kemissä syntynyt, mutta sittemmin oululaistunut sarjakuvantekijä ja käsikirjoittaja.”

Mistä rakkautesi Oulun kulttuurihistoriaan kumpuaa?

”Siinä on aimohko annos kotiseuturakkautta mukana. Täällä on tapahtunut yhtä sun toista ja tulee vielä tapahtumaan. Myös työskentelyni kautta olen tutustunut hyvin tämän kaupungin menneisyyteen. On ollut taipumusta uppoutua taustatyöhön.”

Mitä sinä teet parhaillaan muuta?

”Tällä hetkellä työskentelen Yrjö Kallisesta kertovan sarjakuvaromaanin parissa. Teos keskittyy muun muassa sisällissodan tapahtumiin Oulussa.”

Mitä oululaisia aiheita aiot käsitellä tulevissa videokolumneissa eli vlogeissa?

”Minua kiehtoo erityisesti se, mitä on kadonnut ja mitä tullut tilalle. Myöskin se on kiinnostavaa, miten samassa miljöössä on tapahtunut yhtä sun toista. Vaikka aika kuluu, mennyt jättää aina jälkensä. Nykyisen Tetran talon paikalla ollut työväentalo on esimerkiksi hyvin kiinnostava: sen henki on läsnä edelleen.”

Vlogin tuottanut Pohjoinen kulttuurivirta sanoo olevansa ”pohojosen telekkari”, jonka tavoite on tuoda pohjoisen ääntä kuuluville ja näkyville ja toimia alustana kulttuurikeskustelulle. Alkunsa kanava sai Oulun Juhlaviikkojen 10-vuotislähetyksistä elokuussa 2020.

Kanavan sisältöihin voi tutustua osoitteessa www.pohjoinenkulttuurivirta.fi

Aapo Kukon kulttuurikiekaus – Franzénin puisto: teksti ja tulkinta - Aapo Kukko, kuva, ääni ja leikkaus - Jukka Takalo, valaisu ja tuotanto - Pia Alatorvinen

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta