Siirry suoraan sisältöön

Sankivaaran ensilumenladulle kiirehdittiin avauspäivänä innokkaasti

12.11.2021

Sankivaaran hiihtokeskuksessa kävi torstaina päivällä pienoinen kuhina, kun oululaisia hiihdon ystäviä hellittiin monen kuukauden tauon jälkeen jälleen hiihto-olosuhteilla. Mette Misikangas ei ehtinyt voiteluttaa suksia ja Pekka Väisänen nappasi mukaan vahingossa liian hyvän suksiparin.

Reilun kilometrin mittainen ensilumenlatu avattiin eilen hiihtäjien käyttöön Sankivaarassa. Ensimmäisten hiihtäjien joukossa oli oululainen Mette Misikangas.

”Kellarista otin sukset ja lähdin hiihtämään, kun velikin lähti. Radiosta kuulin, että tämä aukeaa. Aina on kausi aloitettu täältä”, Misikangas kertoi.

Sen verran kiireellä oli hiihtämään lähdetty, ettei Misikangas ehtinyt suksiansa voiteluttaa. Hiihto tuntui siksi raskaalta.

”Liian liukkaat sukset, ei voi potkaista yhtään.”

Hiihtämisessä Misikangas nauttii eniten ulkoilmassa olemisesta sekä siitä, että koko keho saa hiihdossa treeniä.

”No nyt on kädet saaneet hyvää treeniä”, hän kertoi nauraen viitaten lipsuviin suksiin.

Oululainen Pekka Väisänen, 61, aloitti hiihtokauden kiertämällä puolenkymmentä kertaa ensilumenladun.

”Oli vähän liian hyvät sukset mukana. Kaupungin tiedotteessa kyllä oli, ettei kannata parhaimpia suksia ottaa mukaan, mutta en kotoa lähtiessä muistanut sitä”, Väisänen kertoi. Säilölumen vuoksi ladulla oli jonkin verran roskaa.

Normaalisti Väisäsellä on useampi suksipari autossa mukana. Yhteensä suksipareja löytyy kuudet tai seitsemät. Vuodessa hiihtokilometrejä miehellä tulee parituhatta.

”Oulun laduilla hiihdän. Eniten Auran majalla ja siitä Hiukkavaaraan päin.”

Pekka Väisänen suksien kanssa.
Pekka Väisänen avasi hiihtokauden eilen Sankivaarassa. Hän hiihtää talvessa parituhatta kilometriä Oulun laduilla, perinteisellä tyylillä.

Oululaisten tarpeisiin, ilman latumaksuja

Oulussa ensilumenlatua on tehty yli 10 vuoden ajan kesän yli säilötystä lumesta. Aiemmin liikuntapalvelut osti ensilumenladun teon yksityiseltä urakoitsijalta.

”Nyt latu tehtiin kaupungin omalla tuotannolla”, kertoo isännöitsijä Petri Yli-Pyky liikuntapalveluista. Kaupungin oma tuotanto eli Oulun Infra -liikelaitos vastaa pitkälti muutenkin Oulun satojen kilometrien mittaisen latuverkoston kunnossapidosta.

Vuokatissa vuosittain 10.10. kello 10 avattava ensilumenlatu on jo käsite suomalaisten hiihtoharrastajien keskuudessa. Oulussa ensilumenlatu avattiin tänä vuonna 11.11. klo 11.

Voivatko oululaiset hiihdonharrastajat odottaa ensilumenladun valmistumista myös ensi vuonna 11.11. klo 11?

”Kyllähän latu voidaan joka vuosi tehdä tähän aikaan tai vaikka aiemminkin”, kertoo Yli-Pyky.

Käytännössä on kuitenkin ilmoista kiinni, kuinka kauan latu pysyisi auki. Jos lämpötila on reilusti plussan puolella yötä päivää ja taivaalta sataa vettä, ei ensilumenladun arvokas säilötty lumi ole kauaa hiihtokunnossa.

”Vuokatissa on käytössä 60 000 kuutiota säilöttyä lunta, meillä 6000 kuutiota.”

Myös matkailueuroilla on merkitystä. Vuokatissa päivälippu reilun kilometrin mittaiselle ensilumenladulle maksaa 24 euroa. Sankivaarassa hiihtäminen on maksutonta.

Yleiskuva Sankivaaran hiihtokeskuksesta.
Ensilumenladulle odotetaan viikonlopuksi vielä avajaispäivää suurempia kävijämääriä.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Mette Misikangas nautti hiihtämisestä ensilumenladulla, vaikka sukset lipsuivatkin. Kuvat: Hanna Sankala-Sivula

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta