Siirry suoraan sisältöön

Sanginjoen ulkometsästä on tehty ostotarjous

8.9.2020

Tarjouksen esitti Kone Säätiö. Alueesta saattaa tulla kansallispuisto.

Mikäli kaupunki hyväksyy ostotarjouksen, se tarkoittaa, että Sanginjoen toistaiseksi suojelemattomasta metsästä tulisi aluksi suojelualue ja mahdollisesti tulevaisuudessa yksi Suomen kansallispuistoista.

Kone Säätiö tulisi mahdollisen oston jälkeen luovuttamaan metsän korvauksetta Suomen valtiolle.

Lisäksi mikäli metsäaluekauppa Koneen Säätiön kanssa toteutuu, säätiö on sitoutunut myöntämään Loppulan ystävät ry:lle rahoituksen Loppulan tilan ja metsänvartijan talon kunnostamisesta ja kehittämisestä luonto- ja toimintakeskukseksi.

Tarjous suojelemattomasta alueesta

Sanginjoen metsäalue on yhteensä 2600 hehtaarin laajuinen.

Säätiön tarjous koskee Sanginjoen ulkometsän toistaiseksi suojelematonta, noin 1 440 hehtaarin kokoista osaa. Alueella on jo olemassa Isokankaan ja Asmonkorven suojelualueet.

Vuonna 2018 Oulun kaupunki teki päätöksen laajentaa suojelualuetta vielä noin 800 hehtaarilla. Loppuosa, josta Koneen Säätiö teki tarjouksen, on ollut monikäyttömetsänä. Se sijaitsee 16 kilometrin päässä Oulun keskustasta.

Metsä tuli lahjana Ruotsin kuninkaalta

Alue on mäntymetsää ja kangasta, ja Sanginjoella kasvaa erityisen paljon kuusia. Oulu sai ulkometsän lahjana Ruotsin kuninkaalta kaupungin perustamisen yhteydessä 1605.

”Metsästä on aiemmin hyväksytty hoito- ja käyttösuunnitelma, jonka mukaan aluetta kehitetään monikäyttömetsänä”, kertoo kaupungingeodeetti Kaija Puhakka.

Tarjouksesta päätetään loppusyksystä

Tarjous tuli siis ilman kaupungin aktiivisuutta metsäalueen myynnistä.

”Näin ollen kaupan käsittely on nimenomaisesti uutta omistajapoliittista linjausta vaativa asia”, Puhakka sanoo.

Tarjous tehtiin kaupungin omistajaohjaukseen, ja asia etenee loppusyksystä kaupunginhallitukseen yhdyskuntalautakunnan kautta.

Päätöstä odotetaan tämän vuoden loka-marraskuussa.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Sanginjoen metsästä on mahdollista tulla yksi Suomen luonnonpuistoista mikäli kaupunki hyväksyy ostotarjouksen. Kuva: Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta