Siirry suoraan sisältöön

Saman katon alla lukioon asti: ruotsinkielinen päiväkoti vetää Oulussa

8.2.2021

Oulun ruotsinkielisen päiväkodin nykypäivä ja tulevaisuus näyttävät hyviltä: paluumuuttajat Etelä-Suomesta, Ruotsista ja Norjasta tykkäävät tuoda lapsensa paikkaan, jossa on mahdollisuus kasvaa kypärälakkivaiheesta ylioppilaslakkiin.

Erityisesti Oulun yliopiston ja Oysin työntekijät sekä opiskelijat ovat löytäneet Svenska Barnträdgårdenista päivähoitopaikan ruotsinkielisille lapsilleen.

”Ruotsin kielen merkityksen ovat ymmärtäneet varsinkin vanhemmat, jotka itse ovat tarvinneet ruotsin kieltä töissään”, huomauttaa päiväkodin johtaja Jaana Lehtiniemi.

Pienet ruotsinpuhujat huomataan keskustassa

Päiväkoti sijaitsee Snellmanin talossa samassa pihapiirissä Svenska Privatskolanin kanssa Albertinkadulla, kaupungin keskustassa.

Päiväkoti on perustettu 1966 ja toiminut nykyisissä tiloissa vuodesta 2016.
Paikka kaupungin keskustassa on Lehtiniemen mukaan ihanteellinen.

”Pääsemme helposti retkeilemään ja monet puistot ovat lähellä kuten Ainolanpuisto ja Mannerheiminpuisto, ympärillä on paljon kaupunkiluontoa ja vihreää. Lasten mielestä on mukava pyörähtää Rotuaarin lavalle laulamaan. Vanhempien on helppo kuskata lapsia meille, koska monen työpaikka on keskustassa. Torilla voi luistella ja kirjastossa ja teatterissa käynnit ovat helppoja. Liikkumista ei tarvitse paljoa suunnitella”, Lehtiniemi kertoo.

Pienet ruotsin puhujat myös herättävät myönteistä huomiota tällä tavoin kaupungilla liikkuessaan.

Virheitä ei ujostella

Ruotsia puhutaan päiväkodissa koko ajan. Tutut suomenkieliset laulut leikit ja sadut opitaan helposti toisella kotimaisella.

”Vanhemmat hämmästelevät miten nopeasti lapset alkava kotonakin lauleskella ruotsinkielisiä lastenlauluja”, Lehtiniemi sanoo.

Leikin lomassa opitaan ruotsia, kun kuullaan toisten lasten käyttävän sitä.

”Pienet lapset eivät myöskään ujostele virheitä”, tietää Lehtiniemi.

 

Entinen lapsi hakee lapselleen päivähoitopaikkaa

Päiväkodissa on neljä osastoa: alle kolmevuotiaat omassa osastossaan sekä kolme-, neljä- ja viisivuotiaat omissaan. Esikoululaiset ovat Svenska Privatskolanissa.

Päiväkotiin otetaan ensisijaisesti ruotsinkielisiä lapsia tai heitä, joiden sisarukset ovat saman talon koulussa tai päiväkodissa. Paikkoja on myös suomenkielisille lapsille.

Tällä hetkellä 60 prosenttia lapsista tulee ruotsinkielisistä perheistä.

”Paljon meille tullaan viidakkorummun innostamina, kun jonkun tutun lapsi on ollut täällä ja halutaan tarjota lapselle toinen kieli äidinkielen rinnalle. Saman katon alla voi olla lukioon asti”, sanoo Lehtiniemi.

”Tämän työpaikan helmiä on, että näen pienten lasten kehittyvän nuoriksi aikuisiksi lukiossa", Lehtiniemi lisää. "Monet perheet ovat tuttuja jo monen sukupolven takaa. On käynyt niinkin, että entinen päivähoitolapsi hakee omalle lapselleen päivähoitopaikkaa meiltä.”

Lehtiniemi on ollut päiväkodissa töissä vuodesta -95, jolloin hän teki sinne lastentarhaopettajaopintojensa loppuharjoittelun. Silloin lapsia oli 21, nyt 67.

Hänen omat kolme poikaansa ovat kaikki viihtyneet Svenska Barnträdgårdenissa ja Privatskolanissa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Päiväkodin johtaja Jaana Lehtiniemi on viihtynyt Svenska Barnträdgårdissa vuodesta -95, jolloin hän teki siellä opintojensa loppuharjoittelun. Kuvat: Svenska Barnträdgården i Uleåborg

Lue myös

Lue lisää aiheesta