Siirry suoraan sisältöön

Ryynätyt juurekset ovat oululainen juhlaherkku – Janne Pekkalan vaihtoehtovinkki laatikoille

18.12.2021

Mikäli et halua ryhtyä tekemään jouluksi monimutkaisia juureslaatikoita, voit tänä jouluna tehdä niiden sijaan tai lisäksi ryynättyjä juureksia. Ryynätyt juurekset ovat vanha oululainen perinneherkku.

Moni näkee vaivaa kotitekoisten jouluruokien eteen, sen sijaan, että nappaisi kauppojen valmistiskeiltä einekset ostoskoriin.

”Meillä ryynätyt juurekset kuuluvat jokaiseen jouluun, ja niitä olen tehnyt niin kauan kuin muistan”, sanoo kokki Janne Pekkala.

”Sain reseptin aikanaan kokkiopettajaltani Reijo Äijälältä, ja se on helppo ja hyvänmakuinen juuresruoka. Sitä voi myös varioida halutessaan jouluiseksi esimerkiksi lisäämällä sinne tähtianista, neilikkaa tai kanelitangon. Se sopii hyvin juuri talven ruuaksi.”

Janne Pekkala arvelee ryynättyjen juuresten olleen aikanaan nimenomaan oululaisten jouluherkku, sillä siirappi ja sokeri olivat ylellisyystuote, eikä niitä varmaankaan olisi käytetty ruokaan arkena.

Ja näin valmistat ryynättyjä oululaisia juureksia:

Ainekset:

  • Erilaisia juureksia, suositeltavia ovat lanttu, palsternakka, juuriselleri ja porkkana
  • Suolaa ja pippuria
  • Voita
  • Tummaa siirappia
  • (Halutessasi jouluisia mausteita)

Ohje:

  • Pilko juurekset joko paistinpannuun tai kasariin ja paistele niitä voissa. Kun juurekset ovat hetken muhineet, lisää päälle suolaa ja mausteita.
  • Sitten lorauta reilusti siirappia päälle sekä jonkin verran vettä, jotta juurekset eivät pala pohjaan. Hauduta kypsiksi joko pannulla, kasarissa tai uunissa.

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ryynätyt juurekset on helppo valmistaa ja kokki Janne Pekkala arvostaa perinteisiä herkkuja, myös joulupöydässä.

Lue myös

Lue lisää aiheesta