Siirry suoraan sisältöön

Rymyn joulumieli tulee perheen yhdessäolosta – joulua voi juhlia ekologisestikin

17.12.2021

Hyvät ympäristöteot voivat olla osa meidän kaikkien arkea ja jokapäiväistä elämää. Tämä kolmiosainen juttusarja kertoo haukiputaalaisen Niskalan perheen pienistä ja vähän isommistakin ympäristöteoista. Juttusarjan ensimmäinen osa kertoi Niskalan perheestä huhtikuussa ja toinen lähiluonnossa liikkumisesta syyskuussa. Artikkelit ovat luettavissa tämän jutun lopussa.

Rymy Niskala on 15-vuotias yhdeksäsluokkalainen, jolle joulu on tärkeä juhla. Rymy ei millään muotoa vastaa ennakkoluuloja teini-ikäisestä, jolle lahjat olisivat joulussa tärkeintä. Päinvastoin Rymylle tärkeintä on yhdessäolo perheen kanssa, tunnelma ja ulkoilu. Lisäksi Niskalan perheen esikoiselle tärkeää on muistaa jouluna luontoa ja ympäristöä – Rymyn joulussa on tärkeää, että juhlitaan myös ekologisesti.

”Ensinnäkin ruokaa ei tarvitse olla niin kauheasti, että sitä syötäisiin viikkokaupalla. On paljon parempi, että ruokaa on sopivasti, saahan sitä kaupasta sitten lisää. Sitä paitsi meillä syödään joulunakin terveellisesti. Se on minulle tärkeää. Ei sitä tarvitse joulunakaan syödä valtavia määriä epäterveellistä ruokaa, siitä tulee vaan paha olo.”

Pöytätennistä ja ystävien kanssa ulkoilua harrastava Rymy pitää jouluperinteistä. Ulkoilun ja perheen kanssa yhdessäolon lisäksi joulusauna on mieleinen tapa viettää aattoa.  

Niskalan perheessä jouluna herkutellaan salaateilla, kalalla ja kanalla eikä kinkkua ja perinteisiä laatikoita jää kukaan kaipaamaan.

”Mukava, kun meillä tehdään ruokia, joista kaikki oikeasti tykkäävät”, Rymy toteaa.

Lahjat kartonkilaatikoihin

Ruokahävikin välttämisen lisäksi Rymy pitää tärkeänä joululahjojen järkevää hankkimista. Tavaraa ei tarvitse olla niin paljon, muutama pehmeä paketti riittää. Rymy toivookin saavansa lahjaksi rahaa, jonka voi pistää sukanvarteen.

”Pienenä lahjat olivat tietysti tärkeitä, mutta nyt vanhempana raha on hyvä lahja. Sillä voi sitten itse hankkia mieleisiä asioita tai laittaa säästöön tulevaisuutta varten. Kaverinikin ovat samanlaisia, ei kukaan meistä odota isoa lahjavuorta enää.”

Rymy toivoo, että mikäli paketeista löytyy vaatteita, ne olisi Suomessa tehtyjä.

”Minä en haluaisi vaatetta, joka olisi tehty toisella puolella maailmaa ja joista ei tiedä, missä olosuhteissa ne on valmistettu. Suomalaiset vaatteet kestävätkin paremmin, vaikka olisivat kalliimpia.”

Niskalan perheessä ei tuhlailla myöskään lahjojen käärepapereissa, sillä lahjat voi hyvin sujauttaa useammankin kerran käytettyihin kartonkikasseihin ja -laatikoihin.

”Samat kartonkilaatikot pyörivät meillä joulusta toiseen,” nauraa Rymy.

Koristeitakin perheessä valmistetaan mieluiten itse, jos niitä tarvitaan lisää. Joulukuusi on aito ja sen Rymyn isä Marko sekä Rymyn pappa hakevat itse metsästä. Tänä vuonna perheeseen tullut koiranpentu Pipsa saattaa olla vain turhan kiinnostunut kuusesta, sillä se on hypellyt metsässäkin kuusten oksia suuhunsa napaten.

Jouluaatto leppoisasti yhdessä

Jouluaatto on Niskalan perheessä mukavaa yhdessäolon aikaa. Silloin ulkoillaan koirien kanssa, saunotaan ja pelataan lautapelejä. Kun ilta hämärtyy, syödään juhla-ateria ja sen jälkeen jaetaan lahjat.

”Enää kun ei uskota joulupukkiin, niin pukki ei enää vieraile. Mutta meillä joulu on aina rento ja mukava, silloin lähinnä ollaan perheen kanssa yhdessä. Siitä tulee kyllä hyvä mieli.”

Rymy on ollut jo pienestä pojasta jouluihminen ja joulua hän odottaa myös tänä vuonna. Ensi vuonna häämöttää lukioon haku ja kevään viimeinen opiskelurutistus peruskoulussa. Sitä ennen vietetään kuitenkin perheen kanssa leppoisa joululoma.

Mutta mikä onkaan sitten Rymyn itsensä suurin jouluherkku illan juhla-aterialla?

”Eräänä vuonna meillä oli lohimedaljonkeja ja niiden päällä sitruunakastiketta. Sitä ruokaa toivon tänäkin vuonna. Makeista herkuista tykkään eniten suklaasta”, hän paljastaa.

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Rymy Niskala pitää jouluna tärkeänä ulkoilua ja mielellään käy metsälenkillä perheen koirien, Caran ja Pipsan, kanssa. Kuvassa myös äiti Henna ulkoilemassa. Kuvat: Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta