Siirry suoraan sisältöön

Ruskon lajittelulaitos pääsee pian vauhtiin – Myös Oulun Energia haluaa panostaa kiertotalouteen

1.10.2020

Oulun Energia haluaa panostaa kiertotalouteen ja energiatuotannon hiilineutraalisuuteen. Ensimmäinen askel toteutuu, kun Ruskon jätteiden lajittelulaitos aloittaa täysimittaisen tuotantonsa lokakuun puolivälissä.

Oulun Energian strategisena päämääränä on panostaa voimakkaasti kiertotalouteen ja oman energiantuotannon hiilineutraaliuuden tavoittamiseen vuoteen 2035 mennessä.

Ensimmäinen ja suuri askel kiertotalouteen on otettu, kun Ruskon jätteiden lajittelulaitos aloittaa täysimittaisen tuotantonsa lokakuun puolivälissä. Jätteiden lajittelusta saadaan laadukasta kierrätyspolttoainetta marraskuussa avattavaan Oulun Energian Laanilan biovoimalaitokseen.

Ruskon lajittelulaitos pääsee täyteen lajitteluvauhtiin lokakuun puolivälissä.

Tarve työvoimalle kasvaa

Lajitteluprosessissa erotellaan myös kierrätyskelpoisia materiaaleja, kuten muoveja, kuituja ja metalleja uudelleen hyödynnettäväksi.

Jätteiden lajittelulaitos edistää koko Pohjois-Suomen kierrätystavoitteita.

”Panostamme jätevirtojen hallintaan. Tavoitteenamme on olla Pohjois-Suomen johtava kiertotaloustoimija vuoteen 2022 mennessä”, kertoo Oulun Energia -konsernin toimitusjohtaja Juha Juntunen.

”Lähdemme tulevalla strategiakaudella hakemaan voimakasta kasvua myös Pohjois-Suomen ulkopuolelta. Tavoitteenamme on rakentaa kiertotaloudesta uusi iso tukijalka Oulun Energialle. Rekrytoimme tulevaisuudessa myös lisää osaavaa henkilöstöä”, Juntunen lisää.

Turve korvataan kierrätyspolttoaineilla

Kiertotalous on strategisesti merkittävä uusi suunta, jolla tähdätään liiketoiminnan kasvun lisäksi myös Oulun Energian oman energiantuotannon hiilineutraaliuuteen vuoteen 2035 mennessä.

”Alkavalla viiden vuoden strategiajaksollamme turpeen käyttö vähintään puolittuu ja se korvataan muun muassa kierrätyspolttoaineilla ja puulla”, Juha Juntunen kertoo.

Oulun Energian perusta on energiantuotannossa sekä lämmön- ja sähkönjakelussa, joita kehitetään edelleen. Muun muassa Kaukovainion S-Market on tuottanut kesän aikana lämpöenergiaa kaukolämpöverkkoon osana Making City -hanketta, ja ensimmäiset hybridikaukolämpöä hyödyntävät kerrostalot valmistuivat juuri.

”Kaukovainion hankkeessa syntyneet innovaatiot saavat jatkoa, kun pääsemme toteuttamaan älykästä energiajärjestelmää Karjasillalle yhdessä Hartelan kanssa”, Juntunen jatkaa.

Oomi Energia hoitaa sähkönmyynnin

Oulun Energian tytäryhtiön Oulun Sähkönmyynti Oy:n toiminnot siirtyivät viime keväänä viiden suomalaisen energiayhtiön yhdessä perustamaan sähkönmyyntiyhtiö Oomi Energiaan.

”Usean energiayhtiön omistama Oomi Energia pystyy vastaamaan paremmin kilpailuun sähkönmyyntimarkkinoilla ja panostamaan entistä enemmän tuote- ja palvelukehitykseen, joten Oulun Energiassa voimme jatkossa keskittyä ydinliiketoimintojemme kehittämiseen ja uusien strategisten päämääriemme saavuttamiseen”, sanoo Juntunen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ruskossa alkaa pian täysimittainen lajittelutuotanto. Kuvat: Oulun Energia

Lue myös

Lue lisää aiheesta