Siirry suoraan sisältöön

Riskiryhmiä kannustetaan edelleen rokotteelle Pohjois-Pohjanmaalla

6.10.2021

80 prosentin rokotekattavuus on koko Pohjois-Pohjanmaan alueella nyt hieman yli 39 000 kakkosrokotteen päässä. Oulun kaupungin alueella ensimmäisen rokotteen ovat saaneet noin 74 prosenttia väestöstä.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen epidemiatilannetta tiistaina 5. lokakuuta. Ryhmä linjasi, että Pohjois-Pohjanmaa on edelleen epidemian perustasolla. Koronatartuntoja todetaan jonkin verran, mutta tartuntojen lähteet ovat hyvin tiedossa ja sairaalahoidon tarve on säilynyt alueella toistaiseksi vähäisenä.

Täyden rokotesarjan on nyt saanut 68,8 prosenttia koko Pohjois-Pohjanmaan alueen yli 12-vuotiaista asukkaista. Matkaa tavoiteltuun 80 prosentin rokotekattavuuteen on nyt hieman päälle 39 000 kakkosrokotteen verran, kun viime viikolla vastaava luku oli noin 49 000 rokotetta. Väliä on kiritty kiinni siis noin 10 000 rokotteella.

”Rokotukset etenevät, mutta vielä on varaa parantaa. Vanhemmissakin ikäryhmissä rokottamattomien osuus on vielä verrattain korkea, noin 10-20 prosentin luokkaa. Iän lisäksi esimerkiksi ylipaino tai perussairaudet aiheuttavat riskin sairaalahoitoa vaativalle koronataudille, joten erityisesti näissä ryhmissä rokotteen ottaminen olisi todella tärkeää”, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin johtajaylilääkäri Terhi Nevala kommentoi.

Rokotekattavuus nousee Oulun kaupungissa päivä päivältä, mutta parantamisen varaa on sekä nuorilla että ikääntyneemmillä. Ikääntyvien, yli viisikymppisten rokottamattomien määrä on enää noin 10 prosenttia ikäluokasta, mutta heistäkin mahdollisimman monen kannattaa rokote ottaa ennen syksyn flunssakautta, jolloin taudinaiheuttajien, myös koronan, leviämiselle on otollisemmat olosuhteet.

Samalla myöskin yhteiskuntaa avataan. Sairaalahoitoon joutumisen riski on 50 vuotta täyttäneillä rokottamattomina selvästi suurempi kuin nuoremmilla. Epidemian rajoittamiseksi, sekä oman ja lähiomaisten terveyden turvaamiseksi myös nuorten rokotuskattavuuden nostaminen on tärkeää.  

Sote-työntekijöiden maskisuositus tarkentui

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi viime viikolla päivitetyn, tilannekohtaiseen harkintaan perustuvan maskisuosituksen. Myös Pohjois-Pohjanmaalla koordinaatioryhmä painottaa maskin käyttämisen tärkeyttä etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa ja ruuhkaisissa sisätiloissa.

Lisäksi alueellinen koordinaatioryhmä linjasi tarkennuksia sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteitä koskeviin maskisuosituksiin. Sote-alan työntekijöille maskien käyttöä suositellaan nyt sellaisissa tilanteissa, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai asiakkaisiin. Vierailijoille ja potilaille maskien käyttöä suositellaan edelleen, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan.

Etätyösuositus on päättymässä Pohjois-Pohjanmaalla yhtä aikaa valtakunnallisen etätyösuosituksen kanssa, 15. lokakuuta. Koordinaatioryhmä muistuttaakin, että myös pohjoispohjalaisilla työpaikoilla on aika alkaa valmistautua epidemian jälkeisiin työn tekemisen tapoihin.

Viikolla 40 rokotetaan:

- Limingan­tullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5), jonne voi varata ajan tai saapua aikaa varaamatta. Ilman ajanvarausta toimivat walk in -linjat ovat avoinna ma-ti klo 8.30-15.30, ke klo 10.30-17.30, to klo 8.30-17.30 ja pe klo 8.30-15.30. Limingantullissa annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.

- Pop up -rokotuspisteellä kauppa­keskus Valkeassa. Ilman ajanvarausta toimiva pop up -rokotuspiste on avoinna Valkeassa keskiviikkoisin ja torstaisin 6.-14.10. välisenä aikana klo 12-18. Valkean Pop up -rokotuspisteellä annetaan toistaiseksi vain Modernan rokotetta.

-Pop up -rokotuspisteellä Ideapark Oulussa. Ilman ajanvarausta toimiva pop up -rokotuspiste on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin 14.10. saakka klo 16-18.  Ideapark Oulun Pop up -rokotuspisteellä annetaan toistaiseksi vain Modernan rokotetta.

Rokotusväli on Oulussa kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä.

-

Rokotettujen määrä nousee päivä päivältä. Kahdesti rokotettuja lieväoireisia henkilöitä ei enää testata. Kuva: Sanna Krook

Lue myös