Siirry suoraan sisältöön

Riittävä ja monipuolinen ravinto auttaa pysymään pystyssä

13.10.2020

Oulussa vietetään ikääntyneiden kaatumisten ennaltaehkäisyn teemaviikkoa. Tämän vuoden teemana on ikäihmisten ravitsemus, joka oikeanlaisena tukee sekä toimintakykyä että pystyssä pysymistä.

Kaatumisen ehkäisyn kannalta tärkeintä on riittävä ravinnon- ja nesteensaanti.

”Pitää muistaa syödä monipuolisesti ja riittävän usein päivän aikana”, korostaa liikuntakoordinaattori Virpi Pumpanen.

Kroppaan tulee lisää lihasta, kun käyttää lihaksia säännöllisesti liikkumalla ja syö riittävästi. Lihakset eivät kasva pelkällä liikunnalla, vaan ne tarvitsevat proteiinia ja energiaa.

”Proteiinipitoinen syöminen kannattaa, vaikka liikkuminen olisi vähäistä, jotta olemassa olevat lihakset eivät katoa. Joka aterialla tulisi syödä jotakin proteiinipitoista. Hyviä proteiinin lähteitä ovat kala, kana, kananmuna, liha ja maitotuotteet. Proteiinia saa myös kasvikunnan lähteistä kuten herneistä, pavuista ja pähkinöistä.”

Ikäihmisten kannattaa muistaa myös syöminen myös illalla, ettei tule liian pitkää taukoa ruokailuissa ja juomisessa.

”Usein ei syödä enää iltakuuden jälkeen ja vältetään juomistakin yöllisten vessareissujen pelossa. Tämä heikentää vointia ja altistaa kaatumisille.”

Yhdessä ruokailuilla on monia hyviä puolia

Ikäihmisen tahattomaan laihtumiseen tulee kiinnittää huomiota. Laihtuminen tulisi saada pysähtymään ja korjaantumaan.

”Jos tarvitaan painonpudotusta, sen on tapahduttava maltillisesti ja riittävä proteiinin saanti huomioiden, jotta lihasmassan väheneminen voidaan minimoida ja toimintakyky säilyttää.”

Maistuva ruoka, mukava ruokailutilanne ja yhdessä syöminen lisäävät ruokailusta saatavaa mielihyvää, rohkaisevat syömään uusia ruokia, auttavat syömään enemmän, jos ruokahalu on huono.

”Yhdessä syömiseen liittyy monia myönteisiä tekijöitä kuten psyykkinen ja sosiaalinen merkitys, vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa.”

Palvelutaloissa ruokailua kannattaa suosia tämän vuoksi ja samalla tulee otetuksi myös niitä päivän tärkeitä askelia.

Teemaviikolla jaetaan ikäihmisille materiaaleja, jotka sisältävät vinkkejä kaatumisten ehkäisyyn ja ruokaostosten suunnitteluun.

Osa materiaaleista jaetaan kotiin kuljetettavien aterioiden mukana. Materiaaleista on apua myös omaisille.

Materiaalit:

Kymmenen keinoa kaatumisten ehkäisyyn (UKK-Instituutti, pdf)
Vinkkejä ikäihmisen ruokaostosten suunnitteluun (Gery ry, pdf)

Koronatilanteen takia teemaviikolla ei järjestetä tänä vuonna tapahtumia, joissa kokoonnutaan kasvotusten.

 

Palvelutalon ruokala
Maistuva ruoka, mukava ruokailutilanne ja yhdessä syöminen lisäävät ruokailusta saatavaa mielihyvää auttavat syömään enemmän. Kuva: kaupungin kuva-arkisto.

Lue myös

Lue lisää aiheesta