Siirry suoraan sisältöön

Rauhoita koulutie ja vältä turhaa kuskausta

17.8.2020

Koulut alkoivat viime viikolla, ja koululaisia on taas runsaasti liikenteessä. Liikenneturvallisuuden vuoksi jokaisen vanhemman olisi syytä miettiä, tarvitseeko lapsesi välttämättä omaa kyytiä kouluun asti. Näin saataisiin liikenne vähäisemmäksi ja koulutie turvallisemmaksi.

Yli viiden kilometrin matkoilla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kunnan järjestämään koulukuljetukseen, mutta lasten kouluun kuljettaminen on yleistä myös lyhyillä matkoilla. Tällöin kuljettajina ovat usein vanhemmat, vaikka lyhyillä koulumatkoilla lapselle paras vaihtoehto olisi kulkeminen jalan tai pyörällä.

Erilaisissa alueellisissa liikkumista koskevissa kyselyissä sekä koulujen käytännön toiminnassa on havaittu, että vanhemmat kuljettavat peruskoululaisia kouluun myös lyhyillä, alle 5 kilometrin matkoilla. Siitä johtuen, koulujen saatto- ja noutoliikenteen aiheuttamat ongelmat ovat yleisiä. Näin on myös Oulussa.

Oulun liikenneturvallisuusryhmän mukaan kouluun kuljettaminen on kierre, joka ruokkii siitä syntyviä ongelmia. Kuljettaminen lisää turvattomuutta koulun ympäristössä, koska moottoriajoneuvoliikenne koulureiteillä lisääntyy. Se taas johtaa yhä useamman lapsen kuljettamiseen, koska ympäristöä pidetään vaarallisena.

”Syntyy negatiivinen kierre, ja koulun pihat ruuhkautuvat etenkin aamuisin. Kuljettaminen on myös karhunpalvelus lapselle, joka menettää jalan ja pyörällä liikkumisen terveyshyödyt. Tarvittaessa lapsen voi kuljettaa myös vain osan matkasta jättämällä lapsen turvalliseen paikkaan hieman kauemmaksi koulusta, jolloin koulun lähelle ei muodostu ruuhkaa ja lapsi saa raitista ilmaa kävellessään osan matkasta”, huomauttaa liikenneinsinööri Saija Räinä Oulun kaupungilta.

Omin voimin kouluun

Oulun liikenneturvallisuusryhmä kehottaa huoltajia välttämään kuljettamista lyhyillä koulumatkoilla ja ohjaamaan ja kannustamaan lapsia kulkemaan kouluun omin voimin.

"Kun reitti on harjoiteltu etukäteen, koulumatkalla lapsi oppii liikkumaan turvallisesti ympäristössään ja arkiliikunta tulee luonnolliseksi osaksi koulupäivää", ryhmä hoksauttaa.

Myös kaikki autoilijat haastetaan ottamaan koulujen alkaessa huomioon liikenteessä olevat koululaiset lisäämällä valppautta ja hidastamalla ajonopeuksia. Tutulla reitillä saattaa olla myös työmaa, joten vanha reitti on hyvä varmistaa ennen koulujen alkua. Yhteispelillä varmistetaan lapsille turvalliset ja terveelliset koulumatkat.

Liikenneturvan vinkit vanhemmille:

- Suunnittele sopivin reitti kouluun – turvallisin reitti ei välttämättä ole se lyhyin.
- Harjoittele lapsesi kanssa yhdessä koulutie. Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata vierestä.
- Lapselle on hyväksi liikkua edes osa koulumatkasta omin voimin – se kartuttaa liikennetaitoja ja saattaa myös virkeämpänä koulupäivään.
- Koulumatkan sujumisesta kannattaa kysellä lapselta myös pitkin kouluvuotta.
- Harkitse myös kävelevää koulubussia – siinä lapset kävelevät kouluun yhden tai useamman aikuisen kanssa etukäteen sovituin reitein, aikatauluin ja pysäkein.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Koulut ovat alkaneet ja Liikenneturva suosittaa, että omalla henkilöautolla kuskaamista vältettäisiin, jotta liikenne ei koulun ympärillä ruuhkautuisi. Kuva:Saija Räinä

Lue myös

Lue lisää aiheesta