Siirry suoraan sisältöön

Raskasta Joulua soi Oulussa: Nisse-polkassa on hyvin erilainen meininki kuin Konstan joululaulussa

1.12.2021

Raskasta Joulua -yhtye aloittaa suositun joulukiertueensa Oulusta lauantaina 4. joulukuuta. Ryhmä julkaisi juuri uuden singlen musiikkivideon kera. Mun Oulu otti yhteyttä Raskasta Joulua -projektin isään, kitaristi-tuottaja Erkka Korhoseen ja kysyi muun muassa, mikä ovat raskaimmista rakkaimmat joululaulut.

Mikä joulussa on parasta?

"Sanoisin että kaksi asiaa. Kiertueemme, joka saadaan näillä näkymin tehtyä tänä vuonna loppuun asti ja sitten itse joulun vietto perheeni kanssa. On hienoa saada seurata sitä, kuinka innoissaan lapset ovat joulusta.”

Millainen tunnelma Raskasta Joulua -keikoilla on?

"Raskasta Joulua on pohjimmiltaan hyvän mielen show. Luonnollisesti tunnelma vaihtelee konsertin aikana biisin mukaan. Nisse-polkassa on hyvin erilainen meininki kuin Konstan joululaulussa.”

Korhonen kertoo Raskasta Joulua -setin sisältävän aika paljon vakava-aiheisia lauluja.

"Yhtye pyrkii siihen, että jokainen lähtee kotiin iloisin mielin, vaikka keikan aikana muutama kyynel tirahtaisikin. Seisovan lattian keikoilla on enemmän meininkiä, kuin penkitetyn lattian keikoilla."

Mitä kaikkea joululaulut antavat teille esiintyjille ja yleisölle?

”Joululaulut antavat paljon tunnetiloja, sekä esiintyjille että yleisölle. Ne pystyvät tuomaan muistoja mieleen, tietyllä tapaa sekä ilossa että surussa. Henkilökohtaisesti tänä vuonna kappale Stjärnan i min hand, jonka kirjoitin yhdessä Elize Rydin kanssa, saa aivan uuden merkityksen veljeni helmikuisen poismenon vuoksi. Kappale kertoo alunperin Elizen veljestä, joka kuoli hieman alle 10 vuotta sitten.”

Mitkä asiat ovat mielestäsi vaikuttaneet Raskasta Joulua -konseptin menestykseen?

”En halua aliarvioida viitekehyksen merkitystä. Joulu on juhla joka on täynnä perinteitä. Monet ihmiset ovat ottaneet konsertissamme käymisen perinteekseen. Lisäksi kappaleista tekemämme versiot ovat näyttäneet täyttävän sellaisen kysynnän jonka olemassaolosta emme olleet tietoisia."

"Ehkä oli korkea aika, että joku tuo hieman uutta genreen, jota oli vedetty samalla tavalla jo vuosikymmeniä. Ja pakkohan se on sanoa, että aika harva porukka tekee kiertueillaan tässä maassa tuollaisen shown!”

Sopiiko mikä tahansa joululaulu raskaaseen tyyliin? Miten valikoitte joululaulut?

”Mielestäni ihan mitä tahansa joululaulua ei saa väännettyä Raskasta Joulua -muottiin, esimerkiksi hilpeitä rallatuksia ei voi olla kovin montaa, vaikka meillä on jo Nisse-polkka ja Petteri Punakuono. Sitten ovat ne laulut, jotka ovat kovin lyhyitä ja rakenteeltaan epäsopivia”, Korhonen toteaa.

"Joihinkin versioihin olemme säveltäneet materiaalia, jotta biiseihin on saatu lisää pituutta. Lisäksi on joitain lyhyitä lauluja, joiden hienoja melodioita on käytetty välisoittoina toisten laulujen sisällä”, hän avaa.

"Kuulen aika nopeasti, onko biisi mahdollista sovittaa Raskasta Joulua -versioksi. Sitten on ollut muutama biisi jota joku laulaja tai bändin soittaja on ehdottanut. Esimerkki näistä on kenties tunnetuin biisimme Tulkoon joulu, jota ehdotti kosketinsoittajamme Vili Ollila.”

Mitkä ovat henkilökohtaisia suosikkejasi tämän vuoden kiertueen lauluista?

”Settilistassa on 27 biisiä, joten siihen mahtuu parikin suosikkia. Pieni rumpali toimii aina, se on hyvä shownumero neljällä laulajalla. Edellämainittu Stjärnan i min hand tulee varmasti olemaan sykähdyttävä tänä vuonna. Ensimmäinen joulu on aina hieno soittaa polveilevine väliosineen, lisäksi juuri julkaisemamme Stars tulee olemaan hieno kokemus soittaa.”

Ouluhallissa lauantaina 4. joulukuuta solisteina ovat Elize Ryd, Marko Hietala, Tommi Salmela, Tony Kakko, Ilja Jalkanen, Antony Parviainen, JP Leppäluoto, Ville Tuomi ja Pekka Heino. Kitarassa Erkka Korhonen, koskettimissa Vili Ollila, uruissa Timo Pudas. Bassossa Erkki Silvennoinen ja rummuissa Mirka Rantanen.

Konsertti alkaa klo 19 ja on ikärajaton. Konsertissa on käytössä koronapassi.

Lisätietoja: www.raskastajoulua.com

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös

Lue lisää aiheesta