Siirry suoraan sisältöön

Rännäli-Cunhan perhe vaihtoi New Yorkin Sunnysiden Kaijonharjuun

12.10.2020
Mika Rännäli ja Vanessa Cunha ovat molemmat pianisteja, jotka opiskelivat ja tapasivat Manhattan Schoool of Musicissa. Muutamaksi vuodeksi ajateltu koulumatka venyi pariskunnalla yli kahteenkymmeneen vuoteen.

”Viihdyimme tosi hyvin Nykissä ja meillä oli päällä muusikon hyvä työhybridi, esiintymistä ja opetusta ja soittamista”, kertoo Rännäli paksulla oulun murteellaan.

Hän on syntynyt ja asunut Oulussa elämänsä ensimmäiset 18 vuotta.

Neljässä vuodessa alkoivat ikävät ilmiöt

New Yorkissa perhe asui rauhallisella alueella Sunnysidessa Long Island Cityssä, 15 minuutin metromatkan päässä Times Squarelta. Rännäli kertoo sen olevan eurooppalainen kaupunginosa, jonne ei saanut rakentaa korkeampia kuin kuusikerroksisia taloja.

Elämä tuntui silti urbaanin vauhdikkaalta.

”Kaikilla oli kauhea kiire ja kaikki juoksivat. Mietittiin että oispa kiva asua rauhallisemmassa paikassa missä olisi luontoa ja turvallista. Neljän vuoden aikana Jenkkilässä on päätään nostanut moni ikävä ilmiö kuten rasismi. Maan johto on ulalla, ja se näkyy. Ilmapiiri on muuttunut New Yorkissakin”, kertoo Rännäli.

Lapselle normaali elämä

Sitten pärähti päälle korona maaliskuussa.

”Kaikki peruttiin. Opiskelijat pakenivat New Yorkista maalle ja me opetimme säästöliekillä. Koronan myötä tuli mellakointia, ulkonaliikkumiskieltoa, tilanne oli sotatilanomainen. Paljon pieniä yrityksiä meni konkurssiin, melkein joka toinen meidän seudulla pisti lapun luukulle, myös Manhattanilla”, Rännäli muistelee.

Eurooppaan muutosta oli toisaalta puhuttu perheessä vuosikymmeniä.

Vaihtoehtoina Oulun lisäksi olivat Portugali, Ranska, Saksa ja Belgia.

Mutta Oulussa Rännäli on aina viihtynyt hyvin ja isovanhemmat olisivat lähellä. Lapselle haluttiin mahdollisimman normaali elämä.

Opiskelijat haluavat jatkaa etänä New Yorkista

Lokakuun ensimmäisestä perjantaista alkaen Suomesta on tullut Ränneleille totta: ensin mökillä Merimaskussa Naantalissa karanteenissa ja nyt Mikan vanhempien luona Kaijoharjussa. Siellä etsitään uutta kotia ja muusikon töitä.

Haastattelupäivänä Vanessa-vaimo oli saanut suomalaisen sosiaaliturvatunnuksen.

Vaikka Rännälit elävät nyt Oulussa, osa newyorkilaisoppilaista haluaa jatkaa opiskelua pariskunnan kanssa etänä.

Lisäksi toiveissa on, että monipuolinen työnkuva opetuksineen ja esiintymisineen voisi jatkua Oulussa.

”Organisointihommatkin onnistuu, toiminhan vuosina 2002-2008 Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana”, Rännäli mainitsee.

Vaimon viihtyminen ratkaisee

Rännälin muusikkopohja löytyy Oulun konservatoriosta. Siitä se vahvistui Sibelius Akatemiassa maisterintutkintoon ja New Yorkissa jatkotutkintoon.

”Ouluun tulo on viimeisen päälle paluu juurille”, huomauttaa Rännäli. ”Olen aina viihtynyt täällä eikä ihminen tarvitse paljoa: ihmissuhteita ja ruokaa ja katto, silloin homma toimii. Minähän viihdyn melkein missä vaan. Jos vaimo viihtyy täällä, se ratkaisee.”

Sekä Oulun korkean rakentamisen tavoitteista että Amerikan presidentinvaaleista hän vaikenee.

”En jaksa seurata, olen aivan täynnä sitä. Nykyisen presidentin en ole kuullut koskaan puhuvan, koska suljen laitteen heti, kun hän alkaa puhua.”

New Yorkin tilannetta Rännäli on kuitenkin seurannut. Korona vie kaupunkia kuulemma huonompaan suuntaan.

”Kohta repeää siellä uudestaan", Rännäli arvelee. "Tietyissä postinumeroissa on jo ukaaseja, että ravintolat kiinni toistamiseen.”

Yksityiskouluilla on vielä varaa rakentaa lapsille plekseistä koppi pulpetin ympärille.

 

 

 

 

Mika Rännälin ja Vanessa Cunhan kuusivuotias poika Andres Rännäli ihmettelee Oulussa, kun metsäretkellä ei tarvita maskia.

Lue myös

Lue lisää aiheesta