Siirry suoraan sisältöön

Väkeä riitti jonoksi asti – raikas ja valoisa kauppahalli kerää kiitoksia

13.8.2020

Uudistetun Oulun kauppahallin avajaiset käynnistyivät tänään leppoisassa ja hyväntuulisessa tunnelmassa. Väkeä riitti heti aamusta jonoksi saakka, mutta käytävillä edettiin maltillisesti valoisaa interiööriä katsellen ja historiallista tunnelmaa haistellen. Kaksi vuotta remontin vuoksi kiinni ollutta kauppahallia oli jo ehditty kaivata, ja sen ilmeeltään vaalentunut ja keventynyt sisustus keräsi kävijöiltä kehuja.

Perusparannuksen lisäksi kauppahalliin on tehty runsaasti restaurointikorjauksia. Pian 120-vuotiaan rakennuksen ikkunat, ovet ja myyntitilarakenteet kunnostettiin perinteisin menetelmin. Lattioiden aiemmin punamusta värimaailma on vaihtunut nyt heleän vihreäksi ja myyntikojujen koristelistat ovat saaneet pirteän punaisen värin.

Asiakkaita kauppahallin kahvilassa.

Kauppahallin kahvilassa aamukahvin äärellä istuskelevat Sirkku Liukkonen ja Raija Pirinen.

”Valoisaa ja avaraa, tuumattiin tästä”, naiset kertovat.

"Värien valinnat ovat onnistuneet todella hyvin. Vasta tosin ehdittiin kahville, ja seuraavaksi lähdetään kiertämään ja katsastamaan tämä kunnolla”, lisää Liukkonen.

Raija Pirinen on kauppahallin vakioasiakkaita, sillä hän asuu lähes naapurissa Meritullinraitilla.

”Minä käyn täällä aika usein kahvilla ja shoppailemassa. Nyt tämä on viihtyisä, ja kahvion puolikin on niin sievä”, hän kehuu.

Asiakas kauppahallin kahvilan tiskillä.

”Siistiä, ja kaikin puolin fiksulta näyttää”, toteaa myös aamukahville Kauppahalliin pistäytynyt Pekka Nokia.

Asiakas Pekurin kalaliikkeen tiskillä.

Myös kauppahallin kauppiaat ovat hyvillä mielin siitä, että halli on jälleen saatu auki ja kauppa käyntiin.

”Kaikin puolin ollaan tyytyväisiä ja asiakkaita on tupa täynnä täällä”, kertoo Minna Pekuri.

Perinteikkään Pekurin kalaliikkeen myyntipisteellä käy kuhina ja kasseja ojennellaan tiskin yli tiuhaa tahtia. Moni paikallinen suuntaakin tiskille määrätietoisesti ja vanhasta muistista, sillä Pekurin kalaliike on toiminut kauppahallissa 44 vuotta ja toimintaa pyörittää jo kolmas sukupolvi.

Asiakas hattukaupoilla kauppahallissa.

Pääkaupunkiseudulta Ouluun saapuneet matkailijat Sirkku Cantell ja Jaana Parkman sovittelevat hattuja TT-neuleen myyntipisteellä.

”Kun on aina vaan pipoja käyttänyt, niin mitä jos nyt alkaisi leidiksi”, nauraa Cantell.

”Emme osaa sanoa miltä halli on näyttänyt aikaisemmin, mutta nättihän tämä on. Ihanan valoisaa ja sitten tuo katon rakenne on jätetty kauniisti näkyviin, eikä ole tumpattu siihen toista kerrosta”, hän lisää.

”Luonnonvaloa tänne pääsee mukavasti sisään”, tuumaa Parkman.

”Valikoima kauppiaiden suhteen on hyvä. Korttikauppaa lähdetään vielä etsimään. Pitää saada postikortti, jossa on poro englantilaisia kavereilta varten”, hymyilee Cantell.

Vassuskan myyntipiste kauppahallissa.

Vassuskan kauppiasta tervehtimään ovat tulleet Paula Ivola ja Päivi Rinne.

Myös Ivolan ja Rinteen mielestä kauppahallin uudistus on onnistunut.

”Hienoltahan tämä vaikuttaa ja raikkaalta. Valoisammalta kuin ennen”, kommentoi Rinne.

”Ilmaa täällä on enemmän, ihan selkeästi. Onkohan tuo yläkatto avattu jotenkin?”, aprikoi Ivola.

Valikoimaan he toivoisivat vielä enemmän paikallisille sopivia tuotteita.

”Valikoima täällä on ehkä hieman enemmän turisteille suunnattua, jos ajattelee vaikkapa vaatteita”, miettii Rinne. ”Kalakaupat ja ruokakaupat ovat sitten enemmän kaupunkilaisille ja täällä asuville.”

Naiset näkevät historiallisen kauppahallin merkityksen oululaisille suurena.

”Kauppahallilla on paikallisille asukkaille kulttuurisesti iso merkitys. Monissa kaupungeissa kauppahalli onkin kaupungin keskus, tai ainakin torin keskus”, miettii Rinne.

”Meilläkin on ollut tapana tulla joka vuosi aina jouluaattoaamuna riisipuurolle, ihan Tyrnävältä saakka”, kertoo Ivola. Hän iloitsee siitä, että kaunis perinne saa jälleen jatkua kahden vuoden taon jälkeen.

Yleisöä jonottamassa Oulun kauppahallin avajaisiin.
Jonotus kauppahallin avajaisiin sujui hyvässä hengessä. Vahtimestarit valvovat, että turvavälit ja hygienia toteutuvat koko avajaispäivän mittaan.

Lue myös

Lue lisää aiheesta