Queen-kitaristin aloitteesta syntyi yhteinen kirja oululaisen astrokuvaajan kanssa

Oululainen Jukka-Pekka Metsävainio on tehnyt yhdessä Queen-kitaristi Brian Mayn kanssa tähtikirjan, joka julkaistaan maailmanlaajuisesti.

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen astrokuvaaja J-P Metsävainio, legendaarinen Queen-kitaristi ja astrofyysikko Brian May ja Astronomy-lehden päätoimittaja ja tiedekirjailija David J. Eicher julkaisevat yhteisen kirjan, joka avaa maailmankaikkeuden sisintä olemusta avaruudessa.

”Olemme kaikki kolme mukana suorana Lontoosta lähetettävässä julkistustilaisuudessa. Meitä haastatellaan alussa jokaista erikseen noin kymmenisen minuuttia. Julkistus lähetetään kello 22 Suomen aikaan, koska aikaerojen takia Suomessa sopivampi aika oli hankala järjestää”, kertoo Metsävainio.

Kirjan julkistus piti alkuperäisen suunnitelman mukaan tapahtua jo toukokuussa, Lontoossa ja Yhdysvalloissa, mutta koronatilanne muutti senkin.

Uunituore Cosmic Clouds 3-D, Where stars are born -kirja, on ensimmäinen teos, joka esittelee kolmiulotteisin valokuvin tähtien syntymää, kuolemaa ja kiertokulkua maailmankaikkeudessa.

Kollegat pääosin ulkomailla

J-P Metsävainion intohimosta on tullut ammatti. Lukuisat luentomatkat ja seminaarit, näyttelyt ja erilaiset produktiot ovat saaneet arvostusta sekä maailmalla että kotimaassa. 

”Näin syvällä olevia asiantuntijoita on Suomessa kovin vähän, ellei yhtään, minun lisäkseni. Siksipä kollegani ja verkostoni ovat lähinnä ulkomailla, ja olen tavannut heistä kaikki”, sanoo J-P Metsävainio.

Yhteys Brian Mayhin syntyi jo vuonna 2007, jolloin May viimeisteli 35 vuotta kesken olleen astrofysiikan tohtorinväitöskirjansa, joka koskee eläinratavalon Doppler-ilmiötä. Hän sai tohtorin arvonimen astrofysiikasta 2008. May on myös kirjoittanut aiheesta jo aiemmin muutamia kirjoja, ja tämä nyt julkaistavakin on Mayn ehdotus.

”Hän otti minuun silloin yhteyttä allekirjoittamalla kirjeensä vain nimellä Brian, mutta kysymykset olivat niin tarkkoja ja yksityiskohtaisia, jotta pikkuhiljaa minulle varmistui, kuka on kyseessä”, muistelee Metsävainio.

”Sen jälkeen olemme pitäneet yhteyksiä säännöllisen epäsäännöllisesti ja tämä kirja on kokonaisuudessaan hänen ideansa.”

Avaruus kaikkien ulottuville

J-P Metsävainio on arvostettu astrokuvaaja, mutta myös taiteilija, joka tuo kätketyn avaruusluonnon kaikkien nautittavaksi.

Hänen valokuviaan on julkaistu useissa kansainvälisissä medioissa, kuten National Geographicin ja Nasan julkaisuissa sekä televisiossa ja elokuvissa. Myös Vatikaanin observatorion julkaisema virallinen kalenteri on saanut kanteensa Metsävainion ottaman kuvan Joutsenen tähdistöstä.

”Teosten synnyttäminen vaatii paljon ennakkosuunnittelua ja kärsivällisyyttä. Kuvien valottaminen vie paljon aikaa, voi kulua vuosia ennen kuin kaukainen kohde hahmottuu valmiiksi taideteokseksi. Kirjassa esitetyt kuvat on tehty kehittämääni 3D-tekniikkaa käyttäen. Tämä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun julkaistaan kirja, joka esittelee kuvia näistä kaukaisista avaruuden kohteista kolmiulotteisina stereokuvina”, hän kertoo.

Kuva kirjasta Cosmic Clouds 3D, where stars are born, Sharpless 115 – Vatikaanin observatorion virallisen kalenterin kansikuva 2019.

”Olen kuvannut kaksikymmentä vuotta avaruusluontoa ja itse näen kuvani taideteoksina, jotka kuitenkin samalla täyttävät tieteellisen kuvaamisen määritelmät. Julkaistava kirja on esimerkki siitä, miten taide yhdistyy tieteeseen ja tuo molemmat aspektit kaikkien ulottuville.”

”Avaruus herättää kunnioitusta ja hämmästelyä, eikä tämän aiheen parissa tule koskaan valmiiksi”, kuvailee Metsävainio.

”Yhden kuvan valottaminen on erittäin aikaa vievää, mutta onnistuessaan palkitsevaa”, sanoo Metsävainio.

Maailmanlaajuinen julkaisutilaisuus

Kirja julkaistaan siis keskiviikkona 23. syyskuuta kello 22.00. Tunnin kestävä tilaisuus lähetetään suorana lähetyksenä Lontoon Science Museumista ja tilaisuus on avoin kaikille.

Tilaisuuden juontaa Lontoon Science Museumin kokoelmista vastaava Alison Boyle ja myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua kysymyksin. Tilaisuuteen voi liittyä ilmaiseksi YouTubessa.

Lisätietoja: www.sciencemuseum.org.uk/

Lue myös