Siirry suoraan sisältöön

Puutarha tuo iloa hoivakodin asukkaille

15.8.2020

Intiön hoivakodin etu- ja takapihojen puutarhoissa kasvaa niin näyttäviä kukkia kuin maukkaita marjojakin. Viime kesänä toteutettu pihaprojekti toi hoivakodin asukkaille idyllisen pihaympäristön, jossa on mahdollisuus turvalliseen ulkoiluun ja yhdessäoloon.

Toimintaterapeutti Auli Karhu kertoo, että pihoja oli mukana suunnittelemassa monialainen tiimi. Rakennusvirasto ja kaupungin arkkitehti suunnittelivat toteutuksen yhdessä hoivakodin henkilökunnan kanssa. Istutukset hoiti yksityinen taho.

Auli Karhun mukaan myös hoivakodin henkilökunta osallistuu puutarhasta huolehtimiseen.

”Koska tämä on moniammatillisesti suunniteltu, niin on saatu esimerkiksi pöydät aseteltua oikein, että pyörätuolit mahtuvat niiden päihin”, Karhu kertoo. ”Penkit ovat tarpeeksi korkeita ja oikean värisiä. Punainen ja keltainen ovat sellaisia värejä, joita esimerkiksi muistisairaiden on helpompi havaita.”

Etupihan puutarhassa kasvaa värikkäitä, suuria kukkia, joista Karhu kertoo asukkaiden erityisesti pitävän.

”Lisäksi tutut puutarhakasvit ovat suosittuja.”

Näyttävät kukat ovat erityisesti asukkaiden mieleen.

Kasvimaalta keittiöön

Hoivakodin puutarhoissa kasvatetaan myös hyötykasveja. Marjapensaista voi poimia itselleen välipalaa ja takapihan raparpereista on suunnitelmissa tehdä piirakkaa.

”Tänäänkin moni asukas on käynyt marjapensailla”, Karhu hymyilee viinimarjapensaita esitellessään.

Hoivakodin asukas Tapani Ukonmaanaho keräilee mustaherukoita pensaasta.

Etupihalla istutuslaatikossa kasvaa perunaa ja ruohosipulia. Perunaa on suunnitelmissa nostaa Elonkorjuujuhlassa myöhemmin syksyllä, jos vain säät sallivat.

”Jo suunnitellessa ajateltiin, että tätä pihaa voisi käyttää erilaisiin pihajuhliin”, Karhu kertoo.

Korona-aikana pihaa hyödynnettiin esiintymislavana, kun sisälle hoivakotiin ei voinut tulla. Kesällä pihalla nähtiin niin musiikkia kuin tanssiakin.

Maahan maalattu matto on mukava ja värikäs yksityiskohta.

Fyysistä tekemistä tärkeämpää on läsnäolo

Etupihalle on rakennettu tiilenpunainen rollaattorireitti, joka kiertää puutarhan istutuksien viertä. Karhun mukaan on ollut erityisen tärkeää tarjota sellainen ympäristö, jossa on mielekästä ja turvallista liikkua.

”Olemme koittaneet toteuttaa pihoilla sellaisia asioita, joihin asukkaat ovat tottuneet”, Karhu kertoo. Hän esittelee esimerkiksi etupihalla olevaa esteetöntä pihakeinua.

Pihoilla on paljon mukavia istuskelupaikkoja hoivakodin asukkaille.

Asukkaat ovat olleet tiiviisti mukana istutusprosessissa ja puutarhanhoidossa. Vaikkeivat kaikki asukkaat pystykään itse osallistumaan, voivat he ottaa osaa keskusteluun ja yhdessäoloon.

”Ei aina ole tärkeintä se, että pystyy fyysisesti osallistumaan”, Karhu sanoo. ”Joskus riittää sekin, että on läsnä ja saa olla ulkoilmassa.”

Karhun mukaan asukkaat ovat ikäpolveltaan sellaista, että monella on pitkä tausta puutarhanhoidosta.

”Keskustelujen avulla voidaan palata heidän omiin kokemuksiinsa.”

Asukkaatkin osallistuvat puutarhanhoitoon, vaikkapa toimimalla marjasadon koemaistajina.
Istutuslaatikko, jossa kasvaa metsämansikoita.
Intiön hoivakodin puutarhan pensaista voi maistella vaikkapa metsämansikoita. Kuvat: Martta Häyrynen

Lue myös

Lue lisää aiheesta