Puukruunu-kerrostalo nousemassa asuntomessujen maamerkiksi

Hartaanselänrannan puukerrostalokilpailun voitti suunnitelma nimeltä Puukruunu. Kuvat: Puurakentajat Group Oy / Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, vuonna 2025 Hartaanselänrannan asuntomessualueen tuntumassa katseet kiinnittyvät 16-kerroksiseen puukerrostaloon nimeltä Puukruunu, jossa on tiilirakenteiseen ympäristöön istuva jalustaosa sekä nimensä mukaisesti yläkerrosten puurakenteinen kruunuosa.

Voittajaehdotus havainnekuvassa hämärässä ja päivänvalossa.

Puurakentajat Group Oy:n sekä Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy:n suunnittelema ehdotus julistettiin maanantaina voittajaksi laatukilpailussa, jossa etsittiin puukerrostaloa Hartaanselänrannan asuntomessuja varten. Kilpailun järjestivät Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut yhteistyössä Asuntomessujen, ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman ja Suomen arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa.

Kauas näkyvä maamerkkirakennus

Asuntomessujen projektipäällikkö Ritva Kuusisto totesi, että kilpailussa oli kyse ”todella haasteellisesta suunnittelutehtävästä”, ja samaa mieltä oli tuomaristossa ollut arkkitehti Eero Lunden SAFAsta.

”Kyseessä ei ole vain paikallinen merkkiteos, vaan tällä on merkitystä myös valtakunnallisessa mittakaavassa.”

”Suomessa ei ole yhtään vastaavaa rakennusta tehty. Paikka on hieno ja tavoitteet ovat poikkeuksellisen kunnianhimoiset, tarkoitus on tehdä vahva maamerkkirakennus Oulujoen suistoon. Kyseessä ei ole vain paikallinen merkkiteos, vaan tällä on merkitystä myös valtakunnallisessa mittakaavassa”, Lunden korosti.

Voittajaehdotusta kiiteltiin siitäkin, että myös sisätiloista näkee kyseessä olevan puurakennus.

Hän sanoi raadin päätyneen yksimielisesti suosittelemaan toteutettavaksi voittajaehdotusta, jossa talo on irrotettu pysäköintihallista ”itsenäisesti seisovaksi, jopa aika monumentaaliseksi rakennukseksi”.

Lundenin mukaan on hyvä ratkaisu, että voittajaehdotusta ei ole itsetarkoituksellisesti yritetty tehdä niin, että kaikki on puuta. Jalustaosuuden päälle nouseva kruunumainen puurakenteinen osuus on kuitenkin se, joka kaupunkikuvassa näkyy.

”Se antaa elegantin ja harkitun vaikutelman kaukomaisemassa”, Lunden totesi.

Kauemmaksi rakennuksesta näkyy nimenomaan sen puinen yläosa, puukruunu.

Ehdotus on vasta lähtökohta lopullisen rakennuksen suunnittelulle, mutta Lunden näkee suunnitelmassa paljon hienoja mahdollisuuksia, esimerkiksi kattoterasseilla.

”On pohdittu olisiko niitä mahdollista avata muillekin kuin talon asukkaille, sieltä on varmasti Oulun komeimmat näkymät 360 astetta”, Lunden sanoi.

Asunto puurakentamisen gurulle?

Yhteenvetona Lunden totesi, että voittajaehdotus vastasi erittäin hyvin haastavaan tehtävänantoon.

”Kaikki isot asiat on suunnitelmassa ratkaistu, ja vielä kehitettäviin asioihin se antaa hyvät lähtökohdat.”

Palkitsemistilaisuudessa oli puhumassa puurakentamisen historiasta ja nykytilasta myös oululainen alan ekspertti, Tampereen yliopiston rakennusopin professori Markku Karjalainen, joka kertoi haaveilevansa ostavansa asunnon tästä talosta – se valmistunee samoihin aikoihin kun hän on jäämässä eläkkeelle.

”Karjalaisen Markku on kaikkien meidän nuorten suomalaisten puurakentamisintoilijoiden suuri sankari, tehdään sinulle hieno asunto tuonne”, lupasi voittajaehdotuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Niko Mähönen Schauman Arkkitehdeilta.