Siirry suoraan sisältöön

Paikallispuolustusharjoitus näkyy eri puolilla Oulua ensi viikolla

25.2.2021

Puolustusvoimien koordinoima laaja paikallispuolustusharjoitus alkaa Pohjois-Suomessa perjantaina 26. helmikuuta. Oulun alueella harjoitus näkyy ensi viikon maanantaista perjantaihin. Harjoitukseen osallistuu laajasti henkilöstöä poliisista, Hälytyskeskuksesta, pelastuslaitoksista, rajavartiostosta, tullista, ELY-keskuksesta, sairaaloista ja Oulun satamasta.

Viranomaiset, elinkeinoelämä ja paikallisjoukot harjoittelevat yhdessä varautumista hälytystilanteisiin Pohjois-Suomen alueella 26. helmikuun ja 5. maaliskuun välisenä aikana.

Harjoitukset tehdään pääosin Oulun, Rovaniemen, Sodankylän ja Ivalon alueilla, jolloin tavoitteena on kehittää maavoimien valmiutta ja suorituskykyä siten, että häiriötilanteissa kyetään toimimaan nopeasti myös paikallisella tasolla.

Oulussa harjoitus tulee näkymään viikon aikana Hiukkavaarassa, Haukiputaalla, Tahkokankaalla, Kastellissa ja Toppilassa.

Paikallispuolustusharjoituksen tarkoitus on kehittää alueen viranomaisten, elinkeinoelämän ja Maavoimien paikallisjoukkojen yhteistoimintaa paikallisturvallisuuden tehtävissä osana yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Häiriötilanteet ovat luonteeltaan eri viranomaisten yhteistoimintaa vaativia kokonaisuuksia siviiliympäristössä.

Reserviläiset ampuvat Hiukkavaarassa

Pohjois-Suomen alueelta harjoitukseen osallistuu henkilöstöä poliisista, Hälytyskeskuksesta, pelastuslaitoksista, rajavartiostosta, tullista, ELY-keskuksesta, sairaaloista, kaupungeista ja kunnista sekä Senaatti-kiinteistöistä ja Oulun satamasta.

Harjoitukseen liittyy reserviläisten osalta kovapanosammunnat Hiukkavaaran ampumaradalla maanantaina. Yksittäisissä harjoituskohteissa voidaan käyttää paukkupatruunoita. Harjoituskohteissa on valvomassa sekä kouluttajia että erotuomareita huomioliivein varustautuneina.

Harjoituksen aikana päivystää Oulussa numero 0299 451 964 mahdollisia kansalaisten yhteydenottoja varten.

Paikallispuolustusharjoitus on osa valtakunnallista harjoitusrupeamaa, joka jatkuu seuraavalla viikolla Etelä-Suomessa.

Puolustusvoimien koronasäännökset:

- sairaana ei saa osallistua harjoitukseen
- henkilöt, jotka ovat matkustaneet harjoitusta edeltävien 14 päivän aikana matkustusrajoitusalueille eivät saa osallistua harjoitukseen
- harjoitukseen ilmoittautumisen yhteydessä jokaisen reserviläisen terveydentila varmistetaan terveyskyselyllä sekä kuumeenmittauksella ja oirehtivat voidaan poistaa harjoituksesta ilman muiden altistumista.
- turvavälien, käsihygienian ja maskien käyttö opastetaan reserviläisille ilmoittautumisen yhteydessä
- kasvomaskeja on varattu riittävästi koko harjoitusjoukolle
- varusmiehet ja reserviläiset eivät toimi samassa osastossa
- harjoitusjoukko jaetaan pieniin osastoihin, jotka majoittuvat, ruokailevat ja harjoittelevat toisista erillään niin, etteivät osastot ole toistensa kanssa tekemisissä tai sekoitu
- harjoituksen puhutteluissa on varattu aikaa turvavälien, käsihygienian ja maskien käytön opastamiseen
- sisätiloissa henkilöstö jaetaan pieniin erillisosastoihin, joissa pidetään turvavälit ja käytetään kasvomaskia
- käsien pesu ja desinfiointi mahdollistetaan erityisesti ruokailun ja majoituksen yhteydessä.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ensimmäinen paikallispuolustusharjoitus pidettiin Oulussa vuonna 2017. Kuvassa sotilaspoliisi valmistautuu saamaansa henkilönsuojaustehtävään Kivisydämessä. Kuva: Puolustusvoimat

Lue myös

Lue lisää aiheesta