Siirry suoraan sisältöön

Puolueiden ryhmäpuheenvuorot Oulun kaupungin talousarviokäsittelyssä 2023, osa 4: Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Raudaskoski

5.12.2022

Mun Oulu julkaisee kaikkien puolueiden 2023 talousarviokäsittelyn ryhmäpuheenvuorot kunkin puheenjohtajan nimissä. Neljäntenä on vuorossa Vasemmistoliiton valtuustoryhmä, jonka puolesta puhui Mikko Raudaskoski 28. marraskuuta pidetyssä valtuuston istunnossa. Seuraavaksi ovat vuorossa vihreät, SDP, kristillisdemokraatit sekä Liike Nyt. Ensimmäinen puheenvuoro julkaistiin 1. joulukuuta. Valtuusto käsittelee talousarviota seuraavan kerran 12. joulukuuta.

”Työvoimapula on noussut esille viime vuosina julkisessa keskustelussa. Työvoimapulaa on havaittavissa useilla toimialoilla muun muassa ravintolatyöntekijöistä yksityisellä sektorilla.

Myös julkisella puolella on jouduttu sen tosiasian eteen, että työntekijöitä on vaikea saada varhaiskasvatukseen. Perusopetuksessa on ollut pitempäänkin pula erityisopettajista. Nykyisin myös matematiikan opettajien avoimiin tehtäviin ei löydy hakijoita. Psykologeista on ollut jo pitempään pula.  Terveys- ja sosiaalipuolella on pula osaavista työntekijöistä.

On todellakin syytä panostaa siihen, että Oulun veto- ja pitovoima on mahdollisimman hyvässä kunnossa. Jotta näin tapahtuu, niin meidän päättäjien ja viranhaltijoiden ei pidä tuoda sellaisia esityksiä, joilla henkilöstön etuisuuksia heikennetään.

Pohjanoteeraus ja esimerkki epäonnistuneesta henkilöstöpolitiikasta tapahtui silloin, kun Oulu lomautti henkilöstöä. Vasemmistoliitto oli tuolloin ainoa puolue, joka vastusti lomautuksia. Tällä hetkellä on syytä kiittää myös muita puolueita, jotka ovat myös päätyneet siihen, että lomautukset aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä.

Henkilöstöpolitiikan näkökulmasta on myös tärkeää, että henkilöstön liikunta- ja kulttuurituki Smartum palautetaan korotetulla summalla vuoden 2023 alusta.

Jatkossa ei ole syytä tehdä sellaisia esityksiä, joilla heikennetään Oulun kaupungin henkilöstön etuisuuksia. Lopetetaan turhat leikkaus- ja säästöpuheet, silloin kuin niille ei ole tarvetta.

Verotuloja on viime vuosina viranhaltijavalmistelussa ennustettu vuosi vuodelta alhaisemmiksi kuin ne lopulta ovat toteutuneet. Ryhmämme talousasiantuntija Mikko Viitanen on osoittautunut olevansa virkamiesten valmistelua tarkempi verotuloennusteissa. Ja nämä Mikon laskelmat ovat todellakin olleet lähempänä toteutumaa.

Nyt kun Ouluun ollaan investoimassa muun muassa Nokian, Stora Enson, Junnikkalan sahan ja tulevaisuuden sairaalan toimesta, niin tulevaisuudessakin verotulot tulevat kasvamaan nykyisestä. Älkäämme siis me luottamushenkilöt ainakaan ripotelko tuhkaa päällemme, kun siihen ei todellakaan ole tarvetta.

Oulun kaupungin tulevaisuus vaikuttaa siis positiiviselta. Toisin on kaupunkimme asukkaiden kohdalla, kun energian hinnan nousu vaikuttaa elinkustannusten kallistumiseen. Sähkön hinnan nousu asettaa pieni- ja keskituloiset perheet taloudelliseen ahdinkoon.

Miten kaupunki voi auttaa näitä taloudelliseen kriisiin joutuneita perheitä ja yksilöitä?

Oulun Energia voi tulouttaa kaupungille sovittua enemmän euroja, jotka kaupungin toimesta kohdennetaan talousongelmiin joutuneille perheille. Avustuskriteerit on syytä laatia ennakoidusti ja niissä on hyvä ottaa mallia valtion vastaavista avustuskriteereistä.”

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puolesta

Mikko Raudaskoski

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Mun Oulu julkaisee kaikkien puolueiden talousarvion 2023 yhteydessä esitetyt ryhmäpuheenvuorot. Valtuusto jatkokäsittelee Oulun talousarviota 12. joulukuuta. Vuorossa Vasemmistoliitto. Kuva: Mun Oulu

Lue myös

Lue lisää aiheesta