Siirry suoraan sisältöön

Puistopiknikit kiertävät ja yllättävät

24.6.2020

Oulun kaupungin kesäisten Puistopiknikien ohjelma on valmis. Tulevana lauantaina käynnistyvä kausi levittää piknikit ympäri Oulua tuoden esiintymisiä yllättäviinkin kohteisiin.

Tänä vuonna Puistopiknikit päätettiin koronaviruksen vuoksi järjestää uudella tavalla ja esiintyjiltä etsittiin ideoita uusiksi toteuttamistavoiksi. Ehdotusten perusteella valitut ohjelmanumerot löysivät paikkansa ohjelmakartasta, jonka tapahtumat sijoittuvat aikavälille 27.6.–15.8. Tapahtumia on yhteensä 16.

Poikkeuksellisena tapahtumakesänä piknikit järjestetään kolmella eri konseptilla. Hoivakodeille suunnatut piknikit järjestetään enemmän yksityisluonteisesti, taloyhtiöiden ja asuntoalueiden piknikit on kohdistettu asukasyhteisöille ja kiertävät piknikit ilahduttavat pop up -henkisesti useissa eri kohteissa saman päivän aikana. Tapahtumat levittäytyvät sekä kaupunkikeskustaan että useampiin eri kaupunginosiin.

”Ohjelmassa on esimerkiksi koneteekkarien paloauton lavalla soittava bändi, keikka Intiön asukkaille vesitornin huipulta, sirkusesitys kehitysvammaisten asumisyksikköön, kokeilevaa elektronista musiikkia veneessä kauppatorin seudulla ja monenlaista muuta mukavaa”, kertoo tapahtumien järjestämisestä vastaava Inka Koutaniemi BusinessOulun tapahtuma- ja markkinointiyksiköstä.

”Koronavirustilannetta on seurattu kevään ja kesän aikana tarkkaan ja yritetty löytää kultainen keskitie tapahtumien toteuttamiseen turvallisesti. Nyt näyttää siltä, että tämänkaltaisten ulkotapahtumien tekeminen on turvallista ja suositusten mukaista, joten on mukavaa päästä tarjoamaan kulttuuria ihmisille”, toteaa tuottaja Jarkko Halunen BusinessOulusta.

Salamyhkäistä kiertolaiselämää

Puistopiknik-kesä alkaa lauantaina Underground Moves -ryhmän kiertueella. Katutanssitaustaisten nuorten tanssijoiden ryhmä kiertää tanssien keskustan alueella ja pysähtyy välillä esittämään koreografi Marlene Hyypän suunnitteleman The Movement -shown.

”Tarkempien kohteiden suhteen haluamme pitää yllä salaperäisyyden verhoa liian tiiviitten kokoontumisten estämiseksi. Esiintyjät kuitenkin pysähtyvät pariin otteeseen pidemmäksi aikaa paikoilla, mihin mahtuu enemmän ihmisiä seuraamaan esitystä”, Halunen kertoo.

Muidenkaan kesän piknikeissä kiertävien esitysten kohdalla ei reittiä tai paikkoja ilmoiteta etukäteen. Sen sijaan esimerkiksi vanhan paloauton lavalta rytmimusiikkia tarjoileva Big Gee & The Boogie Fire Truckers 1928 sekä pyöräilevä Polkuband pysähtyvät puistoissa paikkoihin, joissa on ihmisiä paikalla jo valmiiksi. Paloauto Ykäkin saa poikkeusluvalla ajella puistojen väyliä pitkin – polkuvoimalla liikkuva Polkuband ei lupaa tietenkään tarvitse.

”On hauskaa tehdä välillä erilaisia juttuja eri paikoissa sekä nähdä, miten tuollainen kiertävä homma ylipäätään toimii. Miten porukka kerääntyy ja käyttäytyy – lähtevätkö ihmiset esimerkiksi seuraamaan esiintyjiä uuteen paikkaan”, Halunen spekuloi.

”Ihmisten liikkuminen ja käyttäytyminen on muutenkin vähän kysymysmerkki tässä vaiheessa: ovatko he varovaisia vai innoissaan? On kiva nähdä, mitä uusi konsepti tuo tullessaan.”

Puistopiknikien ohjelmiston koonneet Inka Koutaniemi ja Jarkko Halunen odottavat kesän tapahtumia malttamattomina. Kuvaaja: Marko Pyhähuhta

 

Uusista kuvioista oppia tulevaan

Kesän Puistopiknikeistä saadaan arvokasta kokemusta tuleville kesille, sillä tapahtumia ei muutenkaan tarvitse eikä kannata aina tehdä samalla kaavalla.

”On meillä ollut jo vähän puhetta, että tämän tyyppistä meininkiä olisi kiva jatkaa tulevinakin kesinä. Järjestelyt ovat tähän mennessä sujuneet hyvin ja kaikki yhteistyötahot ovat olleet tosi innoissaan”, Koutaniemi valottaa.

Etenkin hoivakodeissa vastaanotto on ollut innostunut. Niihin otettiin yhteyttä hyvissä ajoin etukäteen, jotta myös Oulun reuna-alueita saataisiin piknikien vaikutuspiiriin aiempien vuosien tapaan. Tänä vuonna musisoidaankin hoivakotien asiakkaille muun muassa Ylikiimingissä, Yli-Iissä ja Haukiputaalla.

”Hakuilmoituksen perusteella saimme ohjelmistoon hoivakoteihin hyvin soveltuvaa musiikkia, kuten kansanmusiikkia ja muita ikivihreitä”, Koutaniemi kertoo. ”Toisaalta esiintyjät ovat poikkeuskesää varten vieneet esitystensä suunnittelun muutenkin aiempaa pitemmälle. Vaikka hakijoitten määrä oli pienempi, laatu oli entistä parempi”.

”Myös repertuaari on ihailtavan laaja, kun esityksiä on todellakin laidasta laitaan kiertävistä DJ-keikoista kahdeksan metriä korkean rakennelman vaativaan sirkukseen”, Halunen sanoo.

Koutaniemi odottaa itse eritoten HietaKettu-yhtyeen keikkaa 29. heinäkuuta, jolloin muusikot kiipeävät Intiön vesitornin huipulle soittamaan ympäröivälle maisemalle.

”Aiemmin samassa paikassa soitetun keikan perusteella tiedetään, että musiikki tornista kuulostaa ihan mahtavalta sinne alas. Äänen lähdettä on vaikea paikallistaa, ja musiikki tuntuu kuuluvan joka puolelta”, hän hekumoi.

 

Tutustu ohjelmaan ja seuraa tapahtumia:

Tulevana lauantaina alkavat Puistopiknikit jatkuvat viikonloppuisin elokuun 15. päivään asti ajoittuen iltapäivästä alkuiltaan. Ohjelmatiedot löytyvät sivulta www.ouka.fi/puistopiknikit.

Sosiaalisen median kanavista Puistopiknikit löytyvät Facebookista ja Instagramista, joita seuraamalla saat viimeisimmät tiedot tapahtumista myös itse tapahtumapäivinä.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Puistossa ihmisiä piknikillä
Viime kesänä Oulun kaupungin puistopiknikejä vietettiin lämpimissä tunnelmissa muun muassa Hollihaan puistossa. Kuvaaja: Sanna Krook.

Liittyvät sisällöt

Lue myös