Siirry suoraan sisältöön

Puhetta nuotion äärellä - Oulun yliopisto kutsuu leirinuotiolle tutkijoiden kanssa

28.9.2021

Oulun yliopisto ryhtyy järjestämään Tiedettä nuotiolla -yleisötilaisuuksia, joista ensimmäinen järjestetään lokakuussa. Ensimmäisenä teemana on elinikäinen terveys.

Tiedettä nuotiolla -illat ovat yleisötilaisuuksia, joihin kutsutaan ihmisiä kuuntelemaan ja keskustelemaan Oulun alueelta. Ensimmäinen nuotioilta 14. lokakuuta aloittaa sarjan, joka jatkuu talvi-, kevät- ja kesänuotioilla. Jokaisella tiedenuotiolla on eri teema, jota lähestytään poikkitieteellisesti.

Illassa juodaan nokipannukahvia ja keskustellaan yhdessä tieteestä, tutkimuksesta ja tutkimuksen tekemisestä. Ideana on se, että osallistuja saa tuoda omat kysymykset ja pohdinnat nuotioringin keskusteluun.

Neljä asiantuntijaa terveydestä

Ensimmäisenä teemana pureudutaan elinikäiseen terveyteen. Mukana keskustelemassa ovat Juha Auvinen, Noora Hirvonen, Leena Ala-Mursula ja Justus Reunanen.

Yleislääketieteen professori Juha Auvinen toimii Oulun yliopiston Elinikäisen terveyden tutkimusyksikön varajohtajana. Tutkimusyksikön tavoitteena on terveyden ja ikääntymisen ymmärtäminen terveyden edistämiseksi, terveyden säilyttämiseksi ja sairauksien ennaltaehkäisemiseksi.

Noora Hirvonen on terveysviestinnän dosentti ja toimii tekoälyn lukutaitoihin keskittyvänä apulaisprofessorina informaatiotutkimuksen oppiaineessa. Hän tutkii tapoja, joilla ihmiset hankkivat, arvioivat, arvottavat ja tuottavat terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa. Erityisesti hän keskittyy digitaalisten teknologioiden rooliin näiden tapojen muovaajana.

Leena Ala-Mursula toimii työterveyden professorina lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän tutkii muun muassa työn vaikutuksia elinikäisen terveyden muovautumiseen ja toisin päin terveyden ja sairauksien vaikutuksia työuriin.

Akatemiatutkija Justus Reunanen on huolissaan suomalaisten kakasta. Hän on tutkinut tutkimusryhmänsä kanssa suolistomikrobiston merkitystä muun muassa lasten reuman, Parkinsonin taudin ja Crohnin taudin synnyssä. Mikrobiston köyhtymisellä on suoria vaikutuksia terveyteemme ja koko olemassaoloomme.

Tiedenuotio järjestetään 14.10.2021 klo 18 Hietasaaren nuotiopaikalla, lintutornin reitti. Oma istuinalusta tai retkijakkara sekä oma muki kannattaa ottaa mukaan. Tilaisuus on maksuton.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ensimmäinen Tiedettä nuotiolla -keskustelu järjestetään 14. lokakuuta. Kuva: arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta